Gvardiol uz rame najvećim stoperima? Pitanje trenutka

Bundesliga 23. sij. 202221:35 > 21:42
Podijeli:

Na 20. rođendan Joško Gvardiol sebi i nama podario je pogodak u stilu Davora Šukera.

“Snaga, brzina, mirnoća, tehnika. Vedar i optimističan duh. Ma to je dar. Dobili smo, usudio bih se reći najboljeg stopera u povijesti Vatrenih. To je igrač koji će za godinu dana biti uz rame Van Dijku. Joško (Gvardiol op.p.) je strašan, a ljevak”, izustio je nedavno Igor Štimac. ”

Gvardiol će biti stoper najveće svjetske klase?

“Da, s njim ćemo možda biti i svjetski prvaci.”

Igrač za Zlatnu loptu?

“Bog te čuo!”, zaključio je Igor Štimac.

Domenico Tedesco, relativno novi trener Leipziga, oduševljen je mogućnostima hrvatskog nogometaša. U jednom trenutku dvoboja Leipziga i Wolfsburga, pri rezultatu 0:0 pozvao je Joška Gvardiola uz aut liniju i kratko su porazgovarali.

Od tog trenutka hrvatski stoper se počeo ubacivati prema naprijed, što on i inače zna činiti, no ovog puta je iznenadio sve. Osim oca i najbližih suradnika. Krenuo je u jednu akciju u kojoj je Yussuf Poulsen odigrao za Andrea Silvu, ovaj je produžio na krilo do Nordia Mukielea, a Francuz gurnuo u prostor u koji je dojurio brzi i istovremeno masivni Joško Gvardiol. Nije Hrvat u tom trenutku mario za zaleđe, koje je tek nakon VAR provjere izbjegao, nego se u maniri najboljih poteza Davora Šukera poigrao s belgijskim golmanom Casteelesom. Lagano, poput pera poletjela je ta lopta, prevarila Belgijca i zapečatila novu pobjedu Leipziga.

Joško Gvardiol, se rodio 23. siječnja 2002. godine, kao najmlađi član obitelji iz Braće Domany 2, eto dva desetljeća kasnije odigrao je jedan od najlegendarnijih poteza u dosadašnjoj karijeri. Gol koji će pamtiti, gol koji ne postižu stoperi. Potez s kojim je samo još jednom potvrdio riječi Igora Štimca.

Pogledao sam gotovo sve utakmice Leipziga, neke i komentirao, što u meni budi posebnu nervozu. Ponajprije zato što igra susjed iz ulaza, te nogometaš o kojima se pričaju i pišu bajke. Ni izgledom, a još manje nogometom ne otkriva da je dvadesetogodišnjak. Tolika doza sigurnosti, uvjerenja u svoje mogućnosti, te lakoća igre, nešto su s čim se rodiš. Istina, zna napraviti i pogrešku u igri, a koji stoper ne radi greške, ali na Štimčevom sam tragu i rekao bih da se ne sjećam tako dobrog tehničara na poziciji u posljednjoj liniji obrane. Neće u slalom kao Velimir Zajec, ali će jurnuti brže, modernije, a pritom imati rješenje. Vidjeli smo i kakvo. Gvardiol uz rame najvećim stoperima? Pitanje je trenutka.

Mnogi su mladi igrači otišli u njegovom uzrastu, neki su izgradili veliku karijeru, ali dosta njih se pogubilo u bespućima Europe. Joško se doima kao osoba koja je čvrsto na zemlji, poznavajući mu roditelje siguran sam da će i ostati takav – miran, skroman, vrijedan.