Priča o Dinamovom protivniku svodi se na češkog Keka!

Europa League 17. pro. 201813:34 > 13:35
Podijeli:
Izvor: Matej Divizna/Getty Images

Predstavljamo suparnika hrvatskog prvaka na prvoj prepreci u europskom proljeću...

Izvor : Denis Doyle/Getty Images

Iako se prve reakcije spram Dinamovog protivnika u šesnaestini Europa lige mogu podvesti pod nazivnik “totalni optimizam”, barem ako je suditi prema rezultatima ad hoc pripremljenih anketa diljem internetskih portala Lijepe naše, smatramo kako je pravi trenutak za primjenu one izlizane fraze o smirivanju euforije.

Naime, Viktoria Plzeň upravo je došla iz Lige prvaka, a sama činjenica da je još u jednom od europskih natjecanja govori kako nije zauzela posljednje mjesto u CL! Ono koje Dinamo redovito nije uspjevao izbjeći. Pa već samo zbog toga zaslužuje malo više respekta.

Priču o tome kako je češka momčad dohvatila treće mjesto u skupini s Romom, Realom i CSKA-om sigurno već znate. Nikola Vlašić i njegovi suigrači propisno su se isplakali pred javnošću što su morali napustiti Europu, unatoč velikoj, frapantnoj pobjedi od 3:0 na Santiago Bernabeu.

Istovremeno, Viktoria je na domaćem terenu bio uspješna protiv Rome i zbog boljeg međusobnog omjera osigurala nastavak europskog putovanja. Osvojili su sedam bodova u izuzetno jakoj skupini i to bi već samo po sebi trebalo dovoljno govoriti…

Primjerice, GNK Dinamo nikada nije bio ni blizu takvog ostvarenja. Štoviše, hrvatski prvak u svim svojim nastupima u Champions League nije osvojio sedam bodova. Zbirno gledano, dohvatili su tek 4, što je Viktoria gotovo pa duplirala samo u ovogodišnjih šest utakmica!

Tako da, molit ću, smirite doživljaj, iako je dobro biti vječito optimističan.

Ono što je loše jest ne imati proširene vidike i pripadajuću dozu respekta prema ljudima koji vrijedno rade, a ne dobivaju dovoljno ljubavi od nogometnih sladokusaca. Viktoria Plzeň je takav klub.

Izvor : Alexander Hassenstein/Bongarts/Getty Images

Njihov uzlet započeo je početkom ovog desetljeća, a koincidirao je s dolaskom u klub njihovog, pa možemo slobodno to tako reći, sada već zaštitnog lica. Pavela Vrbe, trenutnog trenera.

Gospodin koji svojom pojavom neobično podsjeća na Matjaža Keka (a u nastavku teksta primijetit ćete da sličnost nije samo tjelesna), u klubu se pojavio 2008. godine kao relativno neiskusan trener kojemu je najveći doseg bilo samostalno vođenje Baníka iz Ostrave.

Ali, ništa u Vrbinom trenerskom putu ništa nije bilo obično pa tako ni ti počeci. U prvoj utakmici na klupi spomenutog kluba doživio je teško gaženje, stradao je kod Slavije rezultatom 7:0, a dan kasnije u lokalnim novinama pojavile su se zloslutne osmrtnice za Vrbu, njegove igrače i cijeli stožer!

Bio je kraj sezone, tek je preuzeo klupu pa mu se uprava smilovala, ali od tog trenutka Ostrava nije poražena 20 utakmica zaredom i već sljedeće sezone osvojila je prvi naslov češkog prvaka nakon 1981. godine!

To je bila ozbiljna najava da Pavel Vrba u sebi krije nešto posebno. A za potvrdu nije trebalo puno na klupi Viktorije…

Te 2008. godine dočekali su ga isluženi, neželjeni igrači iz Sparte i mladi igrači iz češke reprezentacije. Ne baš idealan materijal, ali Pavel je imao viziju. Dvije sezone trebale su mu da posloži kockice, a tada je Viktorija prvi put osvojila naslov prvaka! I to točno na 100. obljetnicu kluba!

Tih dana sve je počelo. Viktorija je igrala atraktivan, napadački nogomet, kakvog je Vrba uvijek njegovao:

“Godinama već promatram najbolje klubove u Europi i zaključio sam da svi igraju napadački. E pa tako će igrati i moje momčadi. To je dobro za navijače, a tako se i lakše manifestira razlika u kvaliteti”.

Možete misliti koliko je mladim češkim reprezentativcima smetalo biti izloženima takvoj filozofiji…

Izvor : Matej Divizna/Getty Images

To su bili počeci u kojima je Viktorija sebe instalirala, uz veliki značaj Vrbe, kao najveću silu domaćeg nogometa i takva je ostala tijekom cijelog ovog desetljeća.

Ovosezonski nastup u Ligi prvaka bio joj je tek treći u povijesti, ali pazite sad ovo – nijednom im se još nije dogodilo da sudjelovanje u skupini LP bude njihov posljednji dodir s Europom u toj sezoni.

Prvi put bili su uspješniji od Bate Borisova, drugi put od CSKA, baš kao i ove sezone. Međutim, situacija iz 2013. kada je u presudnoj utakmici na svom terenu Viktoria došla do potrebnih 2:1 protiv moskovskog diva, bila je posebno važna i za plzenjski klub, ali i za tvorca najvećeg češkog brenda ovog desetljeća:

U predvečerje te utakmice, Vrba je potpisao ugovor s češkom reprezentacijom i ostavio u velikom šoku klupskog predsjednika i njegova osobnog prijatelja. Vrba je imao izlaznu klauzulu u novom ugovoru, a češki savez tražio je nekoga tko će reprezentaciju vratiti na staze stare slave…

Nakon toga Viktorija nije baš propadala, ali vrlo je indikativno da niti jednom u međurazdoblju nije uspjela dohvatiti Ligu prvaka, iako se izredalo čak pet različitih trenera!

Razdoblje klupske krize identiteta konačno je okončanu u svibnju 2017. Što se tada dogodilo? A što mislite, vratio se Vrba!

Izvor : whoscored.com

Sve je ponovno živnulo, navijači su – kao i bezbroj puta u međuvremenu – priredili svom miljeniku veseli doček i era uspjeha ponovno je mogla krenuti.

Plzeň je prošle sezone opet osvojio naslov prvaka, a ove su dohvatili skupine Lige prvaka. Sada i šesnaestinu Europa lige.

Brzim pogledom na vrijednost momčadi (30 milijuna) i najveće zvijezde (Slovak Hrošovsky i Čeh Krmenčik koji vrijede oko 4 milijuna eura) nije teško upasti u zamku i podcijeniti vrijednost ove momčadi. 

Ali, ne zaboravite jednu stvar, dok vas unutarnji glas vuče da zadovoljno klikčete nakon ždrijeba – Pavel Vrba kuhar je koji se specijalizirao za pretvaranje dreka u pitu. I podvaljivanje takvog kulinarskog specijaliteta samoprozvanim gurmanima.

Momčad u svakoj utakmici nastoji posložiti u formaciji 4-2-3-1, koju vidi kao ideal (ili nešto blizu tome) kako bi se nogomet trebao igrati. Izuzetno velik naglasak stavlja na igru krila i bekova, a vrlo važnu ulogu imaju i “zadnji vezni” igrači, koji u njegovim momčadima imaju zadatke bliže onima kakve su imale nekadašnje desetke u veznim redovima iz nekih drugih vremena.