Bojan je superzvijezda, ali ključ je Hezonja

Blog 29. lip. 202114:31
Podijeli:
Nicolò Campo

Hrvatska košarkaška reprezentacija od srijede 30. lipnja kreće u bitku za Olimpijske igre.

Kratak period priprema hrvatske reprezentacije stigao je do ciljne ravnine, preostao je onaj najteži dio, pobijediti Brazil, Tunis pa još i odabrane protivnike iz druge skupine koju čine Njemačka, Rusija i Meksiko te se u konačnici plasirati na Olimpijske igre.

Najvažniji igrač reprezentacije stigao je sredinom proteklog tjedna, Bojan Bogdanović već je uspio i odigrati jedinu pripremnu utakmicu koju će stići, pobjeda nad Portorikom (72:66) u kojoj je postigao 12 poena. Dovoljno za početak.

Sportklub je pratio pripreme praktički od samog početka, pa sve do splitskog turnira gdje ćemo uživo svjedočiti spektaklu u Spaladium Areni koji bi trebao ponuditi i navijačku podršku jer dopušten je puni kapacitet dvorane.

ŠTO SU POKAZALE PRIPREME?

Dva okršaja sa Slovenijom ponudila su nešto lošiju obranu hrvatske vrste, previše primljenih poena, no ohrabrila je činjenica da su izabranici Veljka Mršića već u drugom nastupu, u Stožicama prezentirali vrlo solidan napadački arsenal, posebno Mario Hezonja koji je utrpao čak 37 poena.

Portoriko je trebao biti priprema za Brazil, iako kvalitativno nije na istoj razini, međutim bitno je odigrati takve utakmice posebno iz aspekta uigranosti. Vidjeli smo sve bolju komunikaciju igrača u obrani što pokazuje da su polako, ali sigurno stizali na istu valnu duljinu.

BOJAN JE KLASA, ALI HEZONJA JE KLJUČ PRIČE

Bojan Bogdanović uvjerljivo je najbolji hrvatski košarkaš, od zvijezde Utah Jazza očekujemo glavninu napadačkog učinka u dvobojima koji slijede. Međutim, Hrvatska je dobila veliko pojačanje u Mariju Hezonji. Iako su svakojake priče narušavale njegov mogući angažman u reprezentaciji, povratak u europsku košarku protekle zime promijenio je razmišljanje samog Dubrovčanina.

Njegov talent nikada nije bio sporan, ali ono što može ponuditi više se ne svodi na šut ili pokoji prolaz prema košu. Mario ima viziju, fantastičan pregled igre i doista ne čudi što ga je izbornik često koristio na poziciji playmakera. Igrača takvog profila bilo bi šteta ne forsirati u sustavu izgradnje napada. Hezonja je pokazao pravovremenost u plasiranju lopte otvorenom suigraču, posebno na pick’n’rollu, jedino što preostaje jest realizacija, previše puta njegovi suigrači promaše zicer pod košem pa lijepa asistencija propadne. Na pripremama se takvo nešto može tolerirati, ali pogreške se u ‘pravim’ utakmicama naplaćuju.

TURNIR NA SPORTKLUBU

Turbulentna sezona košarke bliži se svome kraju na najbolji mogući način, uz hrvatsku reprezentaciju i to pred domaćim navijačima usred Splita! Iako Mršićeva ekipa nije posve kompletna (Zubac, Šarić, Simon, Bender), ne možemo reći kako nije dovoljno dobra da se ‘pohrva’ s konkurencijom za ultimativni cilj svakog sportaša – Olimpijske igre.

Sportklub će biti u Splitu te svakodnevno na našim kanalima, kao i internet stranici možete pratiti sve najvažnije što će se dogoditi u tjednu košarke koji je pred nama.

UTAKMICE HRVATSKE REPREZENTACIJE:

Srijeda, 30. lipnja:
Hrvatska – Brazil 20.00h

Četvrtak, 01. srpnja:
Hrvatska – Tunis 20.00h

Komentari

Vaš komentar