NBA – sve što trebate znati o nastavku sezone

NBA 25. srp. 202013:25 > 13:34
Podijeli:
Harry How/Getty Images

Za malo manje od tjedan počinje nastavak NBA sezone. Dugo iščekivani trenutak napokon je došao, a oko samog nastavka i organizacije bilo je puno problema i pitanja. U tekstu vam donosimo sve što trebate znati o nastavku tekuće sezone. PIŠE: Petar Bezinović

Disney World pored Orlanda na Floridi mjesto je gdje će preko 200 igrača provesti narednih nekoliko mjeseci. Tijekom pauze zbog koronavirusa puno se pričalo o svim mogućnostima vezane za eventualni rasplet sezone. NBA je nakon što je Rudy Gobert u ožujku postao prvi igrač u ligi zaražen koronavirusom istog trenutka po saznanju odlučio suspendirati ligu do daljnjeg, sve utakmice istu večer bile su otkazane, a gledatelji su šokirani pratili rasplet situacije.

Prvi cilj bio je spriječiti širenje virusa među igračima po ligi. Nakon nekoliko dana ispostavilo se da je samo nekoliko igrača zaraženo što je davalo nade u neki brzi povratak. U međuvremenu, liga je odlučila da će se sezona nastaviti 30.7 i  završiti najkasnije 13.10.,  ali isključivo pod posebnim uvjetima zbog epidemiološke situacije u SAD-u.

Igrači, treneri, osoblje kluba kao i svi logistički kadrovi preselit će se u takozvani bubble, zatvoreni kompleks koji bi trebao biti simulacija pravog svijeta. Sve što bi igrači mogli raditi u pravim gradovima omogućeno im je unutar tog kompleksa. Frizeri, trgovine, kozmetičari, klubovi, restorani i još jako puno ostalih stvari, sve će biti na jednom mjestu. Utakmice će se igrati u malim i praznim trening centrima, a ne u glomaznim dvoranama na koje su igrači navikli.

Svi koji su unutra ne bi smjeli imati dodir s vanjskim svijetom kako se virus ne bi unio unutar bubblea gdje su trenutačno svi zdravi nakon testiranja koja su nedavno provedena. NBA, a ni bilo koja druga liga nikada nisu bili prisiljeni organizirati ovakav eksperiment za koji još ne znamo hoće li uspjeti, stoga će ova situacija biti vrlo zanimljiva za pratiti. Ima puno novih pravila i inovacija, stoga će ovo biti potpuno novo iskustvo za sve igrače, trenere i ljude unutra.

Svi igrači i osoblja će redovno morati biti testirani kako se ne bi kompromitirala sigurnost i kako bi broj zaraženih ostao na nuli. NBA je objasnio da ako se netko slučajno zarazi, samo ta osoba će morati ići u samoizolaciju i neće se moći vratiti nazad. Mjere će biti vrlo rigorozne, sukladne naputcima vlade i medicinskih stručnjaka.

Najupečatljivija novina bit će igranje bez publike. Famozna prednost domaćeg terena posebno dolazi do izražaja u NBA-u, naročito u doigravanju koje može ići do sedam utakmica. Igrači više neće moći računati na glasnu podršku u odlučujućim trenucima utakmica, a publika odnosno zvuk publike zamijenit će umjetno generirani zvuk buke i navijanja koji će se puštati preko zvučnika što smo imali priliku vidjeti u gotovo svim nogometnim ligama nakon nastavka sezone.

Možda će baš ova mjera imati najveći utjecaj na rezultate, po prvi puta ikad moći ćemo vidjeti i čuti ono što igrači i treneri govore jedni drugima na terenu, bez buke sa tribina, što će gledateljima pružiti unikatno iskustvo doživljaja „prave“ košarke. Hoće li nedostatak publike slabijim ili jačim ekipama biti olakotna ili otežavajuća okolnost? Imat ćemo priliku i saznati odgovor na to pitanje.

Tjedan dana do početka regularne sezone (specifično od 22.7. do 28.7.) igrat će se „predsezonske“ utakmice koje će služiti za ulazak u rutinu i zaigravanje za sezonu. Nakon toga kreće ono što smo svi mjesecima željno iščekivali.

22 dvije NBA ekipe pozvane su na završetak sezone u Disney Worldu. Prvih osam iz svake konferencije, još jedna ekipa s istoka (Washington Wizardsi) i čak pet sa zapada ( Trailblazers, Pelicans, Kings, Spurs i Suns) koje su plasirane ispod osmog mjesta koje vodi u doigravanje. Razlog tome je što je ostalo odigrati još nekih 8-10 kola regularne sezone kako bi se odlučilo tko će ići u doigravanje. Prvih sedam ekipa iz svake konferencije ući će u doigravanje, a za osmo mjesto na tablici uvedena su nova pravila. Ako osma ekipa ima više od četiri pobjede u odnosu na devetu, osigurat će svoje mjesto u doigravanju. Ako osmoplasirani ima četiri pobjede ili manje od devetog onda će biti potrebno odigrati takozvani play in turnir, odnosno razigravanje između te dvije ekipe koje bi trebale igrati međusobno. Onaj tko prvi ostvari dvije pobjede u tim susretima, osigurat će svoj plasman u doigravanje.

Prva runda doigravanja započet će 17.8. dok će se finale igrati od 30.9. pa nadalje. Utakmice unutar doigravanja igrat će se identično kao i prije, dakle tu nema nikakvih promjena.

Mjere socijalnog distanciranja i nošenja maski postat će svakodnevica za NBA igrače koji neće imati slobodu kao i prije. Prelasci iz hotela u hotel kako bi se igrači družila s prijateljima iz drugih ekipa ili nešto slično tome bit će zabranjeno, a postoji čak i anonimna telefonska linija, takozvani „snitch line preko koje igrači mogu „tužakati“ ostale ako krše bilo kakvu propisanu mjeru, što pokazuje do kojih granica je NBA išao da zaštiti sigurnost i protokol.

Već su viđeni neki primjeri ovakvih situacija gdje bi neki igrači naručili dostavljenu hranu iz grada te bi time prekršili mjeru i socijalnog distanciranja, ali i ostvarivanja kontakta s vanjskim svijetom. Takvi su bili prijavljeni od strane suigrača ili protivnika što je potaknulo raspravu je li takav pristup opravdan budući da se radi o odraslim ljudima. Ovakvo nešto do sada nije nikada viđeno.

S obzirom na dugotrajne proteste u SAD-u protiv policijske brutalnosti i diskriminacije Afro-Američke zajednice, igrači imaju priliku odlučiti hoće li na poleđini dresa imati svoje prezime ili neku od pripremljenih sintagmi koje imaju veze s tom tematikom poput ( „justice“, „equality“ i sl.) čime bi podizali osviještenost građana o tim problemima. Neće se svi igrači odlučiti na taj potez, ali veliki broj njih zasigurno hoće, a nema sumnje kako će im sve što se izdogađalo u zadnjih nekoliko mjeseci dati ogromnu motivaciju i želju za uspjehom.

Eksperiment poput ovog bit će bitan da vidimo koliko je sportski svijet spreman nastaviti svoje postojanje usprkos pandemiji virusa, te je li to uopće moguće. NBA će istodobno učiniti sve da se sezona nastavi, ali i isto tako da ne dođe do širenja virusa u zatvorenom kompleksu među igračima što bi definitivno uništilo sezonu.

Svi igrači i sudionici ovog projekta ulaze s malom dozom nesigurnosti s obzirom na stanje s virusom u državi, koji bi iako trenutno nitko nije zaražen, za mjesec dana nekako mogao naći svoj put unutar Disney Worlda. Nadamo se da se takvo što neće dogoditi i da ćemo što bezbrižnije gledati majstorije ponajboljih igrača na svijetu LeBrona Jamesa, Kawhija Leonarda, Giannisa Antetokounmpoa, Stephena Curryja i ostalih zvijezda koji bi nas nakon teškog perioda trebali ponovno uveseljavati svojim lucidnim igrama.