Optimizam raste: NBA liga kreće "od srpnja"

NBA 13. svi. 20208:01 > 8:07
Podijeli:
Getty images/Stacy Revere

Video-konferencija NBA lige s vlasnicima klubova prezentirala je novi val optimizma oko mogućeg nastavka sezone.

Iako se u utorak naveliko raspravljalo po američkim medijima kako je Udruga igrača NBA lige napravila anketu među svojim članovima oko nastavka sezone, to se zapravo nije dogodilo, barem ne u formalnom obliku. 

Povjerenik lige Adam Silver razgovarao je s povećim brojem igrača koji su odgovorili potvrdno na pitanje žele li nastaviti sezonu. U drugom postupku, Silver je organizirao video konferenciju s predstavnicima svih klubova gdje se stvorio novi optimizam kako bi se sezona ipak mogla nastaviti, predviđa se da bi se to moglo realizirati u srpnju. 

Ključno pitanje u postupku povratka na teren jest: Što će se dogoditi ako jedan ili više igrača tijekom nastavka sezone zadobe zarazu koronavirusom?

Već smo proteklih dana čitali i slušali kako će neke nogometne lige u Europi, od onih koje će nastaviti prvenstva, ista prekinuti ukoliko samo jedan igrač postane zarazan. Kad je riječ o NBA ligi razmišlja se na drugačiji način. Raspravlja se o mogućim postupcima ako se takav scenarij razvije, a upravo je to i razlog zašto bi se sezona nastavila na neutralnom terenu gdje bi svaka momčad ostala u karanteni do završetka sezone. Kako smo već pisali proteklih tjedana, dvije su glavne opcije: Las Vegas i Orlando. 

Las Vegas je, kao i dobar dio Amerike, zatvoren zbog pandemija koronavirusa, mnogi ljudi izgubili su posao obzirom da su svi hoteli i odmarališta kao i kasina zatvoreni, a taj dio ekonomije je najvažniji za saveznu državu Nevadu, odnosno sam grad Las Vegas. NBA liga već ima ponude nekoliko vlasnika hotelskih lanaca koji bi rado preuzeli odgovornost organizacije nastavka sezone, u svojim hotelima smjestili bi sve ekipe i njihove obitelji. Naravno, ovaj grad već ima veliko iskustvo s takvim situacijama obzirom da se svakog srpnja tamo organizira Ljetna liga. Naravno, svi klubovi, odnosno igrači na raspolaganju bi imali vrhunsko liječničko osoblje koje bi se brinulo za svaki zdravstveni aspekt. 

Handout / Handout

Kad je riječ o Orlandu, ideja je relativno nova, utakmice bi se održavale u Walt Disney Resortu, dakle riječ je praktički o Disneylandu. Florida ima vjerojatno i najliberalnije zakone kad je riječ o karanteni tako da je i ta opcija vrlo realna.

Još jedno pitanje, prilično očito, tiče se modela po kojem bi se sezona nastavila. Odigrano je 60 i više utakmica, dakle ostaje manje od jedne trećine prije kraja regularne sezone, a u NBA ligi razmišljaju da bi se možda mogao organizirati i turnir slabijih ekipa čime bi se i onima koji su izgubili šansu plasirati se u playoff, omogućila šansa da se tamo nađu. 

Konačno, važno je uzeti u obzir i period koji će trebati igračima da se pripreme za nastavak sezone. Chris Paul je nedavno govorio o periodu između tri i četiri tjedna, a pozitivno jest što se otvara sve više trening centara NBA klubova gdje se igrači polako vraćaju treninzima. U uredu lige vjeruju kako će do ponedjeljka biti otvoreno 22 od 30 trening centra klubova. Dobra je vijest što su vlasti u Arizoni najavili otvaranje ekonomije predstojećeg vikenda pa će i igrači Phoenix Sunsa među kojima je naravno i Dario Šarić, dobiti priliku trenirati pod posebnim uvjetima. 

Odluku hoće li se NBA sezona nastaviti trebali bi dobiti kroz dva do četiri tjedna.