SK na Tahoe jezeru: Osvrt na povijesni Herritage Classic

Hokej 17. velj. 20219:25 > 16:29
Podijeli:

U subotu, 20. veljače i nedjelju, 21. veljače, NHL će održati dvije utakmice redovne sezone na otvorenom, bez publike, kraj jezera Tahoe u SAD-u.

PIŠE: Nikola Hodalj

U prvom susretu će se ogledati Colorado Avalanche protiv Vegas Golden Knightsa, a u drugom će susretu igrati Boston Bruinsi protiv Philadelphia Flyersa.

Kao uvertiru u hokejaški događaj sezone osvrćemo se na dosadašnje utakmice koje je NHL organizirao na otvorenome. Jučer ste mogli čitati o najpopularnijem – Winter Classicu, a danas pišemo o događaju od kojega je sve krenulo. To je Heritage Classic.

NHL
NHL

(Logotip prvog Heritage Classica iz 2003. Jedino je te godine iz sponzorskih razloga naziv bio Molson Canadian Heritage Classic. Kasnije će glavni sponzor biti fast-food lanac Tim Hortons.

Toronto Maple Leafsi su jedina kanadska momčad koja još nije sudjelovala na Heritage Classicu, što je ironično, jer svi ostali Classici imaju predznak Tim Hortons, po Timu Hortonu, jednom od najvećih hokejaša u povijesti Maple Leafsa, koji je nakon igračke karijere postao utemeljitelj „kanadskog“ McDonaldsa.)

Heritage. Baština. U rječniku hrvatskoga jezika Vladimira Anića riječ bȁština ima sljedeća značenja: 1. imanje koje je naslijeđeno, baštinjeno; očevina, djedovina 2. zavičaj, postojbina 3. ukupnost iz prošlosti sačuvanih i njegovanih kulturnih dobara.

Stoga nije slučajnost da se prva utakmica na otvorenom u povijesti NHL-a odigrala u Kanadi, niti je slučajno da je naziv ove manifestacije Heritage Classic (na francuskom La Classique Héritage de la LNH) i da uključuje samo kanadske klubove. Jer definicije riječi bȁština savršeno opisuju koliko hokej na ledu znači Kanadi i Kanađanima.

NHL
NHL

(Tim Hortons NHL Heritage Classic 2016. Investors Group Field, Winnipeg. 33.240 gledatelja. Winnipeg Jets – Edmonton Oilers 0:3 Svečano fotografiranje prije prvog bullya. (lijevo u bijelom dresu) kapetan Jetsa, Blake Wheeler, (desno u narančastom dresu) kapetan Oilersa, Connor McDavid.U pozadini igračke legende dvaju klubova, lijevo Wayne Gretzky, desno Dale Hawerchuk.

Hokej je više od najpopularnijeg sporta u zemlji. U svega nekoliko zemalja svijeta samo jedan sport ima primat nad svim ostalima i ljudima predstavlja više od igre. On je za njih način života. Na Novom Zelandu je to ragbi, u Indiji kriket, u Brazilu nogomet, a za Kanađane je to oduvijek bio i uvijek će ostati hokej na ledu.

Iako je ideja o igranju utakmica na otvorenom još 80-ih godina fermentirala u glavama čelnih ljudi lige i klubova, povod prvom Classicu bila je utakmica sveučilišnog hokeja koja je odigrana 2001. godine, na stadionu Sveučilišta Michigan State između Michigan State Spartansa i Michigan Wolverinsa. Susret je bio poznat pod nadimkom „The Cold War“ (Hladni rat), a privukao je 74.544 gledatelja.

NHL
NHL

Vratar Canadiensa, Jose Theodore za vrijeme prvog Heritage Classica, 2003.

Tijekom utakmice temperatura na stadionu je bila -18ºC.

Les Habitants ili Habsi („stanovnici“ – nadimak za Canadiense) su slavili 4:3 protiv Oilersa.

Do danas je to Heritage Classic s najviše postignutih golova.)

Prvi Heritage Classic organiziran je 22. studenog, 2003. godine. Lokacija je bio Commonwealth Stadium u Edmontonu, pokrajina Alberta. Utakmici je nazočilo 57.167 gledatelja, a prvi akteri su bili Edmonton Oilersi i Montréal Canadiensi. Bila je to prva utakmica redovne sezone u povijesti NHL-a koja je odigrana na otvorenom.

Igrači obaju klubova ovako su komentirali taj događaj: „Svaki igrač zna koliko je poseban ovaj trenutak. Ponosno ćemo se sjećati ove utakmice jednoga dana kada više ne budemo igrali.“ (Sheldon Souray, bek Montréala). „Prekrasan je bio prvi trenutak kad smo izašli na led i vidjeli ispunjene tribine. Bilo je jako uzbudljivo. Takvo što se vjerojatno više nikada neće ponoviti.“ (Shawn Horcoff, centar Oilersa). No ponovilo se, na sreću svakog zaljubljenika u hokej.