SK na jezeru Tahoe: Spektakl na turističkoj atrakciji

Hokej 19. velj. 202114:29 > 11:39
Podijeli:

Na jeziku američkih starosjedilaca Washoe, ime jezera znači “velika voda”.

U subotu i nedjelju (20. i 21. veljače) na programu Sportkluba očekuju nas utakmice Colorado Avalanchea protiv Vegas Golden Knightsa (subota 21 sat, Sportklub 3) i Boston Bruinsa protiv Philadelphia Flyersa (nedjelja, 21 sat, Sportklub 2). Ususret jednom od zasigurno najdojmljivijih događaja ove NHL sezone nekoliko riječi o samom mjestu radnje, jezeru Tahoe.

Jezero Tahoe je slatkovodno jezero koje se nalazi na granici američkih saveznih država Kalifornije i Nevade na sjevernome dijelu planinskog lanca Sierra Nevada.

Na jeziku američkih starosjedilaca Washoe, ime jezera znači “velika voda”.

Staro je preko 2 milijuna godina.
Leži na 1899 metara nadmorske visine.
Njegova je površina 500 četvornih kilometara.
Po obujmu je šesto najveće u sjevernoj Americi, nakon pet velikih jezera.
Drugo je najdublje jezero u SAD-u s dubinom oko 500 metara.
Ima 116 kilometara obale.
Temperatura jezera tijekom veljače i ožujka je između 5 i 10 stupnjeva Celzijusa, tijekom kolovoza i rujna između 18 i 21 stupanj Celzijus. Pripada najčišćim, najbistrijim jezerima na svijetu.

Jedno je od najpopularnijih turističkih odredišta zimi i ljeti, kako za stanovnike Kalifornije, tako i za žitelje Nevade.

NHL prvi puta u svojoj povijesti organizira utakmicu na otvorenom daleko od gromoglasnih stadiona. Prvi puta bez gledatelja, najviše zbog epidemioloških razloga, no istovremeno i zbog toga što ova lokacija nudi mogućnost istinskog hommagea korijenima hokeja na ledu, vremenu kada se hokej igrao na zaleđenim površinama jezera, bara, rijeka. Naravno, zbog sigurnosnih razloga ne može se igrati na površini jezera, no organizatori su pronašli gotovo pa idealno “drugo najbolje mjesto”. Na osamnaestoj rupi lokalnog golf igrališta Edgewood Tahoe Resort. Udaljenost od klizališta do vode je 50 koraka.

Bez gledatelja, kao u nekoj priči, kraj čudesnog jezera koje zrcali zimzelene krošnje borova, usred divljine koju čuvaju snijegom prekriveni vrhovi Sierra Nevade, najsretniji hokejaši na svijetu izaći će na led, pod vedrim nebom, kao nekad kad su bili mali. Jedini zvuk bit će klizaljke koje led režu i pak koji para mrežu.