Eurobasket: Jesmo li naučili ‘finsku’ lekciju?

Podijeli:
fiba.basketball

Hrvatski košarkaši će u nedjelju od 14.45 sati igrati osminu finala Eurobasketa protiv reprezentacije Finske od koje su dva puta izgubili u nedavnim kvalifikacijama za SP.

Svi putevi vode na Finsku, mogli bismo parafrazirati poznatu izreku. Posljednjih godinu dana hrvatski košarkaši prilično su dobro upoznali Finsku, nažalost, oba puta kroz poraze. Doduše, u prvoj utakmici hrvatska momčad izgledala je nešto drugačije nego u drugom susretu.

Naravno, u jednom dijelu isto se može reći za Finsku koju na Eurobasketu predvodi sjajni Lauri Markkanen, jedan od najboljih igrača turnira s gotovo 25 poena u prosjeku. Finci su poput Hrvatske, u skupini slavili tri puta, a dva puta su izgubili. Izuzev ružnog poraza protiv Srbije, odigrali su četiri dobre utakmice, a u pobjedama su slavili s dvoznamenkastom prednošću.

Već smo mnogo puta pisali kako danas i Finci igraju košarku i to vrlo dobro, stoga svako novo podcjenjivanje je u ovom trenutku smiješno. Hrvatska je stekla neugodno iskustvo s ovom nordijskom nacijom, ali iskustvo iz kojeg se sada mora nešto izvući. Najbolje iskustvo ono je iz kojeg se nešto nauči, a lekcija koju je finska momčad pružila Hrvatskoj vrlo je jasna. Finci su šuteri koji će brzim protokom lopte i tricama pokušati doći do pobjede.

Marin Sušić/HKS

Možemo reći kako između dvije selekcije, Finci imaju najboljeg igrača u Lauriju Markkanenu. Naravno, to nije kritika za Bojana Bogdanovića, ali činjenica jest da Bojan nije isti igrač kao prije nekoliko godina dok je Markkanen izrastao u doista fantastičnog igrača.

Ipak, ostatak ekipe, gledajući papir, trebao bi donijeti izrazitu prednost Hrvatskoj, ali, ponavljamo još jednom, samo ako je prijašnja lekcija naučena.

Finci ne igraju košarku koja će izuti iz cipela, zapravo igraju vrlo jednostavno, ali učinkovito. Gotovo da nema igrača na rosteru izbornika Tuovija koji nije u stanju pogoditi tricu. Finci igraju pokretnu košarku s puno dodira, rijetkost bude da svaki igrač u petorci barem jednom ne takne loptu u istom napadu. Takav brz protok lopte Fincima omogućuje kvalitetnu šutersku poziciju.

Pogrešno bi bilo fokusirati se isključivo na Markkanena, hrvatska obrana mora biti dinamična, isto tako pokretna, a igrači napokon moraju pokazati volju odigrati i dovoljno agresivno da bi se, u najmanju ruku, Fincima barem otežao šut.

Legendarni pisac Stephen King je jednom prilikom rekao: “Fool me once, shame on you. Fool me twice, shame on me. Fool me three times, shame on both of us.

Nadajmo se kako će Hrvatska izbjeći taj ‘treći put’.

 

Gledatelji u Hrvatskoj program regionalnog sportskog kanala Sport Klub mogu pratiti na Telemachu, Total TV-u, Optima Telekomu i preko platforme EON koja je dostupna svim gledateljima.

Komentari

Vaš komentar