SKener: Lutke na koncu, bez trunke ideje

Blog 28. srp. 202111:52 > 11:54
Podijeli:
AP Photo

Zašto bi plakali za Davorom Šukerom, pa on je bio samo običan privjesak Zdravka Mamića

I posljednji video, koji je netko plasirao za sam kraj, samo je potvrdio ono što znamo od prvog dana prije devet godina kada je Davor Šuker preuzeo funkciju predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza – da je jedini gazda u hrvatskom nogometu Zdravko Mamić. A imao je na putu do potpune vladavine problema. Nažalost, dementnog Vlatka Markovića je uspio obrlatiti, pa su zajedno na prevaru ostali na vlasti, nakon što ih je Štimac na skupštini ipak nadjačao, ali mu jednostavno nisu dali. Od tog trenutka Zdravko Mamić je jedan i jedini šef hrvatskog nogometa. No, netko je pravno morao biti predsjednik HNS-a.

Davor Šuker, oh kakav je to centarfor bio. Možda i najbolji kojeg sam ikada vidio. Gol koji je zabio Ircima u posljednjim trenucima utakmice nešto je što možete pokušati izvesti tisuću puta, no samo je Šuker to mogao na taj način primiti i zabiti. Proslavio je Vatrene, tu našu prvu generaciju. Iako smo imali dva bolja – Prosinečkog i Bobana, sve ih je nadmašio Šuker. Uz Luku Modrića najveći hrvatski igrač od 1990. godine. I statistike i dojam rade u njegovu korist.

No, nešto je trebalo raditi i nakon karijere. Pa je pompozno krenuo u projekt “Šukerova nogometna akademija”. Raštrkao se diljem Lijepe naše, mogao je u to vrijeme raditi što je htio. No, niti uz političku potporu i svoj kapital Davor Šuker s tim projektom nije uspio. Dugo se zapravo tražio, kopnilo je njegovo financijsko carstvo, a onda se iz nekog kuta pojavio – tata. Bio je to Mamićev pametan potez. Na čelo HNS-a je doveo jako nogometno ime, a u isto vrijeme i nesposobnog sportskog dužnosnika. Bila je to win-win situacija. Za pokazivanje u svijetu idealan, za strukture Uefe i Fife također. A s druge strane nije bio nikakva smetnja svim Mamićevim težnjama da ojača Dinamo do te mjere da su mu sve HNS-ove strukture zapravo služile.

I dok je imao tatinu zaštitu Šuker je mogao putovati svijetom, dane i noći provoditi u Las Vegasu, zapravo biti što je dalje od HNS-a moguće, da bi šteta zapravo bila manja. Znam, dogovorio je neke sponzorske ugovore na svoje ime, priskrbio novca savezu, ali zapravo HNS je živio i prije njega, a i nakon njega od nogometne reprezentacije. Koja ima kontinuitet, a okosnicu te momčadi je da se ne lažemo stvorio Zdravko Mamić. Na kakav način, e time se sada bave pravosudne institucije HR, ali im nekako slabo sve to skupa ide od ruke.

Došlo je vrijeme kada Šuker, naravno voljom gazde više neće voditi HNS. Bez obzira na financijske razmirice o kojiam je i Šuker jučer progovorio. No, sve to samo pokazuje koliko su bili bliski. Tu dolazi politički pijun Marijan Kustić. I odobrio je to ZM, jer mu se sve više isplati biti dobar s dečkima koji sjede u foteljema. HNL je sve bolji, reprezentacija oscilira, ali igra na velikim turnirima i generalno, osim infrastrukture je sve to Ok. No, nije to posebna zasluga Vatrenog 9, iako bi to sada mogao svojatati.

Jonny Štulić je imao jedan zgodan, a sasvim prigodan stih: Lutke na koncu, bez trunke ideje.

Komentari

Vaš komentar