Junak dana: Čovjek koji je Austriju stavio na nogometnu mapu

EURO 27. lip. 202111:56 > 11:57
Podijeli:
Franco Foda
Franco Foda

Austrija je jučer nakon 120 minuta velike borbe izgubila od Italije u osmini finala Europskog prvenstva

Malo je reći da su Austrijanci časno pali. Svatko tko je gledao utakmicu mogao je vidjeti kako su Austrijanci u ‘šahu’ držali po mnogima najbolju reprezentaciju grupnog dijela natjecanja. Centimetri su ih dijelili od pogotka zbog zaleđa Arnautovića, a još manje kada su trebali dobiti kazneni udarac, ali je Lainer bio u zaista malom zaleđu.

Jučerašnjih 90 minuta pokazalo je da je Austrija momčad boraca, ratnika, zvijeri koje su trčale od prve do zadnje minute kao da nema sutra. Izbornik Franco Foda nije napravio nijednu zamjenu u 90 minuta, prva je bila u sudačkoj nadoknadi što je zaista nestvarno jer je tempo susreta bio iznimno visok.

U produžetku nije presudio manjak snage Austrijanaca, presudila je šira klupa Italije i dva fantastična poteza Chiese i Pessine.

Foda je nakon utakmice rekao da nikad nije dobio toliko komplimenata od protivnika. Uopće to ne čudi s obzirom kako su Austrijanci igrali na ovom Euru, a posebno protiv moćne Italije. Ovaj bivši nogometaš je početkom 2018. godine preuzeo Austriju i napravio renesansu. U tri i pol godine postao je izbornik koji ima najbolji postotak pobjeda u povijesti ove države, postao je izbornik kojeg domaća javnost nevjerojatno cijeni, postao je izbornik koji je od Austrije napravio ozbiljnu reprezentaciju.

REUTERS/Mihai Barbu

Mnogi izbornici bi se protiv jedne Italije povukli u krilo svog vratara i predati ključ igre protivnicima. Međutim, Foda je odlučio igrati visoki presing i u velikom dijelu utakmice onemogućio Talijanima da stvaraju izgledne prilike kao što su radili u grupnoj fazi. Za takav stil igre morate imati nekoliko ‘zvijeri’ na terenu kao što su Schlager, Laimer i Baumgartner koji su 90 minuta igrali kao ‘ospjednuti’. Pokazao je time Nijemac da se ne boji velike scene i da ne puca pod pritiskom.

Franco Foda je u trenerskoj karijeri vodio samo Sturm, i to u nekoliko navrata, te Kaiserslautern. Međutim, vidi se da se radi o treneru s karakterom, o treneru kojeg slušaju najveće zvijezde Alaba i Arnautović i ono najbitnije o treneru koji ima znanje.

Austrija je skup fajtera koji gaze cijelu utakmicu i pred tom reprezentacijom je lijepa budućnost ako se ne dogodi nešto nepredviđeno. Imaju vrhunskog izbornika koji točno zna što može izvući iz ove skupine igrača i koji je svijetu pokazao da Austrijanci znaju igrati nogomet…