Dalićevi grijesi

Euro 2020 29. lip. 20219:55
Podijeli:
AP Photo/Martin Meissner

Koristio je 21 igrača, niti jednom nije počela ista momčad, a igračima je prečesto mijenjao pozicije.

Hrvatska je Euro završila u osmini finala. Za neutralnog promatrača super zabavna utakmica, za hrvatskog navijača vrlo emotivna i na kraju tužna, a za španjolskog sretna. Vatreni su na ovom turniru odigrali osrednje prema slabom, a dosta tih pogrešaka ide na dušu hrvatskom izborniku.

Engleska – sastav: Livaković, Gvardiol, Ćaleta-Car, Vida, Vrsaljko, Brozović (70′ Vlašić), Kovačić (85′ Pašalić), Modrić, Perišić, Kramarić (70′ Brekalo), Rebić (78′ Petković).

U trokutu Rebić – Perišić i Kramarić otkrivaju se njegove taktičke pogreške. Opravdavao se da ima sedam-osam igrača koji nisu spremni. No, Kramarić na krilu jednostavno ne funkcionira, 40 metara od gola i bez lopte. Rebić koji na poziciji prve špice ne može ništa, jer njegova leđa, ali i druga tehnika je ipak preskromna. Petković, koji je već etablirano klasni igrač, koji može u vrhu napada puno toga napraviti, ušao je u 70. minuti, odigrao više za 20 minuta od Rebića i Kramarića zajedno. I tu je Dalić priznao pogrešku.

Češka – sastav: Livaković, Gvardiol, Vida, Lovren, Vrsaljko, Kovačić (87′ Brozović), Modrić, Brekalo (46′ Ivanušec), Kramarić (62′ Vlašić), Perišić, Rebić (46′ Petković).

Brozović je odigrao jednu slabiju utakmicu protiv Engleza i Dalić ga je ostavio na klupi, što se pokazalo problematičnim. Rebić je unatoč mizeriji na Wembleyu opet dobio prednost ispred Petkovića, a to se ponovno ustanovilo kao pogreška.

Škotska – sastav: Livaković, Gvardiol (71′ Barišić), Vida, Lovren, Juranović, Brozović, Modrić, Kovačić, Vlašić (76′ Ivanušec), Perišić (81′ Rebić), Petković (70′ Kramarić).

Škote smo dobili na genijalnost pojedinca, a ruku na srce i na jednu prosječnu reprezentaciju koja nam je stajala na putu. Ali, dobro tu smo ipak ‘pokazivali znakove života’.

Španjolska – sastav: Livaković, Gvardiol, Ćaleta-Car, Vida, Juranović (74′ Brekalo), Brozović, Kovačić (79′ Budimir), Modrić (114′ Ivanušec), Rebić (67′ Oršić), Vlašić (79′ Pašalić), Petković (46′ Kramarić).

Bio je ustrajan na Gvardiolu, a mladi stoper, koji silom prilika igra na poziciji lijevog  beka odigrao je vjerojatno najlošiju utakimcu na velikoj sceni. I protiv Engleske mu djelom ide prvi gol na dušu. Previše pogrešaka za obojicu da ih ne bi prozivali.
Zamjeramo mu i činjenicu da niti u jednoj utakmici ranije, a znao je koliko puno problema s bočnim igračima, nije probao igrati sa tri igrača u liniji. Na tu činjencu je u našim emisijama posebno ukazivao bivši reprezentativac Andrej Panadić.
Rebić jednostavno nije došao na ovaj turnir. Igrač neslućenih mogućnosti najprije nije igrao na svojoj poziciji, kada ga je vratio Ante se više nije uspio vratiti. Slijepo mu je vjerovao i pogriješio.
I za kraj, neshvatljivo je da u ovih mjesec dana nije vidio Mislava Oršića. Najmanje cijenjeni igrač u toj ofenzivnoj opciji je ovog proljeća zabio hat-trick Tottenhamu. Pa ne mora ti biti simpatičan, ali tu činjenicu nema pravo nitko ignorirati. I kada je sve otišlo k vragu pronašao je Oršića. Nažalost, prekasno.
Koristio je 21 igrača, niti jednom nije počela ista momčad, a igračima je prečesto mijenjao pozicije.

Komentari

Vaš komentar