SP u judu na SK: Hrvatska ima pet predstavnika

Podijeli:
Julian Finney /Getty Image

U Tokiju je u nedjelju započelo Svjetsko prvenstvo u judu koje će se u japanskoj prijestolnici održavati do subote, 31. kolovoza, a na kojem će Hrvatsku predstavljati Barbara Matić (-70 kg), Karla Prodan (-78 kg), Ivana Šutalo (+78 kg), Dominik Družeta (-81 kg) i Zlatko Kumrić (-100 kg).

Posljednje Svjetsko prvenstvo u Japanu održano se 2010. godine, također u Tokiju, koji će za manje od godinu dana na Olimpijskim igrama ugostiti najbolje sportaše svijeta. Tek započeto svjetsko prvenstvo jedno je od najprestižnijih u novijoj judaškoj povijesti.

Nippon Budokan naziv je dvorane u dijelu grada Chiyoda koja će za ovo SP ugostiti 841 judoku iz 148 država. Nippon Budokan, u prijevodu “dvorana borilačkih puteva”, povijesno je zdanje koje je izvorno sagrađeno za judaški turnir na Ljetnim olimpijskim igrama 1964. godine.

Individualni dio Svjetskog prvenstva trajat će sedam dana – svaki novi dan donijet će po jednu mušku i po jednu žensku kategoriju.

Od hrvatskih predstavnika prvi će nastupiti Dominik Družeta u kategoriji do 81 kilogram, koja je na rasporedu u srijedu. Europska bronca iz 2017. još uvijek traži formu koja mu je u ožujku ove godine donijela zlato na Svjetskom kupu u Varšavi. Protivnik u prvom kolu bit će mu predstavnik Južne Koreje, Sungho Lee, osvajač brončanog odličja na Azijskom prvenstvu.

U četvrtak će na strunjaču izaći Barbara Matić, najveći hrvatski adut za medalju. Međutim, ozljeda ramena je usporila pripreme te će Barbari trebati vrhunski dan da u Tokiju dođe do prve svjetske medalje. U prvom kolu ide na Njemačku predstavnicu Alinu Boehm, koju njen trener i izbornik ženskih reprezentacija Vladimir Preradović vrlo dobro poznaje. Barbarina klupska i reprezentativna kolegica Karla Prodan još je 2015. godine svladala Boehm za svjetski kadetski naslov u Sarajevu.

U petak će Hrvatska imati još dva snažna predstavnika. Nastupit će Karla Prodan u kategoriji do 78 kg i Zlatko Kumrić u kategoriji do 100 kilograma. Prodan u Tokio dolazi na krilima svoje prve bronce sa IJF toura. Medalju je osvojila na domaćem, zagrebačkom Grand Prixu te na svojem prvom seniorskom svjetskom prvenstvu može nastupiti potpuno rasterećeno. Karla će u prvom kolu Svjetskog prvenstva, baš kao što je to bio slučaj i u prvom kolu Grand Prixa Zagreb, ići na Kineskinju Ma.

Zlatko Kumrić tri je puta u ovoj sezoni na velikim natjecanjima ostao nadomak medalje. U veljači je osvojio peto mjesto na prestižnom Grand Prixu u Parizu, a peti je bio i na Europskim igrama u Minsku te na Grand Prixu u Montrealu. Kumrić zasigurno ima kvalitetu za osvajanje medalja na najvećim pozornicama, a prestižno Svjetsko prvenstvo u Japanu sjajna je prilika za prekid nesretnog niza.

Zlatko će u prvom kolu prvenstva svijeta, baš kao i Karla, imati istog protivnika iz prvog kola Grand Prixa Zagreb, Alžirca Bouyacouba.

U subotu, posljednjeg dana natjecanja, za Hrvatsku će nastupiti Ivana Šutalo u kategoriji preko 78 kilograma. Šutalo u 2019. godini traži formu koja joj je prijašnjih sezona donosila odličja s IJF toura. U tekućoj sezoni ostala je nadomak medalje početkom godine na Grand Prixu u Tel Avivu, a peta je bila i na srpanjskom Grand Prixu u Montrealu. U početnom kolu Ivana se susreće s njemačkom predstavnicom Kuelbs.

Photo by Buda Mendes/Getty Images)

Hrvatska reprezentacija se pripremala u Tokamachiju, gradu koji je veliki prijatelj Hrvatske, još od 2002. godine, kada su tamo ugošćeni najbolji hrvatski nogometaši, tijekom Svjetskog prvenstva u Japanu i Južnoj Koreji.

Tijekom posljednjih pet dana, hrvatski judaši su osjetili toplu dobrodošlicu, prijateljske pozdrave, doček vrtićke i školske djece na skoro svakom treningu, kao i primanje kod gradskih čelnika i prijatelja Hrvatske. Posebnu dobrodošlicu i želju za dobre rezultate izrazio je gradonačelnik Tokamachija na upoznavanju i druženju s japanskim novinarima.

“Fantastična dobrodošlica i puno ljubavi te pozitivne energije su nas dočekali od dolaska u Tokamachi. Kao da je Real Madrid došao u njihov grad i veselim se daljnjim druženjima s ovim predivnim ljudima. Svi uvjeti, od smještaja, hrane do treninga su odlični i zaista smo počašćeni”, sažeo je dojmove trener reprezentacije Tomislav Marijanović nakon treninga u Nakasato Areni.

Ništa manje pozitivan nije bio niti izbornik ženskih reprezentacija Vladimir Preradović:

“Sve je na iznimno visokoj razini, imamo sve što nam treba. Pripreme idu kako smo htjeli, a osim Barbarinih problema s ramenom, svi su zdravi. Ždrijeb nas nije mazio, ali to je Svjetsko prvenstvo. Za velike rezultate se uvijek mora svladati najbolje. Uz pravi pristup, imamo judaše i judašice koji imaju kvalitetu za dobar rezultat.”

U Tokamachiju su našu reprezentaciju dočekali Sven Bjelan, koordinator za internacionalnu razmjenu s Hrvatskom Grada Tokamachija i član organizacijskog odbora za hrvatski kamp u Tokamachiju, te Naoya Takahashi, menadžer u gradskom uredu za promociju sporta.

SP možete pratiti UŽIVO na Sportklub televiziji.