Često zamišljam meč u kojem mi Joshua ništa ne može!

Podijeli:
Izvor: Martin Rose/Bongarts/Getty Images

Veliki intervju s Filipom Hrgovićem, kojeg ste mogli gledati u programu Sportkluba, bio je fantastičan. Antonio Baković, naš boksač i novinar Večernjaka Dražen Brajdić dotakli su se brojnih tema, a transkript najvažnijih dijelova pročitajte u nastavku. Obećajemo, nećete požaliti!

Izvor : sportklub

U studiju smo imali dva vrlo zanimljiva gosta. Jedan je Dražen Brajdić, iskusni novinar Večernjeg lista s kojim smo razgovarali o boksu, ali i o drugom gostu koji je prošlog vikenda u devetoj rundi na Maksimiru pobijedio Anthonyja Joshuu i postao apsolutni svjetski prvak.

SPORTKLUB: Filipe kako ti zvuči ovaj uvod?

Hrgović: Sviđa mi se, svaka čast, napokon.

Koliko bi trebalo proći vremena da ovako nešto postane istina?

Hrgović: Dosta mi je već onih predstavljanja, “najbolji hrvatski boksač”… Drago mi je da si skužio o čemu se radi. Šalu na stranu, vidit ćemo koliko će trebati. Ako sve bude po planu moglo bi bit brzo. Kroz par godina. A ne mora se dogoditi i nikad.

Sigurno ne razmišljaš tako, onako intimno..

Povezano

Hrgović: Uvijek sam spreman na sve. Spremam se za takav meč, ali i spremam se i ako život donese nešto drugo na stol. Borba, borba do kraja!

SPORTKLUB: Meč s Johnsonom. Trebao je biti drugi protivnik pa je došlo do odgode.

Hrgović: Nije idealno, bilo je problema za promotore naći protivnika u dva dana. Spremao sam se za jednog, došao je potpuno drugi. Ali, što god ti život donese na stol moraš pronaći način.

Brajdić: Johnson je bio jedan u nizu za stjecanje skora kako bi što prije omogućio bacanje rukavice u lice nekom od šampiona, ali nijedan takav neće prihvatiti borbu s nekim tko ima 7-0, kao što sada ima Hrgović. Filip bi se odmah tukao s najboljima, ali postoje neka pravila.

SPORTKLUB: Johnson nije baš nitko, možda je i atraktivniji od ovog koji je odustao?

Brajdić: Da, pokazao se kao vrlo teško pobjediv. Jedino ga je Joshua nokautirao. Bolje je da se više mučio s njime, jer je tako mogao ispucati sve što je radio kroz mukotrpni pripremni kamp koji je odradio, sebe testirati je li u stanju izdržati visoki tempo, 60-100 ispucanih udaraca po rundi. Bila je to idealna borba za Filipa u ovom stadiju njegove karijere.

Izvor : sportklub

SPORTKLUB: Kako ste se osjećali u toj borbi, je li bilo frustracije u stilu: Izbacio sam više od 200 udaraca, a ovaj nikako da padne?

Hrgović: Dođe ta frustracija, naravno, ja sam udarač, puno ljudi sam i nokautirao. Nije mi se puno puta dogodilo da ovako nekog tučem, a da ne padnem. U nekim trenucima sam pomislio – što je ovo, hoćeš li pasti više? Ali, njega ni jedan Vitalij Kličko nije nokautirao.

Brajdić: Imam ja jedno pitanje. Koji je omjer nokauta koji su posljedica konitnuiteta i single-shot nokauta u teškoj kategoriji? Čini mi je ovo posljednje velika rijetkost?

Hrgović: U boksu je veliko iznenađenje kada niže-rangirani borac pobijedi boljeg, tzv. lucky-punchem. Protivnika moraš najprije uplašiti, isfrustrirati da bi ga nokautirao. Slučajni udarac se dogodi jako rijetko i ovisi o stilu borbe i predispozicijama borca. Netko protivnika umara tempom, netko ima bombu u ruci i može završit meč jednim udarcem.

Povezano

SPORTKLUB: Pretpostavljam da ste vi ovaj prvi tip borca, koji nadboksa svog protivnika?

Hrgović: Ja sam uvijek protivnike slamao tempom i brojem bačenih udaraca. Nisam klasični nokauter.

SPORTKLUB: Nešto kao Vladimir Kličko, po mom sudu, koji je imao sličan stil. G. Brajdić vi pratite Filipa od ranih dana, kako vidite njegov napredak od ulaska u profesionalne borbe. U usporedbi s OI gdje je uzeo medalju, koliko je napredovao?

Brajdić: Teško je uspoređivati amaterski i profesionalni boks. U amaterskom se spremate za tri runde i u tom vremenu morate ispucati sve što imate. U profi-boksu morate biti spremni za 12 rundi. Filipova karijera se upravo razvija u tom smjeru, da može izdržati svih 12 rundi. Promoteri mu biraju sve teže i teže protivnike, Filip bi odmah htio najjače, ali ima smisla ta postupnost.

Izvor : sportklub

SPORTKLUB: Bi li mogao protiv top 5 boksača već sada?

Brajdić: To će možda najbolje Filip odgovoriti. On sam zna često reći da je već sada tehnički tu blizu. No, profi-boks nije samo tehničko-taktička spremnost, tu je vrlo naglašena psiha. Mora biti spreman podnijeti sve što ide uz profi boks. Uz ovu razinu ide i medijska pozornost, što prije sigurno nije imao. Trebat će sve to stoički podnijeti, i trash talkove i psihološke ratove prije borbi.

SPORTKLUB: Imaš li nekoga u timu tko ti pomaže u psihološkoj pripremi za borbe?

Hrgović: Razgovaramo o tome što će biti kad zaradimo 20-30 milijuna, tko će se tada obraniti od žena i svega toga što slijedi.

Brajdić: Nadamo se da buduća gospođa ovo ne gleda!

SPORTKLUB: Možda buduća gospođa pomaže u tome?

Hrgović: Ona me nekad malo naživcira pa odradim jači trening, jače istučem sparing partnere. Zezam se. Još ću dobit oko ušiju kad dođem doma. Ma nemam psihologa, to je protiv mojih uvjerenja, ja sam sam sebi psiholog, nikad neću radit s njime! Koliko mogu izvuć iz sebe toliko ću daleko otići! Ako sam rođen za to, dogodit će se.

Povezano

Brajdić: Moram se malo ne složiti s Filipom. Možda ti sad ne treba, ali možda ti nekad zatreba oko popratnih stvari baš možda oko toga kako se nositi s pritiskom medija, kako se nositi s pritiskom svih onih koji su se odjednom pojavili u životu kad si postao slavan… Možda tu jedan dobar savjet može pomoći.

Hrgović: Ništa od toga, kralju! Ja ću naći način da se nosim s tim. Puno pričam sam sa sobom, neke stvari u životu treba prihvatiti i ne treba od toga raditi neku veliku filozofiju. Pokušavam se fokusirati na jake treninge, da budem tehnički i taktički spreman. Ovo ostalo nije moj posao, nego posao promotora, menadžera.

Kojeg je psihologa imao Rocky Marciano, tko to danas zna? Od puno svega se danas radi filozofija, treba stvari pojednostaviti. Kad dođu velike borbe, ja neću trash talkati, to nije moj stil. Ima boksača koji nikada nisu trash-talkali, koji su držali imidž normalnog čovjeka pa su svejedno postali mega zvijezde. S druge strane imaš Furyja i Mayweathera koji su prvaci svijeta u toj kategoriji. To je do čovjeka, do stila.

Izvor : sportklub

SPORTKLUB:Što misliš, kad se dogode tjelesni kontakti na predstavljanjima prije borbe, je li to iskreno ili režirano.

Hrgović: Kako kad, nije režirano u smislu da se dogovore, sad ćemo se potući, ti ćeš mene gurat, ja ću tebi reć ovo… To je nemoguće, ali je izrežirano u smislu da će Fury njega gurnut, jer zna da će to prodat meč, ali zna da ga ovaj neće udariti. Sve je to pod ručnom, osim kad ti dođe neki Riddick Bowe ili teški luđak kojeg ne zanima ništa ili neki borac na kojem vidiš da nemaju nikakvu ručnu kočnicu.

SPORTKLUB: Koliko ti je u pripremi za mečeve donio trener Pedro Diaz, je li donio nešto novo?

Hrgović: Svakako jest. Slovi za jednog od najboljih trenera u svijetu, radio je sa svjetskim prvacima. Htio sam čovjeka na toj razini: htio sam vidjeti što to rade najbolji na svijetu i to je bio razlog zašto smo ga pozvali u tim. Kad treniraš s čovjekom s takvim renomeom maknu ti se neki upitnici iz glave. Najviše sam dobio na samopouzdanju, jer kad mi on kaže da mogu biti svjetski prvak…

Puno mi je pomogao i u periodizaciji treninga, 17 godina je radio na tom planu u kubanskoj reprezentaciji. Doktor je na tom području. Ranije smo s time imali problema, kako pogoditi pravu formu za mečeve na 8 i 10 rundi, u posljednja dva meča puno sam se bolje osjećao na dan samog meča, ušao sam u njih puno svježiji. Prije mislim da sam bio pretreniran.

SPORTKLUB: Gospodine Brajdić, koliko trener može nadograditi borca u nekom trenutku?

Brajdić: Može, kako po periodizaciji tako i po novim specifičnim vježbama. Diaz Hrgovića želi učiniti raznovrsnijim, ako nije nužno da se kreće previše da ide na varijantu snažnijeg pojedinačnog udarca. Sjajno ga priprema za ono što ga čeka, to je čovjek koji je radio s Teofilom Stevensonom i Felixom Savonom. Ali, koliko god je dobar, jednako je važno koliko će promotorska kuća stati iza FIlipa…

SPORTKLUB: To sam taman htio pitati, kakav je tvoj dojam Filipe, što se toga tiče…

Hrgović: Ma samo bih htio reći, ne može ti pomoći ni pedeset trenera ako ti nisi pravi…

Brajdić: Ali, moram reći, ti si sad 16. po Boxing Recordsu, da bi dospio u top 10 oni ti moraju omogućiti borce iz samog vrha. Da bi stekao te bodove, da bi se ugurao u sam vrh. Takve borce trebat će puno više platiti da jednog dana bude mandatory izazivač, da Joshua, Wilder ili netko treći njega više neće moći odbiti. Zasad je preopasan za sve njih.

Izvor : Martin Rose/Bongarts/Getty Images

SPORTKLUB: Filipe, ima li takvih signala iz tvoje promotorske kuće, postoji li takav plan za sljedeću godinu?

Hrgović: Vjerujem da ima, ja ne ulazim u te detalje. Potpisao sam ugovor, vjerujem im, u tom poslu su trideset godina, ulažu novac u mene i u njihovom interesu je da me dobro vode i da me dovedu do borbe za svjetsku titulu.

SPORTKLUB: Već si nekoliko puta spomenuo meč za veliki novac. U kojoj mjeri je novac bio motiv i pokretač tvog ulaska u svijet boksa.

Hrgović: Jedan od motiva sigurno. Na kraju, krajeva, moraš naplatiti sav svoj trud, da ne budeš na kraju karijere u situaciji da nemaš novca ili da gledaš što raditi nakon karijere. Ali, da mi je novac prebitan, da njime želim liječiti komplekse – nije. Samo želim osigurati budućnost sebi i obitelji.

SPORTKLUB: G. Brajdić, u posljednje vrijeme događa se mješavina boksa i drugih borilačkih vještina. Vidjeli smo onaj šou koji su priredili Mayweather i McGregor. Tu se sada vrti ogroman novac. Kako doživljavate konvergenciju tih dvaju sportova, samo radi novca i predstave?

Povezano

Brajdić: Prvi poznati slučaj je bila borba Antonija Inokija i Muhameda Alija. To je bila karikatura od borbe. Inoki je cijelo vrijeme ležao na podu, a Ali je kružio oko njega, tu prave borbe nije bilo. Ljude stalno intrigira kako bi završila borba dvaju različitih vještina, da saznaju koja je borilačka vještina najubojitija. Nismo dobili odgovor, čak ni kroz MMA. Boks je jako dobra podloga, ali boksač nije naviknut na hvatove, hrvanje, osim malo u klinču, na gušenja, poluge. Ja ostajem pri ovome da MMA borac u borbi boksačkim pravilima nema nikakvog izgleda protiv boksača, ali potonji ima samo malo veće izglede protiv MMA borca.

SPORTKLUB: Filipe biste li stali u ring po MMA pravilima s, recimo, Stipom Miočićem.

Hrgović: Bih i to bez onih 100 milijuna, koliko su dobili Conor i Floyd. Mislim da imam šanse sa svakim. To je, ajmoreć, ulična tučnjava, sigurno da bi on bio u prednosti, ali stao bih u ring, zašto ne.

Brajdić: Stipe je na glasu kao jedan od boljih boksača u MMA svijetu, i on se javio da bi se volio tući s Joshuom. Koliko bi on imao izglede u jednom takvom meču?

Hrgović: Ne bi baš imao takve kao u MMA, drukčiji je sport, ali mi se čine njegove boksačke vještine dosta dobre, velik je, jak je. To je borba, svašta se može dogodit. Ne treba nikoga olako isključiti.

Izvor : Martin Rose/Bongarts/Getty Images

SPORTKLUB: Tko vam je idol u boksu, najdraži boksač ikad?

Hrgović: Mike Tyson. I Floyd Mayweather. Njega jako volim.

Brajdić: On je savršen defenzivac, zar ne?

Hrgović: Savršen je u svemu. I u ringu i izvan ringa i u biznisu. Čovjek je pobjednik u svim aspektima.

Brajdić: Meni se ne sviđa njegovo razmetanje s novcem.

Hrgović: To je biznis. On to radi ciljano. Mislim da nije takav privatno, to radi zato što to ljudi vole.

SPORTKLUB: Što se tiče trenutnog vladajućeg trokuta: Fury – Joshua – Wilder. Tko je najbolji?

Hrgović: Po meni je najbolji Joshua, a onda Fury pa Wilder.

SPORTKLUB: S kim biste se najradije borili?

Hrgović: Borio bih se sa svakim, ali najradije s Joshuom, jer bi me najviše motivirao.

SPORTKLUB: Koliko je boksačima koji tijekom karijere ne uspiju dohvatiti sam vrhunac moguće financijski dobro završiti tu priču?

Brajdić: Dobar život može se imati, ali jako je važno koliko je netko poželjan kao protivnik, koliko se dobro izbrendirao. Mora nositi neku kontroverzu, neki mit, neku priču. Trenutno neki kineski teškaš, koji je 21. u poretku Boxing Records ljestvice, ima omjer 21-0, ali je u ovom trenutku asovima na vrhu vjerojatno Filip sa 7-0 zanimljiviji!

Izvor : Jayne Kamin-Oncea/Getty Images

Hrgović: Vidi ovo lice [pokazuje na svoje lice]. Ne mogu se oni boriti s nekim tko je ružan, moraju izabrati lijepog protivnika.

Brajdić: Neki borci nisu nikada dočekali borbu za svjetski naslov. Pa prisjetite se i Željka Mavrovića. Ušao je u borbu za naslov s omjerom 27-0, vjerujem da si Filip to ne želi priuštiti, da mora toliko protivnika nadboksati do te prilike. Dobro, Željko je išao i malo drukčijim putem…

Hrgović: Meni se u boksu ne sviđa što ima puno titula, tisuću interesa, tisuću utjecaja promotora. Znao sam da se uvijek bore najbolji s najboljima, ali moram se prilagoditi pravilima i tražiti svoju priliku.

Brajdić: Evo primjer Geralda Millera. Taj se borio s Mirkom Filipovićem dvaput u MMA. Nikad nije pobijedio u MMA borbama. Malo mi je zagonetno kako je sada tako visoko dogurao na boksačkim ljestvicama, čini se da ima dobru mašineriju iza sebe. 

Povezano

Hrgović: Njega bih sutra pobijedio. Daj mi dogovori meč s njim za sutra!

Brajdić: Te ljestvice nisu realne, to su nekakvi odbori u federacijama koji odlučuju koga će gdje staviti!

Hrgović: Gerald Miller je solidan, on je realni top 10.

SPORTKLUB: Bi li imao motivacije da treniraš za borbu s njim?

Hrgović: Bih. Zahtjevan je protivnik. Velik je, a nije spor. Baca velik broj udaraca.

Brajdić: A, je li Agit Kabayel realni broj 3 na IBF-ovoj ljestvici?

Hrgović: Dobro, to nije realno.

Brajdić: Zato govorim da će Filipova karijera jako ovisiti o tome kako će ga njegovi promotori dobro gurati i kakve će mu prilike stvarati.

SPORTKLUB: Koje su ti metode opuštanja, imaš li nekih drugih hobija?

Hrgović: To su mi najgore teme. Za borbu sam uvijek spreman, a kakav sam privatno, Brajda me poznaje. Nek ti on odgovori. Moj život je puno posvećen sportu i boksu i sve mi se vrti oko toga.

SPORTKLUB: Kako vaša obitelj gleda na mečeve, kako se nose s vašim sportom. Lakše je biti roditelj nogometaša nego boksača.

Hrgović: Lakše je, jer nogometaši više zarađuju. Zezam se. Majka nije bila na zadnja dva meča, ne može gledati moje borbe. Nije im jednostavno. Nije mi jasno zašto, uvijek me zanimalo zašto se toliko boje. Ali, pod velikom su stresom.

Brajdić: Kad budeš roditelj, shvatit ćeš.

Izvor : Getty images/Dan Mullan

SPORTKLUB:Koliko vam pomaže izlazak u ring uz taktove Gena kamenih? Što još slušate u privatnom životu.

Hrgović: Marko Perković je napravio veliki spektakl prije te borbe u Areni, puno mi to znači što je napravio za mene. Nadam se da će pjevati i u budućnosti. To je domoljubna pjesma i zato sam je odabrao za ulazak u ring. Inače slušam radio.

SPORTKLUB: Što po završetku boksačke karijere, imate li političke aspiracije kao Mirko Filipović. Neki dan ste bili na otvaranju spomenika Franji Tuđmanu?

Hrgović: Iz ove perspektive, ne znam baš da se vidim u tom pravcu. Ali, nikad ne znaš što ti život nosi. Svakako da će mi poslije karijere trebati neki izazov. Vjerojatno neću više moći živjeti bez stresa. Politika ili svijet privatnog biznisa su veliki izazov. Zasad ne razmišljam puno o tome.

Povezano

SPORTKLUB: Kako vi zamišljate tu, na početku emisije najavljenu borbu s Joshuom?

Hrgović: Često je zamišljam. Mislim da ga mogu nadboksati. Izluditi ga. Bit ću jako brz na nogama. Jako oprezan. Imat ću jako brze ruke, on to neće moći pratiti. Mislit će da boksa s trojicom, bit će malo izgubljen u toj borbi. Ja ću biti prebrz, previše ću bacati udarce, mijenjati smjerove. Imat ću jako dobru obranu, neće me moći pogoditi sa svojim tenkovskim udarcima…

Ne znam hoću li ga uspjeti nokautirati, ali ću ga nadboksati. I nadam se da me neće pogoditi, jer je razoran čovjek. Svakoga koga je pogodio s čistom serijom udaraca je i nokautirao. Vjerujem u svoju pobjedu.

Brajdić: Imam i ja jednu želju u vezi Filipove karijere. Da doživim tu borbu, za svjetski naslov. Pratio sam i Mavrovićevu borbu protiv Lewisa. To je nevjerojatno uzbuđenje u našem sportskom reporterskom poslu….