Wanheng Menayothin- najbolji boksač za kojeg niste čuli

Borilački sportovi 24. lip. 202013:35 > 13:37
Podijeli:
Izvor: Kyodo News / Contributor

Boksač s Tajlanda toliko je puta pobijedio da je premašio i rekord Floyda Mayweathera.

Ime Wanheng Menayothin neće puno značiti niti najzagriženijim ljubiteljima boksa, no riječ o borcu koji je aktualni svjetski prvak u organizaciji WBC, a bori se u tzv. minimumweight kategoriji.

Tom kategorijom dominiraju borci iz Azije i Centralne Amerike, a nitko nije bolji od spomenutog. Trideset i četverogodišnjak je ostvario impresivan omjer 54-0, apsolutno je dominantan u svojoj kategoriji. Svakako se može nazvati najboljim boksačem za kojeg niste čuli. Ili možda jeste?

Menayothin se nikada nije borio izvan Tajlanda, a često je kritiziran da bira borbe protiv boksača koji nisu niti blizu njegove kvalitete, tako je primjerice u vrijeme dok se Mayweather borio protiv Mannyja Pacquiaja u najskupljoj borbi svih vremena, Wanheng okušao protiv izvjesnog Jacka Amisse koji je do tada već imao čak 44 poraza. Tajlanđanin je protiv Amisse ostvario 48. pobjedu karijere.

Ipak, 34-godišnji borac lani je potpisao ugovor za menadžersku agenciju Golden Boy koju vodi proslavljeni boksač Oscar De La Hoya, a cilj je bio dovesti Menayothina pred američku publiku. Već je i bila dogovorena borba za travanj ove godine, no to se ipak nije dogodilo zbog pandemije koronavirusa. Posljednja informacija govorila jest kako se Wanheng odlučio umiroviti, međutim to je upravo demantirano, a istovremeno najavljeno kako će se ove godine pokušati organizirati borba u Americi.

Dok se Floyd Mayweather odlučio umiroviti nakon što je briljantnu karijeru zaključio s omjerom 50-0, omaleni Tajlanđanin želi nastaviti dominirati, ali sada protiv daleko teže konkurencije.