NHL: Ajkule love pingvine za Stenli Kup

Još jedna NHL sezona došla je do samog kraja. Ostalo je da se odigra finale, koje počinje u noći ponedeljka na utorak, a u njemu se za titulu bore Pitsburg Pingvinsi i San Hoze Šarksi.
Na prvi pogled, teško da može da se kaže da je ovakvo finale neočekivano. Obe franšize izuzetno su cenjene u NHL karavanu i od njih se svake godine očekuje borba za najveći trofej profi sporta. A opet, ovo im je tek prvi susret u borbi za Stenlija. Šta više, ovo je San Hozeu prvi plasman u finale u istoriji i možda i poslednji voz za igrače kao što su Marlo, Tornton, Vlašić, Pavelski da prigrle Stenli kup.
Taj podatak posebno dobija na značaju kada se zna da su Ajkule druga franšiza po broju plej-ofa u poslednjih 10 godina, tako da je pravo čudo da, ne da nisu osvojili neku titulu, nego da nikada nisu igrali ni finale. Ekipa koja ima neverovatan napadački potencijal u vidu pomenutih Džoa Pavelskog, Džoa Torntona, Logana Kutura, Patrika Marloa, četvrta po broju postignutih golova, teško da se može nazvati autsajderom u jednom ovakvom okršaju.
A opet, jesu blagi autsajderi. Kao Novak Đoković na Rolan Garosu, kao Čikago Bulsi i Detroit Pistonsi dok nisu konačno probili maler, mora se proći kroz sve drilove, proliti krv i znoj. Šarksi su to konačno uradili a oni koji duže i pažljivije prate najbržu kolektivnu igru na svetu reći će vam  da je ovaj tim još odavno platio sve dugove bogovima štapa i paka. Hokej je došao u toplu Kaliforniju onog trenutka kada je najveći među velikima Vejn Grecki obukao dres Los Anđeles Kingsa, a ovo bi trebalo da bude kulminacija toga.
Međutim, ne može se reći da će biti lako ispuniti snove San Hosea, kada naspram njih stoji verovatno najbolja franšiza u poslednjih 25 godina. Pingvini iz Pitsburga, prepoznatljivi po legendarnom Mariju Lemjuu i Jaromiru Jagru, tri puta su osvajali laskavi trofej, samo jednom izgubili u finalu, stalni su kandidati za trofeje, jednostavno su predodređeni za ovakve trenutke. I naravno, nije ovo samo duel na ledu, ovo je duel dva shvatanja života: opušteni surferski život juga Kalifornije protiv uvek ozbiljnih, neustrašivih radnika iz čeličana Pensilvanije.
Posebno se u ekipi Pitsburga ističu vedete Sidni Krozbi, osvajač dva olimpijska zlata sa Kanadom i omiljeni sin zemlje javorovog lista, Teško je uporediti njegovu popularnost u toj zemlji sa bilo čime. Jevgenij Malkin, Kris Kunic, garantuju uterivanje straha u kosti gotovo svakom protivniku. Kada pričamo o hokeju, moramo da se osvrnemo i na golmane, jer znamo da je tu, pogotovo u plej ofu, čuvar mreže pola tima. Tas na vagi naginje ka Pitsburgu. Martinu Džonsu je ovo prvo ovakvo iskustvo, dok se Mark Andre Fluri bezbroj puta dokazao i u bojama kluba i u reprezentaciji Kanade.
Ono što ove sezone Pitsburg čini jačim u odnosu na prethodne, kada im je uvek malo falilo da dosegnu tron (poslednji put to uradili 2009.), je granitna igra u odbrani. Samo pet ekipa primilo je manje golova, a peti su u segmentu odbrane sa igračem manje, što će možda biti i ključna stvar za finalnu seriju, jer su Šarksi treći najbolji napad sa igračem više. 
I dok Pingvinima nije potrebna posebna psihološka priprema za ovu seriju, Šarksima svakako jeste. Prvo i osnovno što moraju da urade je da ostanu mirni i da ne podlegnu pritisku. Drugo, moraju kao i u prethodnim serijama, da zatvore neutralnu zonu i onemoguće Pitsburgu da munjevito kombinuje tu i stvara opasne akcije i viškove. I treće, moraće kako znaju i umeju da zadrže taj visok procenat pauer pleja, da prosečno jednom iz četiri takve situacije tresu mrežu protivnika.
Valja podsetiti i to da su i jedni i drugi morali da igraju sedam utakmica u finalima konferencija, pa će veliko pitanje biti i to ko je uspeo bolje i brže da se oporavi. Tim iz Pensilvanije je pobedio Tampa Bej dok je San Hose bio bolji od Sent Luisa nakon epske bitke.
Pošto su u različitim konferencijama, a NHL raspored je takav da se timovi koji su geografski dosta udaljeni, veoma retko sastaju, do sada je viđeno samo 35 duela ova tima, a zanimljivo je da Šarksi imaju blagu prednost: 18-14-3, ali u plej ofu se nikad nisu sastajali. Sve u svemu, jedna reč opisuje ovu i ovakvu finalnu seriju – spektakl.