Ona je nešto posebno, umjetničko djelo u nastajanju…

Vedran Ljubej 16. ožu 20182:18 > 2:21
Matthew Stockman/Getty Images

Donosimo malo dublji uvid u igračicu koja ovog tjedna nemilosrdno mete konkurenciju u Indian Wellsu. Tekst je prijevod objave na internetskoj stranici uglednog New York Timesa, a njegov autor je CHRISTOPHER CLAREY...

Kevork Djansezian/Getty Images

Philippe Dehaes, novi i razumljivo oduševljeni trener Darije Kasatkine, mahao je zamišljenim teniskim reketom kasno navečer u salonu za igračice.

Pokazivao mi je što želi izbjeći: idealnu zonu udarca tipične tenisačice, koja se nalazi u sredini područja između kuka i malo ispod ramena.

“Dasha može odlučiti”, započeo je, referirajući se na nadimak Kasatkine:
“Može poslati visoku, nisku, sporu, kratku loptu… Kakvu god poželi. Samo ne smije poslati takvu loptu koju bi njena protivnica mogla udariti u toj zoni.”

To je, naravno, puno teže postići nego se čini. U ženskom tenisu, kontrolirana snaga obično ima veću moć od finesa:
Pogledajte samo rezultate Serene Williams u posljednjih 20 godina, ili nešto svježiji primjer Jelene Ostapenko, koja je igrajući s jakim udarcima, uz puno rizika, iznenadila Simonu Halep u finalu prošlogodišnjeg Roland Garrosa.

Ali, čini se da je u pripremi protuotrov, a Kasatkina, 20-godišnja Ruskinja, dio je te posebne mješavine.

https://youtube.com/watch?v=Xufbw_3KS_M

Ima snagu u udarcima, što će potvrditi svatko tko je vidio njen žestok topspin forhend. No, posjeduje i širok raspon rješenja i udaraca, što uključuje vrckaste skraćene lopte, a posjeduje i dar za promjenu ritma, koji koristi kao u glazbi.

Upravo se nalazi usred velikog niza pobjeda, u polufinalu je BNP Paribas Opena nakon uzastopnih pobjeda protiv Sloane Stephens, Caroline Wozniacki i Angelique Kerber. Prve dvije djevojke su pobjednice posljednjih dvaju Grand Slam turnira.

Pobjedom 6-4, 7-5 u utorak Kasatkina, 20. nositeljica, drugi put je svladala Wozniacki ove sezone. Ovaj uspjeh bio je značajniji od onog u St. Peterburgu u Rusiji, gdje je Wozniacki imala problema s jet-lagom i bila je emotivno ispražnjena manje od tjedan dana nakon osvajanja prve GS titule, na Australian Openu.

“Nadmudrila me danas, što je u redu”, rekla je druga nositeljica nakon poraza u utorak.

No, to nije sve. Kasatkina je svladala Ostapenko u trećem kolu prošlogodišnjeg US Opena, a prošlog mjeseca slavila je i protiv osvajačice Wimbledona 2017., Garbine Muguruze, na putu prema finalu u Dubaiju.

To znači da je od rujna Kasatkina pobjeđivala aktualne pobjednice svih najvećih turnira u kalendaru. Osim toga, pobijedila je i Halep, sadašnju igračicu broj 1, u Wuhanu prošle jeseni.

“U početku je bilo vrlo teško, bila sam prilično nervozna u mečevima na velikim turnirima protiv jakih igračica”, rekla je Kasatkina.
“Ali, s iskustvom i s vremenom, počela sam se navikavati”

Sljedećeg tjedna Kasatkina će prvi put postati najbolje rangirana Ruskinja, razmontiranjem Angelique Kerber – još jedne bivše igračice br. 1 s WTA liste – probila je granicu top 10 i sigurno će preskočiti sunarodnjakinju Kuznjecovu u novom poretku najboljih.

Pomni pratitelji već znaju da je Kasatkina veliki talent, a oni koji nisu nisu toliko “unutra” uskoro će shvatiti da je uz to i zabavljačica.

“Kad se ljudi naviknu na njenu prisutnost na Grand Slamovima, htjet će gledati njene mečeve, jer ima atipičnu igru”, izrazio je mišljenje Dehaes, pa pojasnio:

“Voli prirediti show. Voli igrati bekende iz skoka, skraćene lopte. Prirodno igra na taj način, ali riječ je o zabavnom tenisu. Inzistiram na tome da joj ostavim mnogo slobode u igri, ali tražim da pritom stvara, poput pravog umjetnika. Prije nekoliko dana napravio sam usporedbu s praznim platnom, dopuštam joj da napravi bilo kakvo umjetničko djelo na tom platnu, pod uvjetom da je lijepo.”

Harry How/Getty Images

Ako imaš pristup svim bojama, prava je šteta ne koristiti što veću količinu istih.

“Upravo tako”, nastavio je trener,
“Baš takva je moja zamisao”.

Belgijanac Dehaes postao je trener Kasatkine prošle godine, kada se tenisačica razlišla s Vladimirom Platenikom, Slovakom koji ju je vodio tri sezone.

Dehaes je surađivao s nizom poznatih belgijskih tenisača:
Kristof Vliegen, Xavier Malisse i Christophe Rochus bili su njegovi štićenici. Kasatkinu je primijetio u prosincu 2013. kada je došla u Belgiju tražeći financijsku potporu od jedne fundacije.

“Nije imala novca, nikako nije mogla financirati svoje treninge. U to vrijeme trenirao sam Marynu Zanevsku, koja je dobivala pomoć od te fundacije, a mnogo osoba u toj organizaciji zatražilo me mišljenje o mogućnostima Darije”.

Nakon dvotjednog testiranja, Dehaes je poslao izvještaj:
“Rekao sam im kako nikada nisam vidio talent poput Darije. Bila je stvarno nevjerojatna, a sada se to potvrđuje.”

Konačnu odluku donio je gledajući njene igre na jednom belgijskom turniru na kojem je sudjelovala u tom dvotjednom razdoblju.

“Najbolje igračice na tom turniru bile su rangirane oko 500. mjesta, bilo je to dobro državno natjecanje. A tijekom istog, tri ili četiri osobe gledale su je kako bi dobile odgovor na pitanje zaslužuje li biti financirana. Za dijete od 14-15 godina to je nevjerojatan pritisak. Na kraju je osvojila taj turnir uz prikazanu toliku razinu zrelosti i samopouzdanja da sam samome sebi rekao: Ona je nešto posebno“.

Iako ta fundacija na kraju nije postigla dogovor s Kasatkinom i njenom obitelji, Dehaes je nastavio pratiti je u sljedećim godinama, posebno nakon osvajanja juniorskog naslova na Roland Garrosu 2014. i ulaska u seniroski top 100.

Brzo nakon početka suradnje su “kliknuli”.
Često vode duge razgovore, čak i za vrijeme izmjena između gemova. U Dubaiju, tijekom pobjede nad Kontom u tri seta, Dehaes je održao dugotrajan motivacijski govor kojime je štićenicu pokušao zadržati “u tračnicama”.

“Vrijeme je prekasno, ima puno ljudi. Ostanimo ovdje još dva sata.”

Lupajući o stol, Kasatkina nam je priznala kako joj je novi trener pomogao sa samopouzdanjem, dok nam je prepričavala njegovu vedru poruku. No, Dehaes je priznao kako je bio sretan što ga nije zvala na teren u mečevima protiv Stephens i Wozniacki.

“Iznimno sam ponosan zbog toga. Glavni cilj ove djevojke je osvojiti neki od četiri Grand Slam turnira, a tamo nije dozvoljeno primanje trenerskih savjeta na terenu. Dakle, to je dobar znak.”

Zasad Kasatkina još nije došla dalje od četvrtog kola na najvećim turnirima, ali ako ostane zdrava i u formi, njena igra trebala bi naići na plodno tlo na French Openu.

“Siguran sam da sa svojim kick servisom, forhend topspinom i kraktim loptama može igrati čarobno. Ali, vrlo je mlada. Prije mene, surađivala je s trenerom koji se u potpunosti usmjeravao na protivnice i prilagođavao je Darijinu igru suparnicama. Ja ne gledam protivnika. Moje mišljenje je da Dasha posjeduje sve elemente teniske igre za pobjeđivanje najboljih na svijetu. Samo treba činiti prave stvari u pravim trenucima. I činiti ih savršeno.”

I izbjegavati onu opasnu zonu dok stvara umjetnost.