Sportaši, ljudi – izdržite! Imamo dobru vijest!

Vedran Ljubej 16. tra 202021:02 > 21:28
Ilustracija: Foto Michael Regan / Staff

Ako imamo na umu da se trenutno u državi nalazi sve najbolje što imamo, to bi moglo značiti da bismo već svibnju možda mogli izvještavati o prvom i nadamo se posljednjem totalnom prvenstvu Hrvatske!

U prekjučerašnjem podcastu kojeg sam odradio s kolegom Trtanjem, gošća Donna Vekić priznala je kako joj posljednjih dana izolacija i život izvan tenisa sve teže pada. Počinje je hvatati depresija…

Sve teže je mnogima, iako nemamo zabranu napuštanja domova, sve što činimo, radimo s određenom mjerom opreza, straha. Jer, budimo realni, ni vožnja biciklom nije potpuno sigurna. Za one koji previše razmišljaju, a u tu grupu spada vaš autor, ova situacija može biti jako opterećujuća.

Najbazičnije svakodnevne radnje postaju teške, komplicirane. Znanstvenici, epidemiolozi, virolozi čak, ni sami nisu sigurni kako se virus prenosi. Nekakav konsenzus je da, ako se iskašlje kapljičnim putem, u zraku može preživjeti i tri sata. I sad ti budi siguran da u vožnji biciklom nećeš udahnuti kapljice od nekoga koji je tim dijelom grada, sela ili proplanka prošao koji sat ranije… No, svemu tome uskoro bi mogao biti kraj. Možda i puno prije nego su nam najavili – naime, jedna vijest danas mi je posebno izvukla osmijeh na lice.

Vijest o tome da su znanstvenici u Nizozemskoj napravili serološko testiranje na reprezentativnom uzroku građana. Prema tom istraživanju, u krvi čak 3% osoba koje su donirale krv pronađena su antitijela za koronavirus, što u prijevodu znači da bi se, ako je istraživanje provedeno sukladno znanstvenoj metodologiji, u približno tolikom udjelu ukupne populacije trebala pronaći ta ista antitijela!

Da dodatno pojednostavim – pola milijuna građana Nizozemske već je preboljelo koronavirus! Samim time podaci o 3.300 preminulih pacijenata (samo u toj državi) na 29.000 zaraženih nisu više toliko alarmantni. Naime, ako bismo broj umrlih sada podijelili s ukupnim brojem zaraženih, a sada znamo da ih je u Nizozemskoj barem 500 tisuća, tada stvarna smrtnost dramatično pada, s trenutnih 11% na znatno manje kataklizmičkih 0,66%!

https://twitter.com/NxtLvl2020/status/1250841685547864065

Pritom je važno napomenuti da ne možemo sa sigurnošću tvrditi da su u toj zapadnoj državi evidentirani svi smrtni slučajevi s koronavirusom, zapravo, vjerojatno je da nisu. Koliki dio ih je ostao “ispod tepiha”, teško je procijeniti pa nećemo ni ulaziti u tu ulicu…

Što ovi podaci znače za nas, sportske zaljubljenike i ljude kojima je sve teže živjeti “obične” poluzatvoreničke živote? Po mom osobnom, skromnom i neznanstvenom mišljenju, ovi podaci bude optimizam prije svega zato što daju znatno realniju sliku o stopi smrtnosti od ove bolesti, koju čak ni znanstvenici dosad nisu imali.

Osim toga, primjećujete da je priličan dio populacije inficiran, gotovo pa dvadeset puta veći broj od evidentiranih, što znači da je virus puno zastupljeniji nego se smatralo. Samim time i pandemija bi mogla prije proći ili se “ugasiti”, što neki virolozi sugeriraju da bi se zaista moglo dogoditi.

Drugi ove podatke pak interpretiraju u svjetlu stjecanja kolektivnog imuniteta – jedan korisnik Twittera otišao je toliko daleko da je procijenio kako je epidemiju u Wuhanu zapravo suzbilo upravo to što se zarazio dovoljan dio stanovnika!

Naravno, u drugim državama ukupna zaraženost može biti znatno veća ili manja, ali zabilježena stvarna smrtnost trebala bi se kretati oko ovih brojeva.

Kad ti podaci budu oplemenjeni s podacima iz drugih država, a nadamo se da će i Hrvatska uskoro napraviti prva serološka istraživanja, moja procjena je da bi moglo doći do značajnog popuštanja mjera u državama koje nisu toliko jako zahvaćene brojem smrtnih slučajeva. Odnosno opterećenošću zdravstvenog sustava.

Neke države već su počele s osjetnim popuštanjem, dobar primjer je Austrija u kojoj će se od ponedjeljka smjeti održavati neka sportska natjecanja, među njima i “moj” tenis! Ako imamo na umu da je trenutno u našoj državi sve najbolje od tenisa što imamo, to bi moglo značiti da bismo već svibnju mogli izvještavati o prvom i nadamo se posljednjem totalnom prvenstvu Hrvatske! Kad ćemo opet na okupu imati sve najbolje čime naš tenis raspolaže! 

Uvjeren sam da bi igrači i igračice pristali na to Super nacionalno prvenstvo, jer im ionako nedostaje mečeva.

A što se tiče ostalih sportova – ako bi serološka istraživanja u drugim državama dokazala zastupljenost virusa u velikom dijelu populacije i shodno tome potvrditi da je stvarna smrtnost manja čak i od 1% , tada biti se moglo zaista krenuti s nogometnim i inim ligama koje stoje na čekanju i sve donedavno su imale jako lošu perspektivu za nastavak u doglednom vremenu.