Naši supertalenti dobivaju Nacionalni teniski centar!

Vedran Ljubej 29. stu 201916:09 > 16:09
Darrian Traynor/Getty Images

Uz najperspektivniju djevojku vezani su sudbinski signali da će uspjeti, a dječak koji se najviše ističe podsjeća na Thiema, dok trenira s Federerom! No, možda puno važnije od toga jest da će naši tenisači uskoro konačno dobiti Nacionalni teniski centar, a najavljuje se i povratak challengera u HR!

Ovo je drugi dio analize budućnosti hrvatskog tenisa. Prvog se prisjetite ovdje!

Nedugo nakon što je izabrana za predsjednicu HTS-a prošle godine, Nikolina Babić najavila je kako će krenuti u realizaciju projekta novog Nacionalnog teniskog centra. Dosta vremena je prošlo, novih informacija nije bilo. Stoga sam okrenuo nekoliko brojeva u Savezu, došao do gospodina Vladimira Jovanovskog, izvršnog direktora. Doznao sam sljedeće stvari vezane uz vjerojatno najveći problem našeg tenisa…

– Dali smo prijedlog Gradu, ponudili su nam lokacije, ide prema rješenju. Čekamo samo da dobijemo odobrenje od gradskih vlasti. Čim Grad odobri neku lokaciju, krećemo u realizaciju. Još ne znamo u kakvom aranžmanu će se pristupiti projektu dok ne dobijemo odgovor.

Koje su moguće lokacije?

– Bilo je razgovora o Maksimiru, Španskom, Sopotu, Sveticama… Otvoreni smo za bilo koju lokaciju koju nam Grad ponudi. Nama to treba, a nismo baš izbirljivi. Projekti već postoje, a važno je napomenuti da bismo gradili potpuno novi objekt.

Jedan od gorućih problema je i mali broj domaćih turnira, o čemu je više napisano u prethodnom tekstu. Ima li naznaka da će se ta situacija možda poboljšati u sezonama koje slijede?

– Trenutno skupljamo prijave, pokazan je nekakav interes da bi moglo biti više turnira… Nama je najveći problem što nemamo nacionalni teniski centar, lakše bi tada bilo nešto organizirati. Ovako smo vezani za klubove koji bi organizaciju trebali preuzeti na sebe, ali kod njih infrastruktura nije baš bajna… Pokazan je i određeni interes za organizaciju challengera, čak možda i veći interes nego za futurese s obzirom na promjene u strukturi ITF-a*. Ali, sve će ovisiti o potpori lokalne zajednice. U igri su Dubrovnik, Zadar, Split, Bol, Makarska, iako službene prijave još nema – objašnjava g. Jovanovski.

*Sjajno da je g. Jovanovski spomenuo promjenu u strukturi ITF-a, misleći pritom na novi ITF World Tour, koji je zaživio početkom ove sezone i trebao poslužiti kao svojevrsni prijelazni sustav natjecanja između juniorskog i profesionalnog tenisa.

Međutim, nakon samo nekoliko mjeseci, rezultirao je velikom pobunom te peticijom koju je potpisalo 15.000 igrača i trenera. Nakon takvog pritiska, ITF je u dogovoru s ATP i WTA odlučio napraviti praktični povratak na prijašnje stanje – vraćeni su ATP i WTA bodovi na najnižu razinu i riješeni neki dodatni problemi koji su strašno zagorčavali život tenisačima i tenisačicama koji su se zatekli u tom međuzemlju – području u kojem se nalazi velik broj karijera u nastanku.

Takvo novo stanje, zbog manjih ždrijebova kvalifikacija, dodatno je otežalao pristup igračima iz udaljenijih država, dakle, hrvatski tenisači i tenisačice bili su u još gorem položaju. Međutim, situacija je od svibnja ipak bolja, a i jako nas vesele riječi g. Jovanovskog da bi se na našem teritoriju sljedeće sezone mogao pojaviti opet i neki challenger, jer jedini na prostoru cijelog Balkana koji je opstao je onaj u Banja Luci, što je apsolutno nedostatno za adekvatni napredak ovdašnjih igrača.

večernji list

I sada dolazim do možda i najvažnijeg dijela – same sirovine. Čak i ako bi se sustav dramatično izdigao iznad trenutne razine, što je conditio sine qua non, sve to bit će uzalud bez dovoljnog broja zainteresiranih klinaca i naravno, odgovarajućih talenata.

Toga kod nas nikad nije manjkalo, a razgovoru s osobama koje domaći tenis prate puno više i preciznije, saznao sam da na karti postoji nekoliko dječaka i djevojčica koji su već sada vrijedni naše pažnje.

Prije nego ih pobrojim i pobliže predstavim, moram napomenuti kako ćete ih većinu moći osobno pogledati na juniorskom ITF turniru iz kategorije 4 koji se ovog tjedna održava na TC Maksimir u Zagrebu!

IMA LI HRVATSKI TENIS KVALITETNE SIROVINE ZA BUDUĆNOST? ITEKAKO!
Djevojke, kaže mi stari kolega i odlično oko za teniske vještine, možda i više obećavaju od vršnjaka, a među njima se trenutno daleko najviše ističu sljedeća imena:

1) PETRA MARČINKO. Nedavno je osvojila europski masters, tj. svojevrsno prvenstvo Europe do 14 godina, što je u povijest HR tenisa uspjela napraviti samo Iva Majoli. Za noviju generaciju, riječ je o pobjednici Roland Garrosa 1997. i nekad 4. tenisačici svijeta!

https://www.instagram.com/p/B4A1i5XJh14/

Kamo sreće da tako nešto uspije ponoviti Marčinko. Da je riječ o potencijalno vrhunskom šampionskom materijalu pokazala je rezultatima na juniorskom Touru, gdje je na 6 odigranih turnira dohvatila – četiri naslova!?! Na preostala dva igrala je ‘samo’ finale! I to sa tek 14 godina!!

Rođena je na dan kad je Hrvatska osvojila prvi Davisov kup (2005.), a prvi međunarodni turnir osvojila je na dan kad je naša reprezentacija osvojila svoj drugi naslov (2018.)! To su prevelike slučajnosti da bi bile samo… pa, slučajnosti!

S velikim zanimanjem pratit ćemo rezultate ove djevojke na juniorskom Touru, posebno za godinu-dvije kada se očekuju prvi nastupi na Grand Slam turnirima.

2) Antonija Ružić ima 16 godina, 103. je juniorka svijeta, ali ove sezone osvojila je jedan i igrala polufinale na drugom jakom turniru. Još nije zaigrala na niti jednom Grand Slam turniru i bit će zanimljivo pratiti njen razvoj, jer po mišljenju ljudi ‘s terena’, mogla bi napraviti vrlo dobru karijeru! Prošle sezone osvojila je ugledni europski ‘Masters’ i to preko sunarodnjakinje Tare Wurth!

3) Od ostalih djevojaka svakako vrijedi istaknuti i Luciju Ćirić-Bagarić te Saru Svetac. Prva ima 15 godina i ove sezone je tek počela igrati na juniorskom Touru, ali je već dohvatila prvi naslov, doduše iz najniže jakosne kategorije, ali je jedna od tek četiri naše igračice do 16 godina s međunarodnim renkingom. Preostala je spomenuta Svetac iz Splita, koja je skupila jako malo turnira, ali i na njima je odigrala dva finala. Da stvar bude zanimljivija, u oba na tlu Ujedinjenih Emirata nedavno je poražena od – Petre Marčinko. Obje djevojke koje navodim u ovoj točki u listopadu su u svojoj kategoriji (16g) sudjelovale na mastersu Tennis Europe, dakle bile su među najboljim igračicama kontinenta u svojoj starosnoj kategoriji. Taj turnir je u razredz do 14 godina, kao što već rekoh, osvojila Marčinko!

https://www.instagram.com/p/Boo43csAgNz/

4) U kategoriji djevojaka do 18 godina ističemo Taru Wurth, jedinu sa međunarodnim renkingom koja je navedena u toj dobnoj skupini na HTS-ovoj ljestvici. Nalazi se čvrsto u top 100 juniorske ljestvice, a ističe se podatak da je ove sezone osvojila pet turnira, posljednji u listopadu u Španjolskoj, a taj trofej joj je i najvrijedniji u karijeri jer je dohvaćen na eventu iz kategorije 2! Ti rezultati doveli su je nadomak plasmana na završni turnir juniorki u Chengduu (13. mjesto). Igrala je finale tennis Mastersa prošle godine u kategoriji do 16 godina, poražena od Antonije Ružić!

A OVO SU DJEČACI OD KOJIH BISMO MOGLI IMATI VELIKA OČEKIVANJA:

1) ‘Stručni suradnik’ uvjerio me da je naš novi as DINO PRIŽMIĆ! Splićanin ima samo 14 godina, a već je izrastao do 185 cm, što znači da bi vrlo lako mogao do idealne teniske visine, oko 190 cm, baš kao njegov idol – Novak Đoković!

https://www.instagram.com/p/BZ1WDEYnvsK/

Iako se uz njegov datum rođenja ne vežu sudbonosni signali kao za onaj vršnjakinje mu Petre Marčinko, jedna od najjačih naznaka da bi se moglo raditi o velikoj karijeri u nastajanju je činjenica da ga već sada pod svojom palicom, u svojstvu menadžera, drži Ivan Ljubičić! Sjajno je čuti da je Ljubo mladom Dini već pokazivao neke trikove svog najpoznatijeg štićenika, Rogera Federera, s kojim je nekoliko puta i trenirao!

– Upućivao me je na neke stvari. Primjerice, pokazao mi je kako Federer ima široki stav u nogama – kazao je Prižmić ljetos govoreći za Večernji list.

U oči upada i nevjerojatna sličnost u tehnici forhenda s vjerojatno najboljim prednjakom današnjice, onim Dominica Thiema. Uostalom, usporedite sami gornji Dinin video s Instagrama i donji Thiemov s Youtubea:

Osim toga, svakako valja istaknuti da je i Prižmić osvojio nedavni europski masters u konkurenciji do 14 godina i to bez izgubljenog seta! Tako je Hrvatska imala pobjednika u obje konkurencije, što je jedinstveni slučaj i sjajna najava da budućnost ipak nije tako siva kao što se možda trenutno čini. Baš suprotno!

Naravno, velik je put od supertalentiranog 14-godišnjeg igrača ili igračice do uspješnog juniora, a kamoli do ostvarenog profesionalca, međutim raduje što je Dino krajem ove godine već zakoračio na Junior Tour i to prilično uspješno! Zabilježio je tri pobjede u glavnim turnirima protiv 3-4 godine starijih protivnika i to na turnirima iz kategorije 3 i 4!

Kod dječaka su razlike u godinama još izraženije i strašno je dobra najava da je već uspjevao pobjeđivati starije suparnike na turnirima daleko iznad ‘početne’ razine.

2) Kod ostalih mladića, svakako se ističe i Mili Poljičak (15), čiji potencijal možda nije na razini Prižmićeva, ali bi po sadašnjim procjenama u profesionalnom dijelu karijere trebao biti sigurni član društva najboljih 100-150 profesionalaca.  

Poljičak je ove godine iskoračio u juniorski tenis i već osvojio tri naslova. Bio je to logični slijed događaja, jer je prošle godine dobio nagradu Dražen Petrović u kategoriji najveće nade HR sporta, ta bio je doprvak europe do 14 godina u singlu i prvak u paru te prvak Europe u ekipnoj konkurenciji. Treba naglasiti da su sva tri osvojena turnira bili iz pretposljednje i posljednje jakosne kategorije, međutim, treba naglasiti i da mladi gospodin Poljičak ima tek 15 navršenih godina!

Najdraži igrač mu je Nadal, a uzor Mate Pavić! Razlog tomu je što je od prvih teniskih koraka u rukama Matina oca, Jakova.

3) Matej Dodig vlasnik je poznatog prezimena, iako dolazi iz Slavonije. Četrnaest mu je godina kao i Dini Prižmiću i njih dvojica jedini su dječaci u Hrvatskoj u kategoriji U14 koji imaju međunarodni renking! Ovoga ljeta predstavljali su Hrvatsku (zajedno s Patrikom Jurinom) na europskom i svjetskom teniskom prvenstvu i dvaput osvojili vrlo dobro četvrto mjesto!

https://www.instagram.com/p/BeyELWkgP3o/

Iako Matej zasad bilježi nešto manje upozoravajuće rezultate od Prižmića, treba istaknuti kako je ove godine ostvario 32 pobjede uz 22 poraza, odnosno učinak od 69% na turnirima do 14 godina.

4) Sigurno se pitate, a gdje je Borna Devald i što je s njegovom karijerom? U svibnju je ovaj 17-godišnjak bez izgubljenog seta došao do naslova juniorskog prvaka Hrvatske, međutim na HTS-ovoj ljestvici tek je 6. i nema međunarodni renking, što je za njegovo godište pomalo i zabrinjavajuće, kao i činjenica da je ove sezone muku mučio s vezivanjem pobjeda na razini 3 juniorskog Toura. Pažnju je izazvao još prije 5 godina kada je postao pobjednik Orange Bowla, prvi Hrvat koji je slavio na tom prestižnom turniru nakon Brune Orešara.

5) Duje Ajduković (18, ATP 681) već je spomenut u prvom dijelu ovog pogleda prema budućnosti HR tenisa. I on je, kao Prižmić, svojevremeno osvojio teniski masters Europe, pače, bio je prvi Hrvat kojemu je to pošlo za rukama još od 1998. godine, a u međuvremenu taj je turnir postao čvrsti indikator velikog talenta, baš kao puno razvikaniji Orange Bowl.

Iako je već s navršenih 15 godina i sam počeo surađivati i Ljubičićem i Piattijem, putujući dvaput tjedno u njihov kamp u Bordigheri, Duje obećavajuću karijeru kao dječak zsada nije uspio pretočiti u punoj mjeri na juniorski Tour, a velikih problema imao je i nakon stupanja na profesionalnu scenu.

https://www.instagram.com/p/BZWrHO-lUOY/

Međutim, iako trenutno ne djeluje kao netko tko se uspio razviti na idealan način, ne smijemo smetnuti s uma da su stvari za ovog Splićanina konačno krenule na bolje, ovih dana u Turskoj je osvojio svoja prva dva futuresa i osigurao svoj premijerni ulazak u top 600 na ATP ljestvici!

Na kraju ovog pregleda najvećih talenata Hrvatske naglasio bih da imena nisam poredao nužno po percipiranom potencijalu ili kvaliteti, a ispričao bih se i svima koje nisam spomenuo ili koji smatraju da njihov talent nije dovoljno dobro procijenjen. U tom slučaju, upućujem ispriku svakome kojega sam možda povrijedio uz pozivanje na biblijsku “Oprostite mi, ne znam što činim”! :))