Ususret spektaklu na SK na Tahoe jezeru: Stadium Series

Blog 18. velj 202118:05 > 18:10
Foto: Sportklub

Piše Nikola Hodalj

U subotu, 20. veljače i nedjelju, 21. veljače, dvije utakmice redovne NHL sezone igrat će se na otvorenom, bez publike, kraj jezera Tahoe u SAD-u. U prvom susretu će se ogledati Colorado Avalanche protiv Vegas Golden Knightsa, a u drugom će susretu igrati Boston Bruinsi protiv Philadelphia Flyersa.

Kao uvertiru u hokejaški događaj sezone osvrćemo se na dosadašnje utakmice koje je NHL organizirao na otvorenome. Prisjetili smo se najpopularnijih utakmica u sklopu Winter Classica te utakmica između kanadskih momčadi, tzv. Heritage Classica. Danas je na redu Stadium Series.

Nakon dva održana Heritage Classica i šest Winter Classica NHL je odlučio dodatno podići ljestvicu s trećim hokejaškim događajem na otvorenom, tzv. „Stadionskom serijom“
(Stadium Series). Ideja je bila da se utakmice igraju na stadionu momčadi američkog nogometa ili na baseball stadionu u gradu ili blizu gradova koji imaju NHL momčad,. Prvi Stadium Series održan je 2014. godine (11 godina nakon prvog Heritage Classica i 6 godina poslije prvog Winter Classica).

Organizirane su 4 utakmice u 3 najveća američka grada (Los Angelesu, New Yorku i Chicagu). Tri su utakmice odigrane u razdoblju od 25. siječnja do 29. siječnja, jedna u Los Angelesu, na stadionu baseball momčadi Los Angeles Dodgers, a dvije na baseball stadionu legendarnih New York Yankeesa. Četvrta utakmica odigrana je u Chicagu, 1. ožujka na Soldier Fieldu (stadionu Chicago Bearsa, momčadi američkog nogometa). Te četiri utakmice privukle su ukupno 217.152 gledatelja (54.288 po utakmici). Bila je to jedina godina u kojoj se Stadium Series igrao četiri puta. Nakon toga održavao se jednom godišnje (izuzev 2016. – dva puta). Do danas je odigrano 10 utakmica u sklopu Stadium Series.

(Stadium Series, 25. siječnja, 2014. Dodger Stadium (54.099 gledatelja).
Los Angeles Kingsi – Anaheim Ducks 0:3
(lijevo, kapetan Kingsa Dustin Brown, desno, kapetan Ducksa Ryan Getzlaf, u sredini neizostavni Wayne Gretzky. Ovo je prva NHL utkmica na otvorenom ikada odigrana u Kaliforniji.)
(Stadium Series, 2014. Yankee Stadium, New York. Odigrane su dvije utakmice.
siječnja (50.105 gledatelja)
New Jersey Devils – New York Rangers 3:7 – do danas najefikasnija utakmica u seriji.
siječnja (50.027 gledatelja)
New York Islanders – New York Rangers 1:2)
(Stadium Series, 1. ožujka, 2014., Soldier Field (62.921 gledatelja)
Chicago Blackhawks – Pittsburgh Penguins 5:1. Snijeg je padao cijelu utakmicu.)

Najposjećenija utakmica u sklopu Stadium Series bila je ona odigrana 21. veljače, 2015. godine na stadionu Levi’s (stadion momčadi am. nog. San Francisco 49ers).
70.205 gledatelja pratilo je dvoboj domaćih San Jose Sharksa protiv Los Angeles Kingsa. Gosti su slavili 2:1

Stadium Series, 21. veljače, 2016. TCF Bank Stadium, Minneapolis.
50.426 gledatelja. Prva NHL utakmica na otvorenom u saveznoj državi Minnesota, koju Amerikanci zovu “The State of Hockey” (država hokeja)
Minnesota Wild pobijedila je Chicago Blackhawkse sa 6:1)

 

Zadnja Stadium Series utakmica je odigrana 15. veljače, 2020. na stadionu Falcon (stadion američke zrakoplovne akademije) u Colorado Springsu. Igrali su Colorado Avalanche protiv Los Angeles Kingsa pred 43.574 gledatelja. Slavili su Kingsi rezultatom 3:1 uz hat-trick Tylera Toffolija (prvi hat-trick u povijesti utakmica na otvorenom). Utakmica je odigrana na 2018m nadmorske visine. Prvi put se hokej na ledu igrao na toj visini.