OSVRT: Medveščak u svojem drugom EBEL poglavlju

Tomislav Trtanj 9. sij 201820:32 > 20:32
Igor Šoban/Medveščak

Bliži se završnica regularnog dijela Medveščakove povratničke sezone u EBEL-u. Nakon 35 odigranih utakmica Medvjedi su trenutno na 7. poziciji sa 49 osvojenih bodova. Dosada su pobijedili 16, izgubili 19 puta uz gol razliku 101-108.

Vrijeme je da analiziramo pozitivne i negativne stvari u igri Medvjeda u dosadašnjem dijelu sezone u EBEL-u. Primjetili smo veliki problem gostujućih utakmica gdje Medvjedi nisu niti blizu igre koje prezentiraju u “Ledenoj”.

GOSTUJUĆE UTAKMICE

Medveščak trenutno zauzima 7. mjesto na ljestvici EBEL-a. No kada pogledamo učinak kod kuće i u gostima nalazimo dvije dijametralno suprotne činjenice. Zagrepčani su vrlo dobri kod kuće, no u gostima su najgora momčad lige. Uspjeli su stići do jedne pobjede u regularnom dijelu iz prvih 15 gostujućih utakmica. Mnogi igrači ističu kako je u EBEL-u ključ uspjeha pobjeđivanje u gostima.

GOLMANI

Medveščak je u sezonu krenuo s Gašperom Krošeljom, kojem je to bio treći mandat u Brlogu. Mnoge su stvari iz prošlosti budile optimizam vezan uz 30-godišnjeg Slovenca. No, situacija i igra na ledu je pokazala suprotnost. Slovenčev pomalo nesiguran ulazak u sezonu uz neugodnu ozljedu uvelike se odrazio na igru momčadi koja je u prvih nekoliko kola boravila na začelju lige. Medveščakov sportski direktor Aaron Fox krenuo je u potragu. Kao privremeno rješenje sjajnim se pokazao Drew MacIntyre, iskusni kanadski golman kojega se mnogi sjećaju iz prethodne KHL sezone u kojoj je bio maestralan. 34-godišnji Kanađanin branio je na 5 utakmica i to zaista vrhunski te pomogao Medvjedima da poprave plasman na ljestvici. Budući da je bio samo privremeno rješenje, uprava kluba je pronašla novo. Kevin Poulin, 27-godišnji Kanađanin, itekako je uspješno zamijenio MacIntyrea. Nesumnjivo je, ma koliko neki tvrde drugačije, kako će i Poulinov boravak u Zagrebu i zajedničko treniranje s ostalim golmanima, imati itekako pozitivan utjecaj na Medveščakove mlade golmane,Vilima Rosandića i Vitu Nikolića.

OZLJEDE

Ozljede su nažalost sastavni dio svakog sporta a posebno hokeja, no ono što se u ranom dijelu sezone događalo u Brlogu zaista i nije uobičajeno. Već na samom početku sezone ozlijedio se prvi golman Krošelj a nakon njega teška ozljeda zadesila je i kapetana momčadi, „ličkog diva“ Nathana Perkovicha, koji je morao na operaciju i pauzirat će duže vrijeme. Dugoročno se ozlijedio i branič Adam Deutsch. Ozljede su također zadesile Maria Puskaricha, Tomaša Netika, Jozefa Baleja, Harria Tikkanena i Marka Poyhonena. Na pojedinim utakmicama Medvjedi su morali igrati sa samo četvoricom spremnih bekova i tu treba tražiti uzroke nekih poraza, jer treneru definitivno nije lako stalno miješati uigrane postave.

Zagrebački Klub hokeja na ledu MEDVEŠČAK proslavio je svoj 56. rođendan 18. prosinca 2017. Osnovan je 1961. godine na zagrebačkoj Šalati. Do danas je ispisao stranice i stranice sportske i društvene povijesti, a mi se pridružujemo čestitkama od srca.

I pri kraju kalendarske 2017. godine, Medveščak je upisao deveti uzastopni poraz, što je i najduži klupski negativni niz u posljednjih osam godina. S tim porazom potpisana je sudbina mladog trenera Connora Camerona. Kanađanin se mogao smatrati bivšim na klupi Medvjeda.

Na Cameronovo mjesto je stigao zagrebačkoj publici već od prije dobro poznat trenerski veteran, amerikanac Douglas Bradley. Bradley je u Medveščaku bio od 2009. do 2011. kada je obavljao nekoliko klupskih funkcija. Bradley se momčadi pridružio 26. prosinca u Villachu, a vodio je kao trener domaću utakmicu protiv Graza 28. prosinca u Zagrebu.