Pohvale i uspjesi hrvatskog tenisa u 2017.

Photo by Jared C. Tilton/Getty Images

Idemo spustiti zastore na tenisku 2017. godinu, hrvatski i svjetski tenis će se ponovo zakotrljati već 1. siječnja 2018. godine turnirima u Puneu(Indija), Brisbaneu i Dohi na ATP razini a dame kreću s Brisbaneom, Shenzhenom i Aucklandom. Piše: Tomislav Trtanj

 Prije svega vidjet ćemo tradicionalnu ekshibiciju mješovitih reprezentacija u Perthu na popularnom Hopman kupu. No, krenimo kroz hrvatsku frišku prošlost i nastup naših miljenika kroz 2017. godinu. Dame imaju prednost.

Tenisačice su imale, nakon duže vremena, jednu odličnu sezonu sa gotovo kvintetom hrvatskog ženskog tenisa u Top 100. Jana Fett je završila kao 102. a ostale djevojke, Lučić-Baroni 32., Ana Konjuh 44., Donna Vekić 54. i Petra Martić 90. Posebna priča je „Mikica“ i polufinale Australian Opena. Nevjerojatnih 18 godina kasnije od polufinala Wimbledona i tada poraza od grandiozne Steffi Graf. Suradnja s Marinom Bradarićem je dosegnula zajednički vrhunac kada je ušla u Top 20 i to 1. svibnja ali je problem s ramenom imao veliki utjecaj na ostatak sezone.

Imali smo još jednu debitanticu u Top 20, Anu Konjuh. Njoj želimo prije svega puno zdravlja i punu sezonu jer je ponovo morala na operaciju na nadlaktici igračke ruke. Sada je već i stara vijest da je novi trener Dubrovkinje, najbolji hrvatski tenisač s otoka, Antonio Veić. Sretno!

Osječanka Donna Vekić u kontinuitetu dobrih igara u sezoni upisala je i titulu na travi Nottinghama, kada je u fenomenalnom finalu pobijedila Johannu Kontu. Konta joj je uzvratila u još boljem dvoboju, ne rezultatskom, dva tjedna kasnije na svetoj travi Wimbledona u dvoboju o kojem se još uvijek priča. Meč koji svrstavamo u Top 3 najboljih dvoboja na WTA Touru. Od nove sezone Donnu gledamo s mirnim i iskusnim trenerom, Torbenom Beltzom. Donna je popravila poziciju na ljestvici za 46. mjesta.

Svjetla reflektora su ponovo obasjala igru Petre Martić. Na Roland Garrosu i Wimbledonu je vezala po šest pobjeda (iz kvala) i stigla do osmine finala. Sjajni rezultati i napokon riješen problem s leđima budi optimizam za punu sezonu. Naime, Petra je počela s ozbiljnim tenisom tek u travnju i katapultirala se 600 mjesta prema gore. Petrin novi trener je Biljana Veselinović (Srbija), koja je radila s uspješnim tenisačicama poput Petrove, Srebotnik i Cornet.Petra je također u svoj tim dovela i Amerikanca Patricka Frandjija, koji će raditi s Petrom kada to Biljana neće biti u mogućnosti.

Kvintet završavamo s Janom Fett koja je igrala dva polufinala na WTA turnirima, Vrbovčanka je uživala u Hobartu i Tokiju svoje najbolje rezultate i izgleda da joj se ponovo vraća interes za žestokim radom i treningom uz Gorana Prpića. U godinu je krenula s 297. mjesta. a trenutno je 102.

Dame, puno zdravlja, sreće i uspješnosti u 2018. godini.

Muški tenis u 2017. godini sigurno nije potvrdio naša očekivanja ali ima se čime pohvaliti. Marin Čilić i Borna Ćorić su uspješno apsolvirali osvajanje titula na ATP turnirima s time da je mladi Borna upisan kao premijerni pobjednik na Touru. Zbilja je odradio veliko finale u Maroku i potvrdio status mladca s „najjačom glavom“. Finale u Marakešu je obilježio sa spašavanjem 5 meč lopti Philippa Kohlschreibera i upisom prve titule na ATP turnirima. Tako je postao 11. hrvatski tenisač s titulom u Open eri. Sezona u kojoj je možda stagnirao na rang ljestvici ali je upisao 3 sjajne pobjede protiv Top 10 igrača. Nakon Dominica Thiema na Miami Openu i Andyja Murraya u Madridu (kada je bio broj 1.) sigurno publici pa možda i Borni najdraža stiže na US Openu. U meču dvije mlade super zvijezde, Borna je ponovo pokazao izrazitu moć na velike poene, mirnoću i staloženost u nadigravanju i taktičku zrelost. Uz sve to posebna glazura je mentalna snaga. Borna u novu sezonu ulazi, kako se govori bez njegove osobne potvrde, sa stožerom Ricarda Piattija i naše legende Ivana Ljubičića.
Marin Čilić je desetu godinu zaredom osvojio barem jedan ATP turnir. E taj baš jedan nekako bode u oči, naslov iz kategorije 250 u Istanbulu. Uz veliki respekt, drugo finale u karijeri na Grand Slamovima je odigrano pod čudnim okolnostima i žulju koji je upropastio doživljaj. Jednostavno, Marin nije mogao pružiti dostojan otpor. Bila je ovo godina u kojoj je dostigao i najbolji renking, no 4. mjesto je bilo kratkoga vijeka a znamo da je bio otvoren i najavljen put ka vrhu piramide. Na kraju sezone, raskid suradnje s Bjorkmanom i iščekivanje vijesti tko će se priključiti stožeru Ivana Cinkuša i društva na novi pohod na vrh, nadamo se.
Div sa Šalate nije bio u sezoni za pamćenje uz probleme s koljenom i ramenom, ali uskoro tridesetdevetogodišnji Ivo će definitivno biti najstariji aktivni tenisač na turnirima jer su se Haas i Stepanek umirovili. Godine čine svoje i mislimo da je zdravlje najbitnije da ponovo gledamo najbolji servis na Touru. Svi koji vide „doktora“ u svom dijelu ždrijeba osjećaju nelagodu jer stvar je vrlo jasna. U meču s Karlovićem nitko ne može računati da će uhvatiti svoj ritam i kontrolirati dvoboj.

Gospodo, puno zdravlja, sreće i uspješnosti u 2018. godini.