Tko će se probuditi na pravoj nozi?!

Australian Open 24. sij 202215:07 > 15:08 0 komentara
Guliver

Iza nas je prvi tjedan Australian Opena, a na pola puta valja se okrenuti i vidjeti što nam je donio, tko je mogao bolje, više, jače i koji je put dalje prohodan, koji vodi do cilja. Tko je na dobrom putu, a tko pakira kofere. Piše: Tihana Zrnić

Velikih izenađenja baš i nema. Pod ‘velikim’ mislim u stilu Raducanu i Krejčikova na prošlim Grand Slamovima. Pokojih krtica koje su provirile i zaprijetile, dakako ima puno. Imena za koja ne bi licitirali da prolaze u drugi tjedan. Ja ću se osvrnuti na ženski dio ždrijeba.

Vrhunac iznenađenja ove godine su Amerikanka Amanda Anisimova, koja je uzela u tim bivšeg trenera Simone Halep – Darena Cahilla. Tim osvježenjem, osvojila je titulu u Melbourneu na otvaranju sezone, tim samopouzdanjem sigurno je plovila do drugog tjedna AO-a, a sve se okrunila velikom pobjedom protiv Naomi Osake. Onda ipak na scenu stupa Barty što se daljnjeg prolaza tiče. Anisimova može jedino biti prezadovoljna.

AP Photo/Simon Baker

Kad smo već kod Osake moramo napomenuti da nas veseli njen povratak na terene. Gubitkom bodova će odletjeti iza 80. mjesta. Isto se piše i Sofiji Kenin,koja ce također gubitkom 2000 bodova otići oko 90. mjesta. Po prvi puta Osaka na društvenim mrežama objavljuje isječke s tenis terena i treninga, do sada neviđena pojava.

Dobrom je energijom zakoračila na prvi Grand Slam sezone, i nekako nam daje za pravo naslutiti, da ćemo se s njom družiti i dalje. Vidjet ćemo koliko je još pravog motiva u njoj, nakon crnog mračnog tunela.

Drugo mini iznenađenje je Jessica Pegula također Amerikanka, koja se ozbiljnije pojavila s konkretnim rezultatima prošle godine. Djevojka kojoj paše upravo ovakva podloga i koja je podjednako dobra i u napadu i u obrani. Noćašnja pobjeda protiv Grkinje Sakkari, bome dobar pothvat,a opet iznenadjujuć poraz Sakkari, jer je u prijašnja dva susreta pobijedila. Jessica Pegula je i proške godine igrala četvrtfinale AO-a. Na tom putu je izbacila Azarenku u prvom kolu i Svitolinu u nastavku. Tako dobrim partijama protiv najboljih nastavila je većinu sezone.

Kao treća – Alize Cornet, jednim skalpom protiv Muguruze pa do nove noćašnje senzacije kada uzima pobjedu protiv Halep u tri seta. Do sada četvrto kolo na svim grand slamovima. NA AO zadnji put 2009. Evo sada u zrelim godinama i prvog četvrtfinala. Zanimljivo, Cornet u pet dvoboja protiv Halep vodi 4-1.

Tu je i Kaia Kanepi koja izbacuje Kerber i još uvijek je na životu. 36 joj je godina, šest puta četvrtfinalistica na GS-ovima, ali ne i na AO-u. Tek najviše treće kolo dva puta. Ove godine odlazi dalje. Sjajan podhvat protiv druge igračice svijeta Sabalenke za sedmo četvrtfiale finale GS-a u karijeri,a prvo u Australiji. Tom posljednjoj pobjedom Kaia Kanepi je ipak najveće iznenađeenje ovogodišnjeg AO-a.

Sorana Cirstea isto pripada tom društvu koja je nakon izbacivanja Kvitove i Pavljučenkove zaslužila biti tu gdje je. Daljni prolaz traži protiv Swaitek za četvrtfinale. Kad krene dobro sa svojim kratkim, jasnim agresivnim tenisom u tjednu turnira, onda je nezaustavljiva. Nažalost, vječiti ples na tankoj žici izmedju winnera i neforsiranih pogrešaka, danas joj je odnio pobjedu protiv Ige Swaitek.

Istog profila razornog napadačkog tenisa je i Danielle Collins, koja ide ka ponavljanju polufinala iz 2019. na AO-u. Naravno tu je i Madison Keys, polufinalisticu AO 2015 (gubi od Serene) i finalisticu US Opena 2017.(poraz od Stephens). Prava hard napadačica koja je također osvojila titulu u Adelaideu tjedan prije i sada ju čeka četvrtfinale protiv Krejčikove. Trebalo je i pobijediti naravno Badosu,koja je sjajna i u naletu, ali uvjerljiva Keys to odrađuje s neočekivanim mininalnim otporom Badose, koja je nudila 16 break lopti na svom servisu. Nije pomoglo niti spašavanje njih 11.

AP Photo/Andy Brownbill

Barbora Krejčikova nakon što je lansirana u svemir prošle godine s titulom na Roland Garrosu nastavlja konstantu. Protiv Madison Keys još nije igrala u međusobnim ogledima. Predikcije kažu ‘da Krejčikova dobiva meču tri seta’.

Više je iznenađenja u smislu skretanja rano u slijepu ulicu kod ‘pravih faca’. Tu mislim na Petru Kvitovu koja nastavlja negativan trend, a isto to se može reći i za Elinu Svitolinu i Garbine Muguruzu, osvajačicu WTA finalsa ,te za Kerber, koja bi se uskoro mogla i povući u zasluženu mirovinu.

Pohvala za staru gardu idu Simoni Halep, koja diže formu nakon loše godine pune turbulencija i naravno Victoriji Azarenku, koja je izvukla maksimum na iskustvo, ali ipak, nije to stara Azarenka.

Druga igračica svijeta, Sabalenka, sve mečeve preživjela je u tri seta. Ne spušta se ispod deset duplih pogrešaka po meču. Ide to i do 20 pogrešaka.Sama se spremna i šaliti na to, što je dobro. Nažalost ovaj zadnji susret za četvrtfinale protiv 36-godišnje Estonke nije preživjela, iako je spasila pet meč lopti.

O Barty nećemo puno, ona sigurno plovi protiv svih na svim podlogama i preko svih stilova igre nađe rješenje, tako da je i dalje apsolutan favorit. U četvtfinalima jedino bi se mogli osloniti na Barty što se daljnjeg prolaza tiče. Drugo je sve otvoreno.

Da završimo… Puno je napadačke snage ostalo za kraj. Tko će izdržati do kraja? A tko to više zna… Vjerojatno ona koja se probudi na pravoj nozi taj dan…

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!