Tihana o finalu: Raducanu ili Fernandez, pitanje je sada…

Blog 10. ruj 202115:13 > 11. ruj 2021 14:03 0 komentara
Guliver Image

Neću se sada više ponavljati. Samo 18, 19 godina, sa malo staža u seniorskom tenisu. Koje su sve velikanke nanizale, iz kvalifikacija do finala, prvi put u povijesti, bez izgubljenog seta. Bitno je naglasiti neke druge stvari, koje čine prevagu..

Noć bajke je počela sa Sabalenkom i Fernandez, a happy end dočekala sa Raducanu protiv Sakkari.

Iako sam mislila da će fizička nadmoć Bjeloruskinje biti presudna i da se ta navala brzine, snage i moći loptice neće moći izdržati, taj meč je dokazao upravo suprotno.

Sabalenka sa utegom, da još jedino mora osvojiti GS, po tko zna koji put je pokazala da je pobijedila samu sebe i da je sebi neprijatelj, i da ne zna iz slijepe ulice van.

Često u naletu, dok ide, to je impresivno, ali kad stane prvi servis, ili kad druga strana dubokim reternima ugrozi laganu ruku, i kretanje prema naprijed, tu nastaju problemi koji na površinu bacaju previše poklona za protivnicu zvanih unforced errors.

Sabalenka se oslanja samo na sebe u crno-bijeloj izvedbi, iz krajnosti u krajnost, dok je sa druge strane Fernandez igračica koja razmišlja o Vama.

JOHN ANGELILLO

Kako da Vas uznemiri (u ovom slučaju Sabalenku) snizi Vam samopouzdanje, uzme Vaše oružje, pa će već dočekati priliku.

Odlično se drži planirane strategije i nemoguće dobro prilagođava svakoj protivnici… Što za Sabalenku nije slučaj. Tenis Kanađanke je dokazao koliko je bitno igrati glavom i kako svoje mane (168cm) pretvoriti u prednosti. Zna kako ublažiti puno jače udarce. Sa druge strane, uz to sjajno igra obranu, za zaslužne brze noge. Sve što zna je i pokazala u najboljem svijetlu.

Obje djevojke, Raducanu i Fernandez su pokazale toliko dobre servise da se usudim reći da je to bilo ključno. Pod dobrim mislim-odabir servisa, nereternirane kuteve, i što je najvažnije, visoki postotak takvih servisa…

Sabalenkin prvi servis duplo brži, ravniji, ali nije imala konstantu njime, kroz cijeli meč.

Sakkari isto ima fantastičan prvi servis, ali bolje kuteve, slajs servisom je pronalazila Raducanu… I time dolazila do kratkih, brzih winnera. Doslovno, školski prikaz poena. Prvi servis na T-liniju, kod ljevoruke Fernandez, toliko joj je dobrog donio. Toliko je slabo bekendom reternirala Sabalenka, da su frustracije samo bile sve veće i veće, a Leyla sve uvjerenija, da se upravo taj servis najviše isplati.

Toliko su tehnički dobro potkovane, da su pronašle pravu dubinu lopte, pogotovo Fernandez, reternom… Tu Sabalenka nije mogla zakoračiti u teren i krenuti u napad.

Sa druge strane, da se dotaknem i Sakkari, koja je imala priliku ali što više reći, kad je Raducanu preko puta. Već sam rekla – tolika je razlika u prvome servisu, sa nemoguće dobrim kutevima sa kojima doslovno otvara cijelu drugu stranu… Puno takvih poena diže sve ostale segmente igre.

Zadivljuje neopterečenost i opuštenost kod break šansi, tu su pokazale obje, što je za pohvalu.

(Darren Carroll/USTA via AP)

O brzini i obrani neću ponovo, osim što je i to na zavidnom nivou i zato obje jesu tu gdje jesu. Jer su potpune u jednoj zaokruženoj pohvalnoj teniskoj igri gdje moraš imati sve za svakoga da stigneš do kraja.

Sa malom prednošću za Raducanu koja nudi atraktivan napdački tenis sa traženjem brzih winnera, za razliku od Fernandez koja prvo pametno složi pa čeka šansu. Sve u svemu, sjajne, kompletne, svježe, odlično se drže plana igre za svaku veliku protivnicu iz meča u meč. Da ne duljim više previše. Što očekivati za finale..

Sraz obrane i napada, dva profila.

Prednost dajem Raducanu. Kao britanska državljanka, pozivnicom je dobila priliku krenuti u Wimbledonu, i sa takvom uvjerljivom igrom stigla do finala. Bez imalo muke. Neustrašivom, agresivnom i konkretnom, jasnom školskom igrom, prije svega.

Da bi zaradila predložak za blockbuster, ajmo onda u 2 seta i do kraja. Može i tri. Da nebo New Yorka bude na jednu noć, baš samo njeno!!!!

Sjećam se samo rečenice: “Ja sam ipak djevojka za velike pozornice.”

Za kraj moram reći, da je u svemu ovome ona dječja zaigranost, hrabrost, neustrašivost, nezatrovanost H2H omjerima, i dugim stažom na Touru..

Neka je. Ovo je njihov turnir, 150-ta i 73-a igračica svijeta. Pa nek iznimka potvrđuje pravilo.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!