Iz Tihaninog kuta: Barty je poslala jasnu poruku

Blog 23. ožu 202215:26 > 15:48 0 komentara
Marijan Murat/picture-alliance/dpa/AP Images

Prva igračica svijeta Ashleigh Barty odlazi u mirovinu, i to s 25 godina, probudila me ta vijest. Piše: Tihana Zrnić

U mom teniskom kućanstvu to je otprilike danas izgledalo ovako. Kćer tenisačica u svojoj sobi budi se i viče: ‘mama otvori WTA… Je li moguće da se Barty oprašta.’

Ja: ‘Kako to mislis? Nemoguće!!!’

Kad ono stvarno, nikad nisam jedva čekala da mi se brže napuni mobitel nego jutros, kada mi se vijest činila nemogućom i kada kćer nije bila sigurna u svoj engleski i znači li ‘retired’ zaista mirovina!?

SofaScore
Zaista odlazak, zbogom, doviđenja,kraj…

Ashleigh Barty nam je nudila najbolje od ženskog tenisa, zadnjih godina.
Djevojka koja je imala osmijeh čistog srca, koja je igrala s lakoćom i pronašla put kako svakog dobiti u tom sportu.

Nećemo puno nabrajati što je osvojila i koliko je pehara s lakoćom podizala iznad glave… Važnije je u ovom trenutku ona kao osoba koja se osim po teniskoj vještini isticala i kao čovjek i kao rijetka koja ima karizmu.

Pri tome mislim na ugodnu pojavu, simpatičnost, osmijeh ,bolje rečeno -potpuna orginalnost u svojoj jednostavnosti. Kako je bilo drugačija u teniskoj igri, tako i u svakom istupu, širokog opisa na svako pitanje koje je dobila.

Baš uzor za sve buduće profesionalne tenisače tj. našu djecu koja su puna snova i gdje još živi ona – ŽELIM BITI KAO ONA.

Po njenoj igri se vidjelo da je djevojka inteigentna i da ima puno interesa osim tenisa, a da je iz ove igre izvukla maksimum. I nekako mi se čini da je sama sebi rekla treba mi nešto novo, gdje ću se opet boriti, odricati, dok si ne zacrtam da mogu biti najbolja i dok ne dođem do cilja, dok se ne popnem na novi Mount Everest kao tri put u slučaju najvećih Grand Slamova.

Ostvarila neostvarenu želju

Takva jednostavna Barty je kako vidimo imala jasan cilj u ovom sportu. Kada je ispunila sve što je htjela, WIMBLEDON – kao najveću neostvarenu želju, u srcu je osjetila da je to zadnja stanica njenog teniskog puta.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Australka širokih pogleda i afinitita, koja se vraćala tenisu nakon kriketa, sada je jasno rekla da je mirna svojom odlukom, i da je dala sve što je imala tom sportu, isto kao što ‘on’ njoj dao.

Priča je ovo da Barty odlazi kao prva igračica svijeta, da nije bila uopće opterećena milijunima i titulama koje je još mogla zaraditi i osvojiti. Zapravo poruka teniskom svijetu, i mladima, da nije sve u novcu kako nam se svakodnevno šalju poruke i kako široki puk shvaća tenisačice, da im je jedini motiv novac.

Ne sumnjamo da Barty ima nove planove, ali od danas moramo znati i prihvatiti da tenis nije jedan od njih. Kako joj je Simona Halep poručila, ne sumnjam da ćeš osvojiti i Grand Slam u golfu. Tu stoji svaka točnost i veličina kada pričamo o Barty. Čega god se primi, najbolja je… Mora to biti spoj pameti i talenta i gena…

Djevojka koja je poručila svijetu da u životu ima puno prilika i drugih interesa i da ne mora tenis biti jedina stvar kojoj se mora težiti do samoga kraj.

Možemo se samo ovako osobno pitati da li možda više nije imala motiva kada je bas svakoga preskočila, svojom taktikom,svojim bekhend slajsom i svojim stilom, pobijedila bas svaki stil igre preko puta mreže… Složit ćete se sa mnom i pitati se: kako kod nje to sve tako lagano izgleda?

Barty – bila si drugačija i svoja. Još više svoja, tj.posebna,kada odlaziš s prvog mjesta, to mogu isključivo mudri, iskreni u srcu, prije svega prema sebi, a onda i prema cijelom svijetu..

Za kraj kako je rekla i sama, osjetila sam to iznutra i moja je odluka konačna. Uhhh, kakvo olakšanje za sve ostale kojima se smrknulo kada su u ždrijebu vidjele da idu na Barty i gotovo uvijek unaprijed upisale poraz.

Kakva lakoća postojanja na terenu.. Jutros nam je i sama potvrdila da je i sama svjesna koliko je velika. Ne zaboravimo prije svega da je Barty veliki čovjek, a od toga sve drugo kreće.

Igi Swiatek čestitamo na svjetskom broju 1. A mi možemo reći zauvijek u mislima, bar nas koji živimo sa teniskom lopticom.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!