Spektakl na SK: Tko će igrati na jezeru Tahoe?

Blog 19. velj 202112:22 > 17:26

Sportklub predstavlja četiri momčadi koji će sudjelovati na hokejaškom događaju sezone... Piše: Tomislav Trtanj

U subotu, 20. veljače i nedjelju, 21. veljače, dvije utakmice redovne NHL sezone igrat će se na otvorenom, bez publike, kraj jezera Tahoe u SAD-u. U prvom susretu će se ogledati Colorado Avalanche protiv Vegas Golden Knightsa, a u drugom će susretu igrati Boston Bruinsi protiv Philadelphia Flyersa.

 

Colorado Avalanche (8-4-1 , 17 bodova iz 13 utakmica, 3. na Zapadu)

Puno je posla bilo u pripremi za novu sezonu za Lavinu iz Denvera. Dvostruki osvajači Stanley kupa po željama generalnog managera hrvatskih korijena i NHL legende, bivšeg kapetana, Joe Šakića pokušali su akvizicijama dobiti snažnu drugu liniju i kvalitetnu četvorku na poziciji bekova.

Osnovni problem momčadi je bila slaba podrška superučinkovitom Nathanu MacKinnonu 35+58.

Lavina je u doslovnom smislu svoga imena igrala na refule, nekonzistentno, serija pobjeda pa serija poraza, pravi vrtuljak, što bi u ovoj skraćenoj sezoni povećalo probleme.

Je li momčad dobili na širini i efikasnosti iz više pravaca? Čini se da. Izbor za prvog vratara nije bio lagan, Philipp Grubauer je Nijemac koji je stigao iz Capitalsa 2018. godine ali je konstantno bio ozlijeđen i nije mogao uhvatiti kontinuitet. Za sada je prvi izbor, zdrav je i njegove vratarske kvalitete su potvrđene. Upisao je skor 8-3-0 uz sjajnih 93,6 % obrana i 2 shutout-a. Možda su zato ekipa s najmanje primljenih golova na Zapadu.

Prva linija navale je klasa i najučinkovitija s MacKinnonom 3+12 i Mikkom Rantanenom 7+4. Bek Cale Makar (rookie godine prošle sezone) bio mogao popraviti odličnu prošlu sezonu kada je imao 50 bodova. Trenutno je na 1+11. Joonas Donskoy je i dalje vrlo zahvalan igrač na poziciji krila, 5+5. Pojačanje, od kojeg se to i očekivalo, je iskusni Brandon Saad kao drugi strijelac sa 6 golova uz 4 asistencije. Dewon Toews ima potencijala kojeg još nije prezentirao, 3+2.

Ove sezone forma je puno konstantnija i prije serije od četiri utakmice s Vegasom ekipa je bila u Covid protokolu i nije igrala punih dvanaest dana.

Nakon lanjskog izgubljenog produžetka u 7. utakmici polufinala Zapadne konferencije od Dalasa, Lavina ostaje visoki favorit za klađenje na osvajanje Stanley Cupa.

Vegas Golden Knights (10-3-1, 21 bod iz 14 utakmica, 1. na Zapadu)

Momčad koja oduševljava od inauguralne sezone 2017./18. kada je otišla do finala Stanleya automatski poprima status hokejaškog giganta u svojoj mladoj povijesti. Dolazak Petera DeBoera prije godinu dana kao da je resetiralo momčad uz sjajna igračka pojačanja, prije svega mislimo na Alexa Pietrangela.

(Photo by Ethan Miller/Getty Images)

Vratarska ikona Marc-Andre Fleury i u svojoj 37. godini brani fantastično. Nema sumnje da je prvi vratar i da trostruki NHL šampion uživa u svojoj 17 sezoni NHL-a. Brojke sve govore, 7-2-0 uz 93,7% obrana i 1,56 golova po utakmici. Ptica selica, goaltender Robin Lehner u svom 8. klubu u NHL karijeri nije oduševio ali nije niti razočarao 3-1-1 89% obrana.

Marc Stone je prvi kapetan u povijesti Vegasa i s tom ulogom se sjajno nosi. Najučinkovitiji je igrač s 4 gola i 12 asistencija. Napadač koji igra sjajno u oba smjera. Uz njega je ‘sniper’ i najbolji strijelac ekipe Max Pacioretty sa 8 golova i 5 asistencija. Napad upotpunjuje omanji Jonathan Marchessault svojom brzinom, agilnošću i kontrolom nad pakom, 5+6. Od obrambenih igrača Shea Theodore potvrđuje svake sezone da je bolji igrač i sigurno pripada u top 10 bekova lige. Do sada je upisao 3+8 uz klasičnu paljbu i veliki broj šuteva. Alex Pietrangelo, mislim da je prilagodba ta koja rezultira sa skromnim početkom sezone bivšeg kapetana St. Louis Bluesa, za sada 1+3.

Vegasi su i ove sezone u konstantno dobroj formi i nisu vezali dva poraza u 14 utakmica što ih svrstava u vodeće momčadi divizije uz Bruinse, Lightninge i Maple Leafse.

Philadelphia Flyers (8-3-3, 19 bodova iz 14 utakmica, 3. na Istoku)

Nekako je dojam da se ispred ove ekipe Flyersa postavljalo najviše pitanja na početku sezone a saznalo vrlo malo odgovora. Momčad koja nije previše tržila u prijelaznom roku jer imaju puno kvalitetnih igrača u svom dvorištu, željno iščekujući povratak Oskara Lindbloma i Nolan Patrika koji su propustili prošlu sezonu. Prije velike predstave na jezeru Tahoe protiv velikih rivala Bruinsa nalazili su se u karanteni i nisu igrali punih 12 dana.

Nominalno prvi vratar Hart (5-2-2) je branio kvalitetno ali u dva bolna poraza je primio 12 golova. Previše za 22 godišnjeg golmana koji 3. sezonu brani u NHL-u. Klub je potpisao produžetak ugovora na godinu dana s iskusnim Brianom Eliottom (35) koji je branio fantastično baš nakon tih teških poraza (3-1-0).

Povremeni američki reprezentativac James van Riemsdyk je trenutno bodovno najbolji igrač 7+11, vodeći strijelac i asistent. Još jedan lijevi krilni napadač je vrlo učinkovit, Joel Farabee sa 6+6. Češki reprezentativac Jakub Voraček, dugogodišnji stanovnik Phile, je vrlo učinkovit po desnoj strani napada Flyersa s 3+9 zajedno s Travisom Konecnyem, mladim napadačem koji uvijek intrigira svojim nastupom 5+3. Na poziciji centra vrlo dobar iskusni dvojac Hayes 6+5 i Giroux koji je drugi asistent 1+10.

Philadelphia dugo sanja snove o trećem naslovu prvaka, i čini se da će još nešto vremena proći za ponavljanje daleke povijesti dva vezana Stanleya 1974. i 1975.

Boston Bruins (10-3-2, 22 boda iz 15 utakmica, 1. mjesto na Istoku)

Momčad koja ima veliki broj navijača, obožavatelja, fanova u Hrvatskoj. Uvijek se s oduševljenjem iščekuje svaki početak sezone, da vidimo ‘kak to izgleda’. Bruinsi su bili najbolja momčad u NHL-u tijekom regularne sezone 2019-20. Kad je sezona zaustavljena, imali su 100 bodova na ljestvici (šest više od sljedeće najbliže momčadi. Činilo se da im sve ide u prilog i pripremili su se za drugu uzastopnu vožnju do finala Stanley Cupa.

Foto: Bruce Bennett/Getty Images

Ali kad je počeo sezonski balon, izgubili su sve tri round-robin utakmice, pali su s 1. mjesta na 4. i na kraju izgubili u drugom krugu od eventualnog osvajača Stanley Cupa Tampa Bay Lightninga.

Nakon sezone, dvije najvažnije obrambene karike su otišle, Torey Krug pridružio se St. Louis Bluesu, a Zdeno Chara potpisao je Washington Capitalsima.

U klubu je ostao elitni tandem vratara, Tukka Rask (6-2-1) i Jaroslav Halak (4-0-1) 93,6 %. Bez veličanstvenog dvojca nebi išlo.

Potpuno oporavljeni napadači David Pastrnjak, koji je odigrao „samo“ 7 utakmica (5+5) i Brad Marchand (9+9) su proširili tako i onako elitnu ofenzivnu listu igrača. Budući da su Krug i Chara otišli, mladi McAvoy je preuzeo obrambene odgovornosti na sebe i to djeluje jako dobro 1+10. Uz njega će se morati potvrditi još pokoji defenzivac da Bruinsi imaju obrambenu širinu. Pojačanje iz Predatorsa, Craigh Smith 3+2 je još u fazi prilagodbe a Nick Richie 5+5 polako hvata „kemiju“ igre. David Krejci 0+10, legendarni Čeh igra 15 sezonu u Bruinsima i godine ga stišću (34) ali igra kao navijen.

S najboljim vratarskim duom lige Boston je momčad kalibra doigravanja, ali Boston će se sučeljavati s jakom konkurencijom cijele sezone. S dobrim dijelom svoje crno zlatne jezgre, Bruinsi imaju priliku za još jednu utrku za Stanleya. Međutim, postoji neizvjesnost može li Bostonov omladinski pokret u obrani i sporednoj ulozi pružiti kvalitetu uz zvijezde Bruinsa.