SKener: Već je finale čudo, ali zašto ne sanjati o tituli

Blog 4. pro 20218:52 > 10:13
Borna Gojo
Borna Gojo

Hrvatska Davis Cup reprezentacija plasirala se u novo finale najjačeg ekipnog natjecanja u svijetu tenisa

Hrvatskoj je ovo četvrto finale ukupno, a treće u posljednjih pet izdanja čime pokazujemo da smo zaista svjetska teniska velesila. Možda će neki reći pa kako smo teniska velesila kada imamo samo jednog tenisača u top 30, ali Davis Cup je ipak priča za sebe.

Ono što je dobro za nas je to da je meč parova s novim formatom još više dobio na težini, a to nam odgovara. Naravno da nam odgovara kada za nas igra najbolji par svijeta Nikola Mektić i Mate Pavić. Uz njih, tu je već godinama možda i najbolji hrvatski tenisač svih vremena Marin Čilić, često osporavani Marin Čilić, ali bez njega ništa od ovoga što smo učinili ne bi bilo moguće.

Marco Canoniero

Vukao je Marin 2016. do finala, činilo se da će nam donijeti drugu ‘salataru’ u prepunoj Areni, ali zakazao je kod vodstva 2:0 protiv Del Potra. Rekao je Marin nekoliko mjeseci nakon izgubljenog finala, da noćima nije mogao spavati nakon tog meča, ali sve je naplatio dvije godine kasnije kada je usred Lillea izdominirao Tsongu i Poulliea te uz pomoć Borne Ćorića donio Hrvatskoj veliku titulu.

Pišući najavu ovog Davis Cupa naše dečke sam svrstao u svojevrsnog ‘dark horsea’ ovog natjecanja bez obzira što smo bez nedovoljno oporavljenog Borne Ćorića. Priznat ću, nisam mislio da Borna Gojo može upisati tri fantastične pobjede nad ozbiljnim igračima, ali rijetko tko je bio na tom tragu. Međutim kombinacija najboljeg para svijeta i Grand Slam pobjednika u uvjetima koji mu odgovaraju su mi davali nadu da možemo ovako nešto učiniti.

Skupina je bila relativno lagana, naši dečki su odradili svoj posao kako spada. Četvrtfinale je ipak donosilo teškog protivnika, Italiju u Torinu. Italiju sa Sinnerom koji je u fantastičnoj formi, te Sonegom i Fogninijem koji su trebali biti ‘zicer’ protiv našeg drugog igrača. Ali, već spomenuti Borna Gojo o kojem sam već pisao tekst nakon te pobjede nad Sonegom je odigrao meč života i odveo nas u polufinale.

Isti igrač nas je odveo i u finale! Po jedan bod je praktički već bio upisan sa svake strane za najboljeg igrača svijeta Đokovića i najbolji par svijeta Mektić/Pavić. Ovi ‘najbolji’ su svoj posao odradili kako treba, a taj ‘ludi’ Gojo je slomio Lajovića u tri seta i doveo Hrvatsku na prag novog nevjerojatnog uspjeha.

U finalu ćemo biti apsolutni autsajder, naravno ako Rusija danas prođe Nijemce, a moralo bi se čudo dogoditi da izgube. Moćni Rusi u svojim redovima imaju dva top 5 tenisača svijeta, ali imaju i respektabilan par u Karatsevu i Rubljovu. Izraziti su favorit bili prije početka turnira, a tako je i sada. Međutim, Davis Cup je poseban, u ovom natjecanju ne igra ranking što nam je zorno prikazao Borna Gojo, u ovom natjecanju se to sve briše i zbog toga vjerujemo u čudo, vjerujemo u treću ‘salataru’ koja bi malu Hrvatsku dovela na šesto mjesto svih vremena po broju osvojenih Davis Cupova. Sanjajmo i dalje…