SKener: Predsjedniče, pošto dupli viski…

Blog 22. tra 202112:04 2 komentara
AP Photo/Alessandra Tarantino

Aleksandar Čeferin ispao je veliki frajer koji je u samo 48 sati uspio 'ugasiti' veliki projekt 12 europskih bogataša koji su usudili usprotiviti Uefi i osnovati Superligu.

“U nedjelju sam morao popiti dupli viski kako bih zaspao”, otkrio je prvi čovjek Uefe slovenskim medijima nakon što je uspješno ‘ugasio’ Superligu, kako to voli slavodobitno reći.

Da, u isto vrijeme dok je ugasio Superligu bogataša, stvorio je Uefinu Superligu koja opet pogoduje velikima i bogatima. Samo u tom cijelom spinu sa Superligom je prošlo ispod radara.

Jer pazite, ako niste primijetili, Liga prvaka od 2024. kako sada stoje stvari mogla bi imati šest klubova iz jedne od najjačih liga petice. Istovremeno, ta ista Liga prvaka osigurala je još malo dodatnih eura za velikane.

Ima onih koji sumnjaju da je ovo sve zapravo dogovor Uefe i velikana da nikad kontroverzniji sustav Lige prvaka prođe, bez da se o njemu toliko piše.

“Ljudi kažu da je Uefa korumpirana i da sve radimo isključivo zbog novca. Bivši predsjednici i jesu bili, zato sam se i kandidirao da promijenim to i sada sam prvi čovjek Uefe”, kaže Čeferin.

Da, u Uefi nema korupcije, tj. barem u doba Čeferinove vlasti nije ništa još izašlo na vidjelo.

Ali Uefa je poligon koji radi sve isključivo radi novca. Pa dokaz tome je nova treća liga, Konfederacijska, koja će biti ‘liga za sirotinju’ jer eto Liga prvaka i Europska liga bit će lige isključivo za bogate. Ako hoćete dokaz tome je i Liga nacija, koju je eto Uefa pokrenula iz razloga da se okrene novac koji ne mogu na prijateljskim utakmicama.

Pa zašto su se bogati klubovi pobunili? Da, radi novca! Novca koji oni osiguravaju Uefi i od kojeg Čeferin i ekipa jako dobro žive, a pritom donose kozmetičke odluke kako bi pokazali da se nešto radi.

Još jedna stvar koja je prošla ispod radara, Uefa i Fifa se zalažu da se politika ne miješa u sport, a kako su onda dopustili da britanski premijer Boris Johnson zaprijeti engleski klubovi. Da, vidjeli su tu svoju korist pa su prešutjeli. Očekivano…

Gledati na Čeferina i Uefu kao spasitelje nogometa? To mogu samo naivci… Pa oni žive od bogatih klubova, ne žive bogati klubovi od njih. I dok god je tako Čeferin plati jedan dupli viski da i mi lakše zaspimo nakon tvojih priča za laku noć…

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare