SKener: Osijek nije ozbiljan kandidat za naslov

Blog 20. stu 202117:44 > 17:46 0 komentara
FOT. KRZYSZTOF CICHOMSKI / NEWSPIX.PL via Guliver

Prvi od dva derbija HNL-a ovog vikenda između Dinama i Osijeka završio je bez pobjednika (1:1), čime najzadovoljniji mogu biti – Rijeka i Hajduk.

Zašto Rijeka i Hajduk? Zato što se sutra u Jadranskom derbiju Rijeka pobjedom može odlijepiti od Osijeka na vodećoj poziciji, dok bi Hajduk trijumfom uhvatio priključak s rivalima i potpuno zapetljao stanje u vrhu.

Ne može ni Osijek biti nezadovoljan ovakvim raspletom na Maksimiru jer, iako je dugo vodio i čak u drugom dijelu imao priliku za 2:0, cijelim tijekom susreta bio je podređen te je uglavnom mislio samo na obranu. Bod u gostima kod prvaka, uostalom, nikad ne može biti loš.

Gosti nisu pokazivali nikakav interes za visokim presingom, već su vrebali kontre, pa je Dinamo lako držao posjed. Ipak, poveo je Osijek u 16. minuti iz naizgled bezazlene ispucane lopte Malenice. Žaper je dobio zračni duel, Topčagić pravovremenim dodavanjem izbacio kompletnu Dinamovu obranu i gurnuo u priliku bivšeg ‘modrog’ Fiolića koji je smireno plasirao loptu prizemno pored Livakovića.

Taj gol nije ništa promijenio u smislu igre. Osijek je rado ostajao s velikim brojem igrača otraga, dok je Dinamo napadao, ali uglavnom jalovo usprkos najjačoj ofenzivnoj postavi (Ivanušec, Petković, Oršić, Andrić). Budući da su gosti napučili sredinu, domaćin je bio prisiljen šansu tražiti ubačajima s bokova, čime se nije usrećio.

Nakon promašenih dobrih prilika Gojaka i Petkovića u drugom dijelu činilo se kako bodovi odlaze u Osijek, još su gosti preko protuudara Miereza mogli i povisiti vodstvo (obrana Livakovića), no u 80. minuti Dinamo je ipak izjednačio krasnom reakcijom Petkovića glavom poslije ubačaja Mišića iz slobodnog udarca. Dinamo je u preostalom vremenu svim silama krenuo po pobjedu, ali uzalud. Osijek se obranio i odnio bod na Dravu.

Usprkos tomu što Maksimir napuštaju neporaženi i što su na ljestvici vodeći bar do sutra, Nenad Bjelica i Osijek nekako nas još nisu uvjerili da su sposobni transformirati se iz odlične momčadi u ozbiljnog kandidata za naslov. Gro ovog derbija proveli su u obrani, da ne kažemo bunkeru, i bili nadigrani protiv jednog od izravnih rivala.

S druge strane, pritisak na Damira Krznara ovim rezultatom neće opasti. Prije pauze njegova je momčad izgubila od Lokomotive, sada remizirala s Osijekom i to znači da je Dinamo od posljednjih 18 bodova osvojio samo devet. Dosta se bodova prosipa, nije to situacija na koju je aktualni prvak navikao u domaćem prvenstvu.

Da je Dinamo danas izgubio, priča oko Krznarove smjene sigurno bi se dodatno zahuktala, no ovako je dojam da ostaje ‘status quo’. Barem do četvrtka i dvoboja s Genkom. To je nova prilika Krznaru da ‘kupi’ vremena kako bi uvjerio javnost i još važnije klupske čelnike da je on čovjek s kojim Dinamo može ostvariti ovosezonske ciljeve.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!