SKener: Je li netko još uvijek protiv VAR-a?

Blog 28. ožu 202116:26 > 16:30 2 komentara

Opljačkani smo - vrište portugalski mediji. Ronaldo ni dan nakon utakmice ne može prihvatiti da mu je gol poništen

“Uvijek ću biti protiv VAR-a zbog toga što on ubija nogometnu emociju. Zabiješ gol, veseliš se, a onda ga netko poništi”. To je nakon utakmice protiv Šahtara u Maksimiru govorio tadašnji Dinamov trener Nenad Bjelica. Ponovio je to Osijekov trener u još nekoliko situacija, posebno nakon utakmice Osijek – Gorica. U trenutku kada mu u nadoknadi nije priznat pogodak zbog toga što je njegov napadač ramenom bio u zaleđu.

Igrale se treća minuta sučeve nadoknade, na semaforu je pisalo Srbija 2 – Portugal 2, lopta je došla do  Ronalda, on je prevario vratara Dmitrovića, loptu je izbio Mitrović, no lopta je cijelim obujmom prešla gol crtu. Nizozemski sudac Danny Makkelie je pokazao žuti karton Ronaldu, umjesto da je crveni karton pokazao Mariju Diksu, drugom pomoćniku na ovoj utakmici koji nije vidio očiti pogodak. Jedan od najvećih previda u posljednjih nekoliko godina.

“Ne mogu prihvatiti ovu odluku jer nacija je u šoku” – rekao je Ronaldo dan nakon dvoboja.

Zamislite samo da je ovakva situacija: igra se posljednje kolo, Srbiji treba bod za prolaz, Portugalu pobjeda.

Kako u životu doista nije sve idealno, vrlo često su odluke u kojima se koristi VAR iritantne, istina je da guše emociju, ali vraćaju vjeru u nogometno poštenje. Prilično sam siguran da pomoćnik Diks nije imao namjeru oštetiti Portugal, jednostavno nije bio dovoljno koncentriran u tim posljednjim trenucima. Zbog toga postoji gol tehnologija, postoji VAR da ispravi pogreške. Naravno, kod VAR-a se još treba dodatno raditi, prije svega možda razmisliti kod promjene pravila nogometne igre, ali svakako je VAR nešto što će nogomet učiniti manje nepoštenima.

Fifa i Uefa su još jednom uvele pomutnju, teško je pohvatati gdje se koristi VAR, gdje ne. Ali u Beogradu su se uvjerili da više prostora za bilo kakvo eksperimentiranje nema.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare