SKener: Novak kao sredstvo slanja političke poruke

Image ID: 1009087010 via Guliver

Svjetski broj jedan Novak Đoković odlazi kući. Epilog je to iscrpne trakavice u Australiji i srpski tenisač neće biti u prilici doći do 10. Grand Slam naslova u Melbourneu.

Da odmah rezimiramo, ovo nije za nikoga win-win situacija. Osim, eto, za Johna Hawkea koji je ovim potezom pokazao da nitko nije iznad zakona u Australiji, pa tako ni Novak Đoković i time kupio dodatne političke poene.

Pat Cash je rekao da je ovo katastrofa i grozan publicitet za Australiju. I jest, jer ovo je maltretiranje svjetskih razmjera. Ukratko, došao je u Melbourne, ukinuli su mu vizu. Pa je bio u imigracijskom hotelu par dana, žalba je prihvaćena, Novak opet potencijalno može nastupiti na Australian Openu.

No, nakon toga su na površinu isplivali neki detalji koji nisu išli u korist Novaku kao što je fotografiranje s djecom (a bio je pozitivan), pa problemi oko ispunjavanja obrasca za vizu, a onda još i radi intervju s francuskim L’Equipeom (uz objašnjenje da su epidemiološke mjere bile poštivane) što je sve navedeno očito bilo dovoljno za novo saslušanje te u konačnici odbijanje vize i zaustavljanje Đokovića u pohodu na 21. Grand Slam naslov. Game, set, match za Hawkea!

REUTERS/Loren Elliott via Guliver

Australci su krivi jer su doveli do ludila teniskog broja jedan. Mogli su sve to napraviti bez ikakve pompe, držati se svojih zakona na startu i odmah reći da neće biti pušten u zemlju. Osim toga, takva uređena i demokratska država si ipak nije trebala ovakvo nešto dozvoliti. Novaku su organizatori obećali da će moći zaigrati, ali eto, uplela se politika, nasamarili su ga samo dan prije početka prvog Grand Slam turnira u Melbourneu. Ovim potezom će i Australian Open izgubiti dosta na svojoj reputaciji, pogotovo jer bi Đoković eventualnim osvajanjem naslova u Australiji ispisao povijest.

Pritisak javnosti očito je bio velik na Scotta Morrisona i Alexa Hawkea, jer dugo vremena su tamošnje granice bile zatvorene čak i za australske građane. Stroga pravila su vrijedila za sve, pa bi eventualna odluka o ponovnom odobrenju vize Đokoviću samo navukla još veći bijes Australaca. Zašto bi Đoković bio izuzetak, ali eto, da mu je ponovno odobrena viza, bila bi to pljuska građanima Australije koji drže do svojih mjera.

No, zakon je zakon u Australiji. Iako, ako je čovjek već prebolio COVID-19 i ako se rade testiranja svaki dan ili svaki drugi, pa je li moguće da je Đoković predstavljao  baš toliku prijetnju i rizik za druge?

I teniski broj jedan ima tu svoju krivicu, ali svi smo mi ljudi. Svi griješimo, zar ne? Neki ga vole, neki ga ne mogu smisliti, ali ne smije se zaboraviti da je Đoković veliki humanitarac i da je nebrojeno puta pomogao ljudima u nevolji diljem svijeta. Da, pogriješio je, ali način na koji je tretiran zaista nije bio u redu. Društvene mreže prštale su od usporedbi, neki su čak išli toliko daleko i da su spominjali Haag, ali možda treba istaknuti zanimljivu izjavu košarkaškog velikana Božidara Maljkovića:

“Zamislite, da naš policajac, uhiti Iana Thorpea na aerodromu u Beogradu, i da ga kao kriminalca ispituje sedam sati, da mu oduzme svu njegovu imovinu i sredstva komunikacije.”

I zaista, zamislite da legendarnog australskog plivača još drže u nekakvom ‘pritvoru’ desetak dana i onda ga vrate nazad u Australiju. Čovjek se zapita, je li moralo baš sve to toliko dugo trajati i je li se sve ovo moglo izbjeći tako da su odmah Đokoviću rekli da neće braniti naslov u Melbourneu.

AP Photo/Andy Wong, File via Guliver Image

Što dalje za Novaka? Teško se zapravo sjetiti nekakvog sličnijeg skandala, ali vjerujemo da će se Nole snaći. Ostaje žal za tim jubilarnim 10. Grand Slam naslovom koji je mogao uzeti u Melbourneu i možda s tim naslovom doći do toliko željenog 21. Grand Slam naslova i time postati najtrofejniji tenisač u povijesti s najviše Grand Slamova.

Bit će zanimljivo vidjeti i nastavak sezone kako će se sve odvijati na ostalim turnirima, između ostalog i međuljudski odnosi na Touru s obzirom da su brojni tenisači dali podršku Novaku, ali nešto veći broj teniskih ličnosti je ipak bio tim Australija.

Dobio je pozivnicu za Roland Garros, obećali su da neće praviti probleme na Nadalovom terenu. Valjda u Francuskoj neće biti nekog novog nastavka iz Australije…