Odlazi trener koji je ‘odbio’ Birda i Kobea

Košarka 23. ožu 202219:00 > 20:14 0 komentara
AP Photo/Brynn Anderson

Svake godine mjesec ožujak predstavlja ludnicu sveučilišne košarkaške sezone u Americi koja iznjedri neke od nevjerojatnih priča koje ćete pročitati, a aktualna godina ponudit će i oproštaj trenerskog velikana.

Nakon 42 godine grandiozne karijere, svoju trenersku ‘zviždaljku’ će umiroviti legendarni ‘Coach K’, odnosno Mike Krzyzewski. Njegov Duke još uvijek igra March Maddnes, odnosno završnicu NCAA sezone, a trenutno su u Sweet 16 iliti osmini finala gdje ih očekuje ekipa sa sveučilišta Texas Tech.

Doista je malo trenerskih karijera koje će ikada doći blizu onome što je učinio Mike Krzyzewski. Iako, neki će reći da je u 42 godine na čelu sveučilišta Duke osvojio premalo naslova (pet). Međutim, kontra argument toj pretpostavci jest činjenica da se sveučilišna košarka suštinski razlikuje od profesionalne s obzirom na to da se momčadi iz sezone u sezonu mijenjaju jer igrači napuštaju ‘College’ i odlaze u NBA ligu ili gdje ih već put odvede.

Ove sezone, Duke će prezentirati vjerojatni prvi pick ovoljetnog drafta Paola Banchera čime bi zapravo bila stavljena točka na ‘I’ trenerske karijere Mikea Krzyzewskog.

AP Photo/Brynn Anderson
POČETAK

Krenimo ipak s kratkom restrospektivom kako je i gdje počela trenerska karijera čovjeka koji je ranu mladost posvetio američkoj vojsci gdje se naučio disciplini i teškom radu. Mike Krzyzewski je rođen prije 75 godina u Chicagu, roditelji su bili poljski imigranti. Igračka karijera trajala je samo tri godine, sve tri na vojnoj akademiji u West Pointu. Nakon što je diplomirao, pet je godina proveo kao službenik u američkoj vojsci baveći se logističkim stvarima.

Trenersku karijeru započeo je 1974. godine gdje je godinu dana bio pomoćnik Bobbyju Knightu, a već iduće godine vratio se u vojsku i pet godina trenirao momčad za koju je nekada igrao. Godine 1980. stigao je poziv sveučilišta Duke i njegova prava trenerska priča mogla je početi.

DUKE

Krzyzewski je od odgovornih ljudi sveučilišta Duke dobio maksimalno povjerenje i vrijeme da izgradi kvalitetan košarkaški program koji će biti na ponos grada Durhama u Sjevernoj Karolini gdje se sveučilište nalazi.

Nakon samo nekoliko sezona, počeo je postizati opipljive rezultate plasiravši se na uzastopni March Maddnes, odnosno glavni turnir sezone koji odlučuje o prvaku Amerike.

Teško je uopće pobrojati sve što je u karijeri osvojio. Pet naslova NCAA prvaka, u 39 sezona u Division 1 sveučilišne košarke što je najviša razina NCAA, Duke je odveo do 36 nastupa u doigravanju. Njegove su momčadi osvojile 15 konferencijskih naslova (ACC) plasiravši se na 12 Final Four turnira.

U njegovoj trenerskoj karijeri, kada je riječ o individualnim nagradama valja izdvojiti tri trenutka ili datuma. Dana 11. studenog 2017. godine postao je prvi trener iz Division 1 s tisuću pobjeda. Dana 17. ožujka 2018. godine pobijedio je u 1099. utakmici čime je postao i ukupno najuspješniji trener u povijesti sveučilišne Division 1 košarke kada se gledaju i muškarci i žene, tada je prestigao legendarnu trenericu Pat Summitt. Konačno, dana 16. veljače 2019. godine pobijedio je u 1123. utakmici čime je prestigao Harryja Stathama, trenera Division 2 sveučilišta McKendree čime je postao i sveukupno najuspješniji trener kojeg je Amerika vidjela na College razini.

Guliver Images
LEGENDARNI IGRAČI

Zanimljivo, Duke, odnosno Coack K, rijetko su proizvodili ‘box office’ tip igrača, tj. one koji su postali NBA superzvijezde. Doduše, u nekoliko su navrata u tome uspjeli, Duke je pohađao Kyrie Irving iako nije puno igrao zbog ozljede te Jayson Tatum koji je danas jedan od najboljih igrača NBA lige. No, takve pojave raritetne su u okvirima sveučilišta Duke.

Ukupno, od 1981. godine, 68 igrača izabrano je na NBA draftu, a koji su dolazili sa sveučilišta Duke, gledajući eru Mikea Krzyzewskog. Od navedenih, 42 su odabrana u prvom krugu, a njih 28 u top 15 što je NCAA rekord. Prvi koji je s Dukea završio u NBA ligi bio je Gene Banks upravo u toj prvoj godini. No, tek pet godina kasnije jedan igrač biran je u prvom krugu, San Antonio Spursi odabrali su Johnnyja Dawkinsa (deseti pick).

Duke je povijesno izjednačen sa sveučilištem Kentucky kad je riječ o igračima koji su birani kao prvi na draftu. Riječ je o tri igrača. Eltron Brand je bio prvi (1999. Chicago Bulls), Kyrie Irving je bio drugi (2011. Cleveland Cavaliers), a posljednji je bio Zion Williamson (2019. New Orleans Pelicans). Sa Zionom je na trećem mjestu biran RJ Barrett u New York Knickse. Ovog ljeta, spomenuli smo ranije, Paolo Banchero mogao bi srušiti rekord i postati četvrti prvi pick s Dukea.

Gledajući igrače koji su završili u Kućni Slavnih, Coack K je trenirao samo jednog, za sada. Riječ je o Grantu Hillu koji je tamo proveo razdoblje od 1990. do 1994. godine. Hill je s Krzyzewskim osvojio dvije titule u četiri godine i jednom je igrao finale.

Trenutno u NBA ligi igraju 22 igrača koji su prošli program sveučilišta Duke.

Guliver Images
AMERIČKA REPREZENTACIJA

S obzirom da je prošao vojno obrazovanje, ne treba čuditi što je Krzyzewski ostao vezan i za američku reprezentaciju. Kao pomoćnik osvojio je zlatne olimpijske medalje u Los Angelesu i Barceloni, a kao glavni trener u Pekingu, Londonu i Riju. Osvojio je i dvije svjetske titule u Turskoj i Španjolskoj.

NBA PONUDE

Naravno, s obzirom da je bio izuzetno cijenjen u trenerskim krugovima, ne čudi što je u više navrata Mike Krzyzewski dobio ponude iz NBA lige. Prvu je dobio 1990. godine kada su ga pozvali iz Boston Celticsa, no tada je Duke igrao u sjajnoj formi i Coack K nije želio napustiti taj projekt odbivši istovremeno trenirati Larryja Birda. Četiri godine kasnije tražili su ga Portland Trail Blazersi, a 2004. godine razgovarao je čelnicima Los Angeles Lakersa nakon što je klub napustio Phil Jackson. Tada je navodno odbio ponudu vrijednu 40 milijuna dolara na pet godina.

Godine 2010. dobio je ponudu New Jersey Netsa vrijednu između 12 i 15 milijuna dolara, a godinu dana kasnije i sličnu od Minnesota Timberwolvesa. No, bio je previše vezan za Duke pa je sve redom odbijao.

KONAČAN OPROŠTAJ

Na početku aktualne sezone, Krzyzewski je najavio kako je vrijeme za oproštaj. S obzirom da je u 76. godini života, taj se potez čini razumnim. No, prije nego će zauvijek mahnuti zbogom svom Dukeu, želi se oprostiti na jedinstven način.

Duke je posljednju utakmicu regularne sezone kod kuće odigrao početkom ožujka, poraženi su od velikih rivala s North Caroline. Zanimanje za tu utakmicu je bilo toliko da su se karte prodavale po nezamislivim cijenama.

Trenutno, Duke je u osmini finala NCAA turnira, slijedi sveučilište Texas Tech.

Mike Krzyzewski je u američkoj košarci, i to ne samo sveučilišnoj, ostavio neizbrisiv trag. Cijenjen gdje god je stigao, koga je god trenirao. Osim što je Duke osovio na noge i izgradio jedan od najboljih košarkaških programa u Americi, Coach K je preuzimanjem američke reprezentacije nakon debakla na Olimpijskim igrama u Ateni 2004. godine, bio odgovoran za povratak Sjedinjenih Američkih Država tamo gdje talentom pripadaju. Stvorena je reprezentacija koja je dobila nadimak ‘Redemption Team’, a o kojoj je ESPN snimio i poseban dokumentarni film.

Coach K će svojim odlaskom ostaviti golemu prazninu u trenerskom krajoliku američke košarke.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!