Najgori ugovor u ligi? Ne, kandidat za MVP-a!

Košarka 6. sij 20228:27 > 12:01 0 komentara
AP Photo/Nick Wass via Guliver

DeMar DeRozan usred je najbolje sezone karijere, unatoč mnogim podsmijesima koje je dobivao njegov potpis ugovora za Chicago Bullse proteklog ljeta.

Chicago Bullsi, koje s pozicije izvršnog dopredsjednika drugu godinu vodi Arturas Karnišovas, najveća su senzacija NBA sezone, momčad koja evocira uspomene na neke od najslavnijih dana velikih Bikova.

Nećemo ići toliko daleko, naravno, i uspoređivati aktualnu momčad s onom 1990-ih godina, ipak bi to bilo pretjerano, međutim ovosezonska momčad Bullsa igra doista fantastičnu košarku koja ih je lansirala na vrh Istočne konferencije. Situacija nije tako izgledala do prije 18 mjeseci kada je klub preuzeo Arturas Karnišovas.

Legenda litavske košarke koji se obrazovao u Americi na sveučilištu Seton Hall i koji je karijeru u upravnim poslovima gradio u NBA ligi, ponajviše Denver Nuggetsima. Bullsi su upravo s Karnišovasom odlučili napraviti zaokret i franšizu vratiti na staze stare slave.

Do proteklog ljeta momčad je predvodio Zach LaVine, fantastični ‘dunker’, jedan od, ako ne i najbolji letač NBA lige, međutim igrač koji nije imao gotovo nikakvu pomoć suigrača. Bullsi su igrali ispodprosječno.

David Banks-USA TODAY Sports via Guliver

No, Karnišovas je za trenera doveo Billyja Donovana, a prije šest mjeseci na visoke ugovore potpisao dva ključna igrača. Najprije je Lonzo Ball dobio 80 milijuna dolara za četiri godine, a zatim je doveden DeMar DeRozan za trogodišnju opciju tešku 85 milijuna dolara. Neki su pohvalili ove poteze, ali bilo je isto tako mnogo onih koji su s podsmjehom gledali na visok ugovor igraču koji ima 32 godine, nikada nije bio istaknuti pobjednik u 12 godina karijere, a očajan je šuter trica, što je u današnjem NBA nezamislivo za jednog beka.

Koliko je kritiziran ovaj posao Bullsa govori i anketa koju su proveli na ESPN-u, i to među generalnim menadžerima u ligi, velika većina smatrala je taj posao najgorim u ligi. Bullsi su naime, da bi uopće mogli ponuditi visok ugovor DeRozanu, najprije u San Antoniju ‘trejdali’ Thaddeusa Younga, Al Farouqa-Aminua te čak tri izbora nekog budućeg drafta, uključujući jedan prvog kruga. Upravo je u toj posljednjoj noti bila najveća kritika.

Međutim, DeRozan ne samo da je sve skeptike razuvjerio, nego je postao legitiman kandidat za MVP-a lige. I to doista nije pretjerano.

ŠTO SE PROMIJENILO U DEROZANOVOJ IGRI?

Svakako šut za tricu. Tko bi rekao da će svoj najbolji prosjek doseći s 32 godine na leđima, dvanaest godina (i nešto sitno) otkako je stigao u ligu. Koliko je do sada bio loš na trici? Protekle tri sezone u San Antoniju zapravo su razlog zašto su se ljudi dobrano nasmijali kada su mu Bullsi podarili ugovor vrijedan 85 milijuna dolara.

U prvoj godini je šutirao komično loših 16 posto čega bi se posramio i Shaquille O’Neal, a protekle dvije identičnih 26 posto. Međutim, ove je sezone na za njega izuzetnih 36 posto što je uvjerljivo najbolja statistika karijere. Najbliže tom prosjeku stigao je u sezoni 2015/16 kada je u Raptorsima tricu gađao 34 posto. Doduše, treba istaknuti kako po utakmici šutira tek otprilike dvije trice, no nećemo ga zbog toga kuditi.

Često se za DeRozana zna reći kako bi dominirao NBA ligom da je igrao 1990-ih godina kada je trica bila tek ‘slučajnost’. Mister Midrange, kako mu je često nadimak, doktorirao je upravo na šutu s poludistance. No, kada je stekao više samopouzdanja na vanjskom šutu, stvari su se promijenile. Ove je sezone na prosjeku od gotovo 27 poena što je drugi najbolji omjer njegove karijere.

No, ono što je najimpresivnije u DeRozanovoj igri otkako je stigao u Bullse, jest efikasnost momčadi kada je u igri u odnosu na vrijeme provedeno na klupi. Kako to Amerikanci precizno izračunaju, Bullsi postižu marginu od 3,3 poena na stotinu posjeda lopte kada je DeRozan u igri, a ako vam je nejasna ta statistika, samo treba naglasiti kako momčad postiže više poena dok je DeMar u igri, što je najbolji omjer njegove karijere.

K tome, doista je rijetko da igrač svoju najbolju sezonu ima tako daleko u karijeri. Zanimljivo je primijetiti kako je DeRozan transformirao svoje šuterske sekvence. Nekada, u Raptorsima, bio je poznat kao šuter s poludistance koji prečesto forsira tzv. dugačke dvice. Dakle, šut za dva poena koji je po distanci bio zapravo jako blizu crte za tricu, a takve sekvence drastično su umanjile njegov postotak šuta. No, kada je napravio korak ili dva bliže košu te postao pravi ‘midrange’ šuter stvari su se, ponovno, drastično popravile. A ove sezone, počeo je daleko bolje šutirati i tricu.

Kao da je sada cijeli paket talenta napokon kompletiran jer je DeRozan oduvijek bio igrač s pregršt potencijala, samo je nedostajalo nešto što bi ga lansiralo u orbitu. To se dogodilo u Bullsima.

Naravno, nije samo DeRozan odgovoran za transformaciju šesterostrukih NBA prvaka, Lavine, Ball i također Alex Caruso imaju velik utjecaj na izvrsne rezultate ove sezone, međutim DeMar je taj koji je postao MVP kandidat svojom fascinantnom transformacijom.

U konačnici, ukoliko Bullsi zadrže formu do kraja sezone, čak i postanu prvi nositelji Istočne konferencije u doigravanju, DeRozan bi doista mogao postati MVP lige čime bi se kompletirala jedna od najvećih senzacija u povijesti lige.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!