Krah Lakersa: Nasmijani GOAT u travnju završava sezonu

Košarka 6. tra 202210:26 > 11:13 0 komentara
AP Photo/Mark J. Terrill via Guliver

Los Angeles Lakersi, tri utakmice prije kraja regularne sezone, ispali su iz svih mogućnosti za nastupom u doigravanju doživjevši time jedan od najvećih krahova u povijesti NBA košarke.

Što se dogodilo s Lakersima? Osnovno je pitanje. Drugo. Gdje uopće započeti analizu?

Kaže se kako slika govori kao tisuću riječi, a takve smo fotografije gledali na početku sezone kada su pred kamerama pozirali Lakersi predvođeni LeBronom Jamesom. Tu su se smjestili Anthony Davis, novo veliko pojačanje Russell Westbrook te povratnici Dwight Howard i Rajon Rondo.

Potonji sezonu završava u Clevelandu s kojim će igrati play-in utakmicu/e, dok je Howard dobio više minutaže nego što se pretpostavljalo uz kontinuirane probleme s ozljedama Davisa. Popularni AD je dobio i nadimak čiji je autor Charles Barkley…’Street clothes Davis’. Prijevod i objašnjenje nisu potrebni.

Davisovi problemi s ozljedama itekako su zabrinjavajući, pogotovo iz razloga što ima tek 29 godina, a dojam jest kao da je u ligi barem deset godina duže jer ozljede koje mu se kontinuirano događaju obično prate igrače koji su već na zadnjim nogama kad je riječ o prisustvu u NBA.

(Photo by Jevone Moore/Icon Sportswire) (Icon Sportswire via AP Images) via Guliver
TKO JE IZGRADIO ROSTER?

Rob Pelinka je prvi operativac kluba, međutim bilo bi pogrešno samo prema njemu gledati kad je riječ o izgradnji ovosezonske momčadi Lakersa. Poznat je utjecaj koji na slaganje ekipe ima LeBron James, a činjenica jest da je upravo on inzistirao na dovođenju Russella Westbrooka što su Lakersi skupo platili.

Kao posljedica preuzimanja masivnog ugovora koji Russ nosi sa sobom (44 + 47 milijuna dolara), Lakersi nisu mogli produžiti ugovor s Alexom Carusom koji je godinama bio njihov najpotentniji obrambeni igrač. U tradeu s Washingtonom koji je doveo Westbrooka u LA, u suprotnom smjeru otišli su Kyle Kuzma i Kentavious Caldwell-Pope. Potonji je bio drugi važan defanzivac.

Magic Johnson je prije nekoliko dana govorio o onome što se događalo prošlog ljeta.

Imali smo priliku potpisati DeMara DeRozana koji se želio vratiti kući, a da smo ga doveli napravili bi zamjenu Kuzma za Hielda iz Sacramenta i ta bi momčad ove sezone igrala u finalu Zapadne konferencije. No, LeBron je želio Westbrooka i sada vidimo kako je sve završilo.

Magic možda ipak malo pretjeruje, ali kritika je jasno usmjerena u LeBrona. Kada je kompletiran transfer za Westbrooka, Pelinka nije imao previše opcija nego ekipu popuniti veteranima i s igračima na minimalnim ili ugovorima pod posebnim uvjetima. Jedini novopridošli mlađi igrači koji su se istaknuli bili su Malik Monk i Kendrick Nunn, a zadnji nije gotovo niti igrao ove sezone zbog misteriozne ozljede. Tu je bio i rookie Austin Reaves.

Pelinka je pak donio odluku da se umjesto Carusu, novi ugovor podari mladom Talenu Hortonu-Tuckeru kojeg je praktički od drugog mjeseca sezone pokušavao transferirati kako bi ojačao momčad uslijed lošeg početka. Kako je sezona odmicala ti su se napori intenzivirali, a klubovi diljem lige uglavnom su ismijali Pelinkine pokušaje da dovede konkretno pojačanje.

AP Photo/Ringo H.W. Chiu
RUSSELL WESTBROOK

Puno se pisalo o Russellu Westbrooku, uglavnom u negativnom kontekstu. Posjetitelje društvenih mreža dobrim dijelom sezone zabavljao je nevjerojatnim promašajima zicera, zakucavanjima koja to nisu bila i bezbrojnim izgubljenim loptama. U jednom je razdoblju nakon All Star vikenda za tricu šutirao nestvarno loših devet posto. Daleko je bio od Westbrooka kojeg smo poznavali iz vremena u Oklahomi.

Već se naveliko spominje kako će se Russa pokušati transferirati predstojećeg ljeta, međutim to će biti gotovo nemoguće. S obzirom na njegov ugovor, netko bi morao biti ili doslovce pijan ili pod utjecajem opijata da riskira budućnost svojeg kluba radi igrača koji je doživio jedan od najvećih raspada u povijesti NBA košarke.

LEBRON JAMES

Iako je odigrao još jednu sezonu za pamćenje na individualnom planu, pogotovo jer je navršio 37 godina, LeBron James također više nije onaj stari. Napad je i dalje sjajan, ali obrana je postala velika labilnost, a ovoga puta nije bilo Carusa i Caldwella-Popea da ga izvuku iz problema. James je jednostavno izgubio brzinu i korak s mlađim igračima u ligi i to se prečesto vidjelo.

LeBron više nije igrač koji će čistom snagom volje nositi momčad neovisno tko su mu suigrači, kao što je radio u prvih sedam godina provedenih u Clevelandu. Starija, veteranska verzija Jamesa treba pomoć i to na više načina. Nekoga tko će preuzimati dodatan teren u napadu, ali još više u obrambenom smislu.

Navijači Lakersa često su ga kritizirali zbog stava koji je prezentirao dok je njihova momčad gubila, fotografije kako se smije s Davisom na klupi dok ekipa gubi 20-tak razlike ne stvaraju dobru sliku o njegovim ambicijama ili pak stanju misli. Često se u usporedbu postavlja Kobe Bryant koji se nikada nije mogao pomiriti s porazima, a utakmice je često igrao uz razne ozljede.

James završava četvrtu sezonu u Lakersima, u dvije nije vidio doigravanje, lani je poražen u prvom kolu playoffa od Phoenixa, a 2020. je osvojio titulu u specifičnim uvjetima ‘balona’ u Orlandu. Ove je sezone postao drugi najbolji strijelac u povijesti lige, a iduća sezona bit će u velikoj mjeri posvećena lovu na Kareema Abdula-Jabbara koji poziciju na vrhu drži već gotovo 40 godina.

AP Photo/Marcio Jose Sanchez via Guliver
ANTHONY DAVIS

Posljednjih mjesec dana nije igrao, a vratio se tek za završnicu sezone. No, u nedjeljnom porazu protiv Denvera opet je imao problema sa stopalom koje ga je mučilo čitave sezone. Davis ima velikih problema s ozljedama i to je davno prestala biti tajna. Postao je labilnost za Lakerse jer jednostavno uvijek postoji strah da će se nešto dogoditi zbog čega će propustiti velik broj utakmica.

Za Davisa se također sve više spominje kako bi Lakersi mogli tražiti trade, no to doista nije realno. Novi ugovor je potpisao prošlog ljeta, a nije previše manji od Westbrookovog. Uz probleme s ozljedama, postoji možda šačica ekipa koje bi poželjele preuzeti rizik. No, i tu postoji misao koga se odreći da bi se dovelo Davisa.

ŠTO DONOSI BUDUĆNOST?

Jedna stvar je već zapisana u kamenu, Frank Vogel je ‘bivši’ trener. Čovjek koji je čitave sezone kritiziran zbog čudnih rotacija, neće dočekati vjerojatno niti sredinu aktualnog mjeseca. Vogel može preuzeti samo dio krivnje, ali ona se doista može proširiti preko čitavog rostera i same organizacije Lakersa.

Važno pitanje jest hoće li Rob Pelinka zadržati posao? Podsjetimo, Pelinku je doveo Kobe Bryant uz blagoslov tadašnjeg klupskog predsjednika Magica Johnsona. Njih se dvojica nisu slagali, a po odlasku Johnson je uputio podosta otrovnih strelica prema Pelinki. No, ovaj je ipak ostao na kormilu, dobio velike zasluge za momčad koju je formirao prilikom osvajanja titule otprije dvije godine, međutim stvari su danas drugačije postavljene.

AP Photo/Ashley Landis via Guliver

Prvi zadatak Pelinke ili onoga tko će preuzeti njegovu poziciju bit će pokušaj transfera Russella Westbrooka. Nemoguća misija na mnogo načina. Postoji velika vjerojatnost da će aktualni roster momčadi biti u velikoj mjeri identičan i za novu sezonu. Vjerovali ili ne, Lakersi na predstojećem draftu nemaju niti jedan jedini izbor, svega su se odrekli kako bi zadovoljili potrebe LeBrona Jamesa u formiranju momčadi za naslov prvaka. Naravno, to se može promijeniti uz pokoji trade, no malo je vjerojatno, barem kad je riječ o izboru prvog kruga.

Nevjerojatno zvuči podatak da Lakersi za iduću sezonu, pod ugovorom imaju već sedam igrača, a platit će ih 146 milijuna dolara. Dakle, ostatak momčadi popunit će ponovno igrači na minimalnim ugovorima. Jasno, ovisit će dosta toga i mogućim tradeovima.

Lakersi su ove sezone doživjeli jedan od najvećih krahova u povijesti NBA košarke kad se postave u omjer očekivanja s početka sezone, a LeBron James dodatno je umanjio uvjerenje kako je najveći svih vremena. Možda zvuči iluzorno, ali svakako je bitno s obzirom na očekivanja koja sa sobom nosi ‘klinac iz Akrona’.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!