Kako je Guardiola postao laka meta ‘mrzitelja’?

Champions League 5. svi 202211:53 > 12:04 0 komentara
AP Photo/Rui Vieira

Pep Guardiola ponovno neće osvojiti Ligu prvaka s Manchester Cityjem, a novi posrtaj španjolskog stručnjaka s veseljem su dočekali mnogi kritičari.

Pep ponovno nije uspio‘, kao da je zajednički uskliknuo čitav svijet kritičara velikog španjolskog trenera.

Doista, Guardiola nije uspio. Šesti put pokušao je osvojiti Ligu prvaka s Manchester Cityjem, isto tako šesti put neće osvojiti najprestižnije klupsko natjecanje na svijetu. Kao na volej dočekali su ga tzv. mrzitelji njegova lika i djela koji ne mogu podnijeti da Pep ostvari bilo kakav uspjeh. A ostvario ih je mnogo.

Nigel Keene PSI-15165-0037 via Guliver

Krajem 2000-ih godina stvorio je vjerojatno najbolju momčad koja je ikad igrala, naravno u Barceloni. Osvojio je tri Primere, dvije Lige prvaka, a nakon što se zasitio pokušao je ponoviti slične uspjehe u Bayernu i Manchester Cityju. Čelnici oba kluba omogućili su mu apsolutne uvjete da uspije. Naravno, govorimo o Ligi prvaka jer pogotovo kod Bayerna koji dominira Bundesligom proteklih deset godina, jedino se uspjeh u LP smatra ‘uspješnom sezonom’.

No, nije uspio. U Manchester Cityju je osvojio tri premijerligaške titule, a govorimo o najjačoj ligi na svijetu, i to uvjerljivo. Kompetitivnost najbogatijeg natjecanje izvan Lige prvaka ne može se uopće uspoređivati s drugim ligama, uz dužno poštovanje. Ipak, Guardiola je osvajao sve što je mogao. Osim Lige prvaka. Samo je jednom igrao finale, i to lani, a ni tada nije uspio.

Svakako, kad se pogleda statistika financijskih izdataka na Etihadu, jasno jest kako je Liga prvaka nešto što je morao osvojiti, barem jednom. No, on je samo jednom došao do finala u šest godina. Doista, premalo za klub koji je investirao milijarde funti/eura u projekt velikog Manchester Cityja.

Guliver Images
JE LI GUARDIOLA VELIK TRENER?

Samo pitanje iz podnaslova je naoko smiješno, ali mora se postaviti iz jednostavnog razloga što upravo sada ti isti ‘hejteri’ tvrde kako ‘Guardiola nikada neće biti velik trener’. Doduše, sam koncept ‘mrzitelja’ je nešto što je dosta rasprostranjeno. Običan čovjek, navijač neće voljeti jednog igrača, trenera ili sam klub iz raznih razloga. Ponekad sama pojava jedne osobe uzrokuje prodiranje negativnih osjećaja.

Navijači Reala svakako će biti prvi kojima će pasti mrak na oči kada vide lice Pepa Guardiole. Naravno, to je očekivano i jasno za razumjeti s obzirom što je Pepova Barcelona godinama činila Kraljevskom klubu.

Guardiola je u Manchesteru dobio ključeve najluksuznijeg Lexusa s neograničenim izvorom novca za njegovo održavanje. I budimo iskreni, Pep zna kako održavati taj Lexus. Godinama ‘prede’ kao violina, uspjesi su uvijek nadohvat ruke, a ponekad treba i nešto sreće da bi se taj uspjeh dohvatio. Pitajte samo šefove u PSG-u koji će potrošiti i više nego kolege s Etihada kako bi maksimalno opskrbili svoju omiljenu igračku.

Odgovoriti na pitanje iz podnaslova zapravo nije potrebno. Naravno da je Guardiola velik trener, svatko tko tvrdi suprotno trebao bi promijeniti sport interesa. Velik trener će uvijek trebati jake, velike ekipe da bi izgradio nešto grandiozno. Naravno, postoje iznimke. Sir Alex Ferguson je vjerojatno najveća. Trener, stručnjak, čarobnjak koji je gradio momčad i osvajao najveće trofeje puno prije nego će nogomet postati posao od beskrajnih milijardi bilo kakvih novčanica.

Je li Guardiola najveći trener ikada? Naravno da nije, ali je svakako ‘jedan od’.

Martin Rickett via Guliver Images
MILIJARDE KAO ODGOVOR NA NEUSPJEH

Nema velikog kluba u Europi koji nije potrošio stotine milijuna eura ili milijardi na igrače i njihove plaće. Real, Barcelona, Man City, Man Utd, Liverpool, Chelsea, PSG. Nitko od njih neće stajati u redu i pitati za cijenu. Ako žele igrača, oni će ga platiti.

Ipak, ako na raspolaganju imate toliki novac, to ne znači da su vam zagarantirani uspjesi na najvišoj razini, a to je u slučaju nogometa, Liga prvaka. Više od trenera, igrači su ti koji moraju znati kako pobijediti. A igrači su posebno u srijedu iznevjerili Pepa. Ozbiljna momčad si jednostavno ne smije dopustiti gubitak sigurne pobjede u 90. i 91. minuti.

Što je Guardiola u ovom konkretnom slučaju mogao učiniti da spriječi ovakav slom? Jedno veliko ništa. Momčad je dovoljno iskusna da bi znala kako sačuvati ključno vodstvo u trenucima kad je utakmica praktički odlučena.

Naravno, gledajući u globalu, s obzirom na silan novac koji je dobio od arapskih vlasnika Manchester Cityja, činjenica da nije osvojio Ligu prvaka ne može se zanijekati u raspravi o ultimativnom uspjehu na klupi ‘Građana’.

Guardiola je svoju trenersku kvalitetu pokazao načinom kako njegovi igrači implementiraju ideje koje on postavlja kao temelj svoje nogometne filozofije. Sve Pepove momčadi imale su prepoznatljiv stil igre. Još se sjećamo dana kada je kritiziran da njegove ekipe nemaju klasičnog napadača, a Guardiolin odgovor uvijek je bio ‘moja cijela momčad je napadačka!

Teško je tome proturječiti s obzirom koliko su efikasne momčadi koje je Pep vodio.

Jose Breton via Guliver
ŠTO NEDOSTAJE PEPOVOM CITYJU?

Ključno pitanje, zašto Guardiola nije uspio osvojiti Ligu prvaka s Manchester Cityjem? Neoboriva činjenica jest da je igrao samo dva polufinala u šest godina, odnosno jedno finale. Je li riječ o psihološkoj pripremi igrača? Nedostatku koncentracije u najvažnijim utakmicama? Ili je možda odgovor puno jednostavniji?

Pep niti u Bayernu, a niti u Manchesteru nije imao Lionela Messija. Sezona za Guardiolu još nije gotova, ostaje žestoka bitka za obranu titule u Premier ligi, a onda tamo od rujna, novi pokušaj prema osvajanju Lige prvaka.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!