Hrvatskoj treba ‘olimpijski’ Bogdanović

Košarka 30. lip 202213:00 > 13:00 0 komentara
Guliver Images

Hrvatska i Slovenija u četvrtak će odigrati ključnu utakmicu u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, a za razliku od prve utakmice, momčadi će igrati u gotovo najjačem sastavu.

Dvije utakmice preostale su do kraja prvog kruga kvalifikacija za košarkaško Svjetsko prvenstvo, a Hrvatska još uvijek nije čekirala svoju kartu za nastavak natjecanja. Sreća jest što će izbornik Damir Mulaomerović na raspolaganju imati trenutno ono najbolje što hrvatska košarka može ponuditi, a što nije bio slučaj u prve četiri utakmice.

Drugim riječima, očekuju nas nastupi Bojana Bogdanovića i Ivice Zupca. Potonji je upravo potpisao produženje ugovora s Los Angeles Clippersima (33 milijuna dolara/3 godine) pa će barem iz tog aspekta s velikim olakšanjem pozornost usmjeriti prema dvobojima sa Slovenijom i Finskom. Niti Bojan nije imao mirnih dana u smislu klupske košarke, i on će u novoj sezoni iskusiti nešto novo, riječ je o treneru Willu Hardyju koji preuzima klupu Utah Jazza nakon što je ostavku podnio popularni Quin Snyder.

Ipak, za Bogdanovića i Zupca glavni izazov u ovom trenutku svakako je okršaj protiv Slovenije u Stožicama (četvrtak, 20.15h, SK3). Nije to bilo kakva Slovenija, svakako raznovrsnija u odnosu na ekipu koja se u studenom prošle godine sastala s Hrvatskom u Dvorani Dražena Petrovića. Ova Slovenija bit će jača za Luku Dončića i Gorana Dragića koji se vratio u momčad prvi put nakon pet godina i Eurobasketa kojeg je Slovenija senzacionalno osvojila.

AP Photo/Eric Gay
TKO ĆE ZAUSTAVITI DONČIĆA?

Možda je najlakši odgovor – nitko. Dončića nisu uspjeli zaustaviti niti najbolji obrambeni igrači NBA lige, pa je iluzorno očekivati da će to učiniti netko od izabranika Damira Mulaomerovića. Naravno, to ne znači da je put u Ljubljanu bez ikakve nade. Dapače, Hrvatska ima svojih aduta, posebno ako ćemo se barem ponadati da je nekako zadržan momentum stvoren nakon nevjerojatnog preokreta protiv Švedske u veljači.

Velika je šteta što su aktualno okupljanje propustili Branković i Matković koji su radije odlučili trenirati ispred NBA skauta prije drafta nego vrijeme provesti na treninzima u reprezentaciji. NBA igrači poput Bogdanovića i Zupca mogli su se priključiti tek od 27. lipnja kada je to dopušteno od strane američke lige.

Hrvatska je u međuvremenu odigrala pripremnu utakmicu protiv Poljske ostvarivši pobjedu (92:74), a još jednom je bilo lijepo vidjeti Marija Hezonju u izvrsnom, kapetanskom izdanju, postigao je 14 poena uz po četiri skoka i asistencije. Ove sezone vidjeli smo jednog drugog Hezonju koji je postao ozbiljniji igrač na kojeg se reprezentacija može osloniti. Hrvatska je protiv Poljske imala 25 asistencija što je zapravo posebna statistika jer prikazuje uvid u način igre koji bi trebao biti prioritetan.

Tilo Wiedensohler/picture-alliance/dpa/AP Images
‘OLIMPIJSKI’ BOJAN BOGDANOVIĆ

Nekoliko pitanja provlače se već godinama kroz misli pratitelja hrvatske košarkaške reprezentacije, a dva su ključna: treba li Hrvatskoj pravi playmaker i koristi li Hrvatska ispravno Bojana Bogdanovića?

Rasprava o playmakeru odavno je dobila nestvarne proporcije, a činjenica jest da Hrvatskoj zapravo ne treba klasičan playmaker kad ima dovoljno talentiranih igrača koji će preuzeti teret organizacije igre. S druge strane, metode kojima se koristi Bojan Bogdanovića mogle bi se modificirati. Bojan je neosporni vođa ove reprezentacije, dokazao je kvalitetu još na Olimpijskim igrama u Riju kada je bio najbolji strijelac turnira. Bojan je vrhunski šuter, a dojam jest kako prečesto preuzima dodatan teret u reprezentaciji što umanjuje njegove šuterske mogućnosti.

Hrvatskoj treba Bogdanović koji će biti konstantna napadačka prijetnja i čovjek koji bez problema može ubaciti 25-30 poena. Bogdanović je jedini hrvatski strijelac koji u tom segmentu može parirati Dončiću. S obzirom na to da Mulaomerović za posljednje dvije utakmice na raspolaganju ima nekoliko kreativnih pojedinaca svakako bi trebalo olakšati odluku da se Bogdanoviću omogući ipak ono u čemu je najbolji.

Elyxandro Cegarra Panoramic
ŠTO HRVATSKOJ TREBA ZA PLASMAN U DRUGI KRUG?

Tri od četiri ekipe iz skupine proći će u drugi krug kvalifikacijama, Finska je na vrhu s omjerom 3-1, Slovenija i Švedska su na 2-2, dok je Hrvatska posljednja s 1-3. Barem na papiru, Švedska bi trebala biti ta koja će završiti natjecanje u prvom krugu. Slovenija će biti veliki favorit i protiv Hrvatske, a pogotovo Švedske. Finska će protiv skandinavskih susjeda dobiti šansu potvrditi plasman u drugi krug, a posao će im olakšati i činjenica da im se za dvoboje protiv Švedske i Hrvatske priključila najveća zvijezda Lauri Markkanen.

Dobra je vijest što Hrvatska ima bolji međusobni omjer protiv Švedske. Naravno, idealan scenarij za Hrvatsku bile bi pobjede protiv Slovenije, odnosno Finske, međutim Dončićeva momčad ipak će imati veliku prednost pred svojom publikom. Ono na što Hrvatska računa su dva poraza Švedske i pobjeda protiv Finske u nedjelju, dvoboj koji će se igrati u Rijeci.

Jasno, gledajući širu sliku, Hrvatska bi plasmanom u drugi krug ostala u igri za SP, međutim to bi i dalje bio izuzetno težak put s obzirom da se u nastavak natjecanja prenose svi bodovi, a Hrvatska ih ne bi imala previše. S druge strane, pozitivna je stvar što će drugi krug kvalifikacija početi prije Eurobasketa pa bi Hrvatska ponovno mogla računati na svoje najbolje igrače.

Što se god ostvarilo ili ne do kraja aktualnog tjedna, očekuje nas pravi spektakl utakmica, posebno u Stožicama, a sve ćete moći pratiti u programu Sportkluba.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!