Hoćemo li podcijeniti Švedsku?

Košarka 18. velj 202222:04 > 22:05 0 komentara
Elyxandro Cegarra Panoramic

Predstojećeg tjedna hrvatska košarkaška reprezentacija kreće u najvažnije utakmice aktualne sezone, dva okršaja protiv Švedske.

Švedska? Zar ćemo se bojati Švedske??? Pitanja su koja ne pretjerano informirana sportska javnost voli potencirati kad je riječ o idućem protivniku Hrvatske u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Kao da nismo dovoljno naučili tijekom silnih godina neuspjeha, košarka se razvija, evoluira na svim stranama svijeta, protiv rijetko koga danas možete biti sigurni da ćete pobijediti.

Nekada davno Hrvatska je bila košarkaška sila. Vrijeme koje je stvaralo sportaše prožete iz sustava koji je imao i glavu i rep. No, godine lutanja razvodnile su talent, kako na parketu, tako i u formi stručnosti. Dapače, u Hrvatskoj ima više nego dovoljno košarkaških znalaca koji imaju talent i znanje učiniti ‘pravu’ stvar, ali kada klubovi lutaju tada je teško očekivati i da će Savez stvoriti nešto opipljivo.

Savez je u biti samo egzekutor, odnosno alat koji koristi sredstva koja bi trebali stvarati klubovi. Možda se stvari napokon počinju mijenjati. U prve dvije utakmice aktualnih kvalifikacija za SP vidjeli smo potencijal kojim Hrvatska raspolaže. Mladi igrači, neopterećeni grijesima prošlosti, odigrali su dobre dvije utakmice iako su upisani porazi.

Guliver Images

Naravno, i tada smo mogli ćuti svakojake podcjenjivačke konstatacije o protivnicima. Stoga, ponovno je odlučeno kako će se sustav mijenjati. Protiv Švedske, novi izbornik Damir Mulaomerović na raspolaganju će imati nešto iskusnija imena, vratio se Željko Šakić, ponovno je tu Filip Krušlin, pa još neki veterani poput Tomislava Zubčića koji je ponovno u reprezentaciji. Protekle dvije godine igra izvrsno u turskom Tofašu.

Tu su naravno i Mario Hezonja te Krunoslav Simon. Nada će biti kako bi njih dvojica mogli odigrati barem po jednu utakmicu protiv Švedske, iako to nije zacrtano u kamenu.

Mulaomerović nudi optimizam. Razgovarajući s nekoliko trenera i općenito ljudi koji su dio hrvatske košarkaške zajednice, konsenzus jest kako je ‘Mula’ zaradio poštovanje. Svoj trenerski pedigre ove sezone pokazuje na klupi Cedevite Junior koja igra odlično u hrvatskom prvenstvu. A objektivno, nisu trebali biti tako dobri.

ŠTO ZNAMO O ŠVEDSKOJ?

Švedska košarka nikada nije imala talenta koji će biti poznat na svjetskoj razini. Kroz povijest, Švedska je imala samo dva NBA igrača, najpoznatiji je svakako Jonas Jerebko koji je proveo deset godina u Americi igrajući za Detroit, Boston, Utah i Golden State. Drugi je Jeffery Taylor koji je tri godine proveo u Charlotte Hornetsima, a proteklih sedam godina član je madridskog Reala. Poznat je i Marcus Eriksson koji je odgajan u Barceloni, a proteklih godina igra u berlinskoj Albi.

No, niti Jerebko, niti Taylor i Erikson neće biti dostupni protiv Hrvatske. Na koga će onda računati izbornik Ludwig Degernas?

Ovdje dolazimo do tog hrvatskog podcjenjivačkog mentaliteta. Tko su zapravo ti Šveđani?

Imena poput Chrisa Czerapowicza, Nicholasa Spiresa, Simona Birgandera ili Ludwiga Hakansona vas neće impresionirati. No, pogledom na ligu i klubove u kojima igraju svakako mijenja perspektivu. Ako imate više igrača koji nose dresove klubova u najboljoj europskoj ligi (ACB) pored Eurolige, onda je jasno o kakvoj se kvaliteti radi.

Marin Sušić/HKS
STARO-MLADI INTERES

Damir Mulaomerović je odlučio samo djelomice iskoristiti roster koji je ranije postavio Veljko Mršić. Ključna odluka, koja je i logična, tiče se novih poziva veteranima koji i dalje mogu biti korisni. Iako su iz Saveza prije prvih utakmica ovih kvalifikacija protiv Slovenije i Finske poslali poruku kako je trenutak za totalno pomlađivanje (naravno, bez odricanja NBA igrača), svakako treba pozdraviti odluku da je ipak takvo razmišljanje donekle korigirano.

Ostali su mladići poput Gnjidića, Brankovića, Drežnjaka (Prkačina nema zbog ozljede), ali sada su tu i veterani koji će im čuvati leđa kada zagusti (Šakić, Krušlin, Zubčić). Naravno, ne treba previše naglašavati što bi značili nastupi Hezonje i Simona, pa da se svaki izmjeni na jednoj utakmici koje slijede.

Nedavno je Aleksandar Petrović gostujući u emisiji Basket Mušketiri konstatirao kako će Hrvatskoj trebati devet pobjeda kroz dva kruga kvalifikacija da bi izborili nastup na SP. Je li to realno? S obzirom na to da nakon dvije utakmice Hrvatska nema pobjede jasno jest kako situacija nije blistava.

No, najlakše je podizati paniku u trenucima kada treba ostati smiren. Mulaomerović je dobio priliku, iza sebe ima odličnu sezonu na klupskoj razini koja još traje, u reprezentaciju je ‘povukao’ nekoliko igrača Cedevite Junior koji se ističu aktualne sezone. Otvorio je liniju komunikacije s veteranima koji su potrebni da se izguraju kvalifikacije, nadamo se pozitivno, a istovremeno moraju se postaviti temelji reprezentacije koja će nastupiti na Europskom prvenstvu krajem ljeta.

Puno obveza, odgovornosti i mogućih posljedica. Kako kaže pjesma, na kraju, ‘tko preživi, pričat će.’

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!