Otišao je posljednji umjetnik 'Spurs' košarke

Saša Živko 10. lip 201922:41 > 22:44
Rob Carr / Staff

Tony Parker nakon 18 fantastičnih godina karijere odlučio jest kako je vrijeme za konačan zbogom sportu koji mu je podario najveću avanturu života.

Zašto je baš morao odigrati tu jednu sezonu u Hornetsima?

Šteta.

Naravno, ništa protiv Charlotte, ali Tony Parker je morao karijeru završiti u San Antoniju. Poput Tima Duncana i Manua Ginobilija. Trojac koji je promijenio način kako javnost percipira NBA košarku, uz pomoć genijalnog košarkaškog uma Gregga Popovicha.

U Teksas je stigao kao kržljavi klinac koji nikoga nije impresionirao. No, Popovich je imao ‘osjećaj’. Kada je prolazio kroz razne vježbe poput mnogih mladih igrača koji su se nadali izboru na draftu, Parker je bio blago rečeno očajan. No, Popovich je imao osjećaj.

Francuska u to vrijeme gotovo da i nije imala NBA tradiciju, pojavili su se tek Tariq Abdul-Wahad i Jerome Moiso. Iako talentirani, skočni igrači, niti jedan nije ostavio dublji trag. Sve do Parkera. Koliko je Tony ostavio loš dojam na pripremnim treninzima za draft, Spursi nisu imali nikakvu bojazan da će im ga netko preoteti u prvom krugu drafta. Tako je stigao taj danas povijesni 28. pick i Tony Parker je čuo vlastito ime iz usta tadašnjeg Povjerenika Davida Sterna.

Već u prvoj sezoni preuzeo je konce igre Spursa u svoje ruke, a tijekom godina razvio se u najbržeg igrača lige, toliko munjevitog da je ubrzo postao noćna mora svakom beku koji ga je morao čuvati.

Parker je u kratkom roku postao nezamjenjiva figura u momčadi Spursa, uz Tima Duncana i Manua Ginobilija činio je rijedak međunarodni veliki trio igrača koji su formirali ekipu stvorenu da ih mrzite. Zaista, tijekom tih godina prošlog desetljeća teško je bilo nabrojati ljude koji su voljeli gledati Spurse. Uvijek su bili ‘dosadni’.

Baci loptu Duncanu…boom..Mr. Fundamental pogađa od ploče; daj loptu Parkeru…boom pick&roll s Duncanom i gospodin Fundamentalni lakoćom zabija‘…..

Jedino uzbuđenje nastalo jest kada se na terenu pojavio Manu Ginobili. No, kroz godine Spursi su se promijenili. To je bila zapravo dokazna radnja veličine jednog ‘Popa’ i cijelog sustava koji je stvorio u San Antoniju uz pomoć dugogodišnjeg generalnog menadžera RC Bufforda i obitelji Holt koja drži vlasništvo nad franšizom.

Promijenili su se temelji igre koja je krasila Spurse čitavo desetljeće. U međuvremenu se pojavio Kawhi Leonard, znate onaj koji upravo terorizira Golden State Warriorse. To više nisu bili stari, dosadni Spursi već uzbudljivi i moderni. Postali su pojam kako dijeliti loptu i biti nesebičan. U tom konceptu savršeno se snašao Tony Parker koji je na mnogo načina ‘doktorirao’ u dvije godine uzastopnih finala protiv LeBronovog Miamija.

Posljednje finale karijere dočekat će 2014. godine. Pobjeda nad Heatom u pet utakmica. Već od iduće sezone više to nije bio onaj stari Parker. Kawhi Leonard je preuzeo glavnu ulogu u momčadi, a Duncan, Ginobili i Parker polako su padali u zaborav. Nakon umirovljenja prve dvojice, Parker je odlučio napustiti San Antonio i skrasiti se u Charlotte Hornetsima kako bi igrao uz svog dobrog prijatelja iz francuske reprezentacije Nicolasa Batuma. No, Tony je čitave sezone bio zamjena Kembi Walkeru, a to nije ono što je želio.

Konačan kraj dočekao je bez previše pompe, oproštaj nije najavio tijekom protekle sezone već iznenada, putem statusa na društvenim mrežama.

Možda je tako i bolje, došao je tiho, na isti način otišao.