The Heat is on! Riley je stvorio momčad za prvaka

Kevin C. Cox / Staff

Miami Heat i Los Angeles Lakers proizašli su iz 'balona' Orlanda kao dvije najbolje konferencijske momčadi te će od srijede razigravati za titulu prvaka.

Kevin C. Cox / Staff

Dr. Dre, Bam Bam, Hero-Ball, Jimmy Buckets….ne, nije riječ o novom boy bandu, radi se o prvacima Istočne konferencije – Miami Heat!

Pat Riley davno se ‘umirovio’ na Floridi gdje kao poput nekakvog hobija dane provodi sastavljajući razne ekipe za svoj Heat, na papiru, da bi prošlog ljeta uspio formirati momčad koju je malo tko vidio dalje od eventualnog plasmana u doigravanje, a kamoli kao moguće finaliste.

Osobno, Miami me ‘kupio’ već u skraćenom dijelu regularne sezone, vidio sam ih u finalu konferencije, doduše protiv Raptorsa, a nakon što su Celticsi stigli kao protivnici, prognozirao sam POBJEDU Heata u šest utakmica. Jimmy Butler i društvo nisu me razočarali, a posebno će mi biti drago vidjeti ih u okršajima s LeBronom i Davisom.

No, krenimo redom. Šesta utakmica bila je u najvećoj mjeri izjednačena. Miami je vodio kroz tri četvrtine, u prvoj ne više od devet razlike, u drugoj do sedam, a trećoj s osam poena viška. Posljednja dionica ponudila je bolju igru Celticsa koji su napokon i sami stekli prednost od maksimalnih šest poena razlike (96:90).

Posljednje izjednačenje dogodilo se na okruglih stotinu poena, na semaforu je postavljeno šest minuta i šesnaest sekundi prije kraja dvoboja. Celticsi nakon završnog egala više nisu imali nikakve šanse. Duncan Robinson i Tyler Herro pogađali su u nizu, nadodali su se Butler i Adebayo, a svoj udio imao je i Andre Iguodala. Zapravo, što uopće reći o nevjerojatnom, 36-godišnjem Iguodali koji je tricu gađao 4-4 (ukupno 5-5), završio je s 15 poena u 28 minuta igre. 

Bam Adebayo bio je briljantan s 32 poena i 14 skokova, pridodao je i pet asistencija. Butler je ubacio 22, Herro se zaustavio na 19 dok je Robinson završio s 15 (pet trica). Jaylen Brown je predvodio poraženu momčad s 26 koševa, dva manje pridodao je Tatum, a s 20 su završili Smart i Walker.

Heat je utakmicu od posljednjeg izjednačenja završio serijom 25-13 plasiravši se u prvo finale od 2014. godine, posljednje s momčadi koju su predvodili LeBron James, Dwyane Wade i Chris Bosh. U samo šest godina, Pat Riley uspio je stvoriti novog finalistu prvenstva, fantastičnim skautingom, riskiranjem s igračima koje su mnogi odbacili kao nedovoljno talentirane ili igrače koji nikada neće zaigrati na visokoj razini.

Moramo ih spomenuti jer danas, kada bi se znalo tko su ti skauti, generalni menadžeri klubova koji su ih bacili u stranu, mnogi ljudi bi morali pronaći novi posao.

Bam Adebayo, 23-godišnji centar koji je biran tek kao četrnaesti pick drafta prije tri godine. Danas, gledajući u kakvu se igračinu razvio, smiješno je uopće pogledati tko su tih trinaest igrača bolje plasiranih od njega.

Tyler Herro, lani je biran kao trinaesti pick iako je igrao dobru košarku na Sveučilištu Kentucky. Međutim, skauti mu nisu vjerovali, ali zato jest Pat Riley. Rookie je u ovom doigravanju igrao kao da je u ligi deset godina…kakav šuter, kakav ball-handling, kakav osjećaj za asistenciju! Herro je puno više od jednostavno – šutera.

Duncan Robinson….zamislite, prije dvije godine čovjeka nisu niti draftirali. Danas je jedan od najboljih šutera lige, čovjek koji živi za tricu, a svoje mjesto u početnoj petorci izborio je i izvrsnom obranom. Jednom je jedan trener rekao „možete promašiti stotinu šuteva, ali ako znate igrati obranu, kod mene ćete uvijek imati minutažu“. Robinson je zaslužio svoj dio ‘pite’.

Spomen je zaslužio i Kendrick Nunn, iako gotovo da i nije nastupao u playoffu, igrao je vrlo dobru regularnu sezonu, bio je starter ispred Gorana Dragića, međutim legenda slovenske košarke je floridski ‘balon’ odigrao veličanstveno, nitko mu nije ništa poklonio, a svojom visokom košarkaškom inteligencijom fascinirao je i najveće skeptike.

Jimmy Butler posebna je priča. U Minnesoti nisu voljeli što čovjek emotivno proživljava nedovoljan trud suigrača, u Philadelphiji se događala još uvijek nerazjašnjena drama iza kulisa, a ‘Jimmy Buckets’ sve je više živio sa stigmom problematičnog. Međutim, Riley obožava takve igrače. Potpisao ga je na ugovor od 140 milijuna dolara, a ostalo je povijest.

Napisat ću nešto i o Celticsima, zaslužili su. Jayson Tatum će ovog ljeta dobiti max ugovor i predvodit će Boston još niz godina. Jaylen Brown i Marcus Smart će ostati uz trenera Brada Stevensa kao i Kemba Walker koji je odigrao tek prvu sezonu u Bostonu, dakle osnova momčadi su mladi igrači s jednako mladim trenerom, prema tome, budućnost pripada Bostonu, a ukoliko Danny Ainge uspije popraviti situaciju na klupi gdje Stevens nije imao što ponuditi ako nećemo računati nekonstantnog Gordona Haywarda, Celticsi će već iduće sezone biti kandidati za naslov.

Miami će, dakle, igrati svoje šesto finale u posljednjih 15 godina, osvojili su tri naslova, no ove specifične, posebne sezone postali su tek treći finalist koji je do završnog okršaja stigao kao nositelj slabiji od pete pozicije. Takvo nešto uspjelo je još samo Houstonu 1995. godine te Knicksima četiri godine kasnije. Naravno, Knicksi su izgubili dok su Rocketsi slavili.

Veliko finale Lakersa i Heata počinje već u srijedu.