Zemlja je ravna ploča, ma ajmo osnovati vlastitu ligu!

Streeter Lecka / Staff

Jedno je sigurno kad je riječ o košarci, tko treba NBA ligu kad se ispod površine događaju fascinantno dramatične situacije koje bi posramile i najpoznatije američke sapunice.

Kyrie Irving posebna je osoba, neki će reći kako je introvert, neki će reći da je čudak, neki pak da je ‘poseban’, a neki da je samo zbunjen. Kako god bilo, Kyire Irving, NBA prvak s Cleveland Cavsima 2016. godine nakon jednog od najlegendarnijih preokreta u povijesti sporta, ponovno je pokazao svoju ‘čudnu’ narav.

Kako uopće pohvatati sve što se dogodilo proteklih tjedan dana u NBA univerzumu?

Pokušat ću to učiniti samo za vas, naše drage i cijenjene čitatelje/gledatelje Sport Kluba. Dakle, NBA liga je početkom lipnja najavila povratak u završnim danima srpnja. Istovremeno, ili bolje rečeno tjednima unazad Amerika se nalazi na rubu svojevrsne revolucije nakon ubojstva Georgea Floyda na ulicama Minneapolisa. Započeo je pokret za jednakost u društvu Afroamerikanaca, tu su se uključili brojne NBA zvijezde što nije čudno obzirom da najjaču košarkašku ligu svijeta čini oko 75 posto afroameričkih igrača.

Kyrie Irving među prvima se javio, putem tajnovitih chatova s popriličnom grupacijom igrača diljem lige proklamiravši ‘spreman sam se odreći svega u svrhu promjene našeg društva’. Neki, poput Kendricka Perkinsa, nekada člana Celticsa i Thundera, a danas jednog od zaposlenika ESPN-a javili su se porukom: “Zašto govoriš kako si spreman to učiniti, jednostavno – to učini!” Kao u reklami Nikea – Just do it.

Stvari zatim postaju još čudnije. Igrači Brooklyn Netsa također imaju vlastiti chat, pretpostavljam da takvo nešto ima svaka momčad u ligi, a u posljednjim razgovorima ponovno je najistaknutiji bio Irving koji je, prema navodima jednog od igrača, a koji za sada nije poznat, suigračima poručio ‘možemo osnovati vlastitu ligu’.

Irving, dakle, iza kulisa povratka NBA lige pokušava nagovoriti suigrače, a i dobar dio igrača da odbiju zaigrati u Orlandu gdje će se liga okupiti krajem srpnja. Isti ‘neimenovani izvor’ zatim je ustvrdio kako je Kyrie napustio chat Netsa revoltiran što su njegove ideje dospjele u javnost.

Naravno, kako se moglo i očekivati, uslijedio je period sprdanja na račun jednog od najboljih playmakera lige. Ponovno je vrlo aktivan u tom pogledu bio spomenuti Perkins.

Igrači su tri mjeseca imali priliku družiti se s obiteljima, igrati monopoli, raditi što su god poželjeli, vrijeme je za povratak na posao.”

Kao kad u sapunicama, nakon dramatičnog trenutka dočekate još jedan dramatičniji, tako se dogodilo i u ovoj priči. Odjednom se javio as iz rukava, Kevin Durant. Da, pod vlastitim imenom, ovoga puta nije koristio ‘burner account’. Perkinsa je prozvao prodanom dušom.
Zamislite igrača koji je igrao za jednu momčad, imao vodstvo 3-1 u finalnoj seriji konferencije, zatim izgubio od druge momčadi kojoj se zatim pridružio nekoliko tjedana kasnije bez naznake i razgovora. Taj čovjek je Kevin Durant.

Durant i Perkins zajedno su igrali nekoliko godina u Oklahomi, Perk nije bio nešto posebno talentiran igrač, on je bio jedan od onih likova koje smo svi upoznali na igralištu kroz djetinjstvo. Ne zna igrati, pa se jednostavno odluči raditi grube prekršaje kako bi razbio ritam protivničke ekipe. Perkins je bio taj čovjek u OKC-u, a iza njega se skrivao upravo Durant.

Kevin C. Cox / Staff

Stoga, KD je optužio svog bivšeg suigrača iza kojeg se skrivao, koji ga je štitio da je – prodana duša. Samo zato što ovaj ima svoje razmišljanje koje je različito od njegovog. K tome, kada nekome kažete da je prodana duša to ima svakojako značenje, a niti jedno nije pozitivno. Inače, Durant i Irving su najbolji prijatelji, a od lani i suigrači u Netsima. Ali, to se sigurno već znali.

Kada bi Kevina Duranta tražili u svijetu mnogobrojnih sapunica, on bi bio onaj lik koji se pojavio u 1022. epizodi kao davno izgubljeni brat glavnog lika i onda u svojih deset epizoda napravi toliko loših stvari da se o tome priča u idućih 200.

Vratimo se ipak na Kyrieja. Tek mu je 28 godina, a već je ostvario mnogo u svijetu NBA košarke. Bio je prvak, igrao je uz LeBrona, bio je član Celticsa, a u karijeri je zaradio gotovo 250 milijuna dolara ako ćemo računati čitav iznos ugovora s Netsima. No, Irving se u medijima pojavljivao iz mnogih drugih razloga. Neko je vrijeme projicirao teoriju kako je ‘zemlja ravna ploča’, u Celticsima je bio neomiljen među suigračima zbog svojih stavova i ponašanja zbog čega je na kraju i napustio Boston. U Netsima je proveo godinu dana, odigrao puno premalo utakmica zbog ozljede, a nakon jedne od prvih javno je kazao.

Neki igrači nisu dovoljno dobri da igraju u ovoj momčadi. Budite uvjereni, mnogi neće biti ovdje iduće sezone.”

Kako se taj nazovimo ga, sukob s NBA ligom, događao, procurila je informacija kako je liga zabranila Kyrieju put u Orlando jer je ozlijeđen, a kako bi se smanjila količina ljudi koji će tamo boraviti. Jednostavno rečeno, nema potrebe gomilati ljude koji nemaju svrsishodan razlog boraviti na mjestu koje će ionako biti zatvoreno za većinu javnosti.

Irvingu se to nije svidjelo, čovjek je valjda jedva dočekao isprobati ringišpil u Disney Worldu. Neće dobiti priliku, barem ovoga puta. A dok se to ne dogodi, zašto ne probati formirati vlastitu ligu, ne može biti toliko teško, zar ne?