NBA bogataši ne žele igrati, a što je sa 'siromašnima'?

Saša Živko 14. lip 202017:02 > 17:03
Mike Stobe / Stringer

Iako se početkom lipnja činilo kako će NBA nastaviti svoju sezonu posljednjih dana srpnja, situacija se odjednom zakomplicirala.

Sve se činilo idiličnim prvih dana lipnja. Povjerenik NBA lige, Adam Silver istupio je pred vlasnike klubova s idejom o nastavku sezone 31. srpnja. Prijedlog prema kojem bi sezonu nastavila 22 kluba odabrana prema specifičnim kriterijima prošao je gotovo jednoglasno među trideset klubova, jedini protiv bili su čelnici Portlanda unatoč tome što su uključeni u proces nastavka godine.

Odabrana je i lokacija, luksuzni Disney World Resort koji bi u razdoblju od dva mjeseca ugostio ekipe koje će nastaviti sezonu. Momčadi bi jedna po jedna napuštali veliki ‘entertainment’ centar kako ispadaju iz daljnjeg natjecanja. Postavljeni su i kriteriji sigurnosti, što igrači smiju, a što ne smiju raditi dok su pod nekom vrstom karantene.

Međutim, situacija se proteklih dana počela mijenjati kako su implodirali veliki prosvjedi diljem Amerike, a koji za svrhu imaju izboriti se za bolji tretman manjinskog stanovništva u zemlji, posebice Afroamerikanaca. NBA ligu sačinjavaju većinom upravo afroamerički igrači kojih ima između 70 i 80 posto. Mnogi od njih aktivno sudjeluju u prosvjedima, a ponajviše se ističe LeBron James koji koristi svoju veliku platformu kako bi pokazao solidarnost za sve ljude koji su u teškom položaju.

Upravo je to i razlog zašto bi sezona u konačnici mogla biti otkazana. Naravno, preliminarne rasprave još su uvijek tek u povojima, a do nastavka sezone dovoljno je vremena. Međutim, mnogi najavljuju kako će se prosvjedi nastaviti i narednih tjedana, pa čak i mjeseci i samim time članovi NBA ekipa smatraju kako ne bi bilo prigodno da u cijeloj toj zbrci zabavljaju ljude igrajući košarku. Neovisno što je to njihov odlično plaćen posao.

Radije bih ostao uz svoje ljude, nego osvojio svoj prvi naslov prvaka. Izboriti pravu promjenu u statusu svih Afroamerikanaca važnije je od bilo kojeg NBA trofeja,” izjavio je član Los Angeles Lakersa, Dwight Howard.

Katelyn Mulcahy / Stringer

Otprilike 150 igrača sastalo se putem video-konferencije krajem proteklog tjedna i mnogi su solidarni u namjeri da jednostavno odbiju nastupiti u Orlandu. Predvodnik tog ‘pokreta’ je Kyrie Irving koji smatra da je u planovima NBA lige za nastavkom sezone nešto ‘sumnjivo’.

“Smatram kako bi se mi igrači trebali ujediniti i otkazati sezonu”, kazao je Irving.

Međutim, LeBron James se s time ne slaže, a prate ga i mnoge najveće zvijezde lige poput Jamesa Hardena, Chrisa Paula, Anthonyja Davisa i drugih. James smatra kako bi borbu za bolji tretman Afroamerikanaca u društvu mogao jednako kvalitetno nastaviti i igrajući košarku.

Na strani otkazivanja sezone još su neki poznati igrači poput Louisa Williamsa, Georgea Hilla, a i neki bivši Stephen Jackson, Matt Barnes. Čini se kako postoji ozbiljan problem u razmišljanju dobrog dijela od 450 igrača koliko ih je na ugovoru u NBA ligi.

POSLJEDICA OTKAZIVANJA SEZONE

Mnogi od onih koji se protive nastavku sezone zapravo ne razmišljaju što bi se moglo dogoditi ukoliko odbiju igrati, a zbog čega bi se sezona mogla i otkazati. Naime, vlasnici klubova imaju slobodu iskoristiti posebnu klauzulu u kolektivnom ugovoru potpisanom 2011. godine, a prema kojoj uz prisutnost više sile, što je svakako pandemija koronavirusa, odnosno bojkot igrača, mogu jednostavno raskinuti ugovor s igračima i poremetiti odnos snaga u ligi koji bi se mogao osjećati godinama.

Nakon što je 2016. godine liga potpisala najbogatiji ugovor u povijesti kad je riječ o tv pravima, ESPN je u periodu idućih deset godina dužan platiti deset milijardi dolara za pravo prijenosa najjače svjetske lige, svi su profitirali, od klubova do igrača. Salary cap ,koji označava razinu plaća koje klubovi mogu ponuditi igračima porastao je do povijesnih razina. No, zbog situacije s pandemijom igrači su već izgubili određeni postotak plaće, a tako će se i nastaviti sve dok se sezona ne nastavi.

Salary cap za iduću sezonu trebao je dodatno porasti, međutim već sada je poznato da će se spustiti za gotovo 30 posto, a ukoliko se sezona trajno otkaže, odnosno vlasnici klubova odluče raskinuti kolektivni ugovor, odnosi u ligi unazadili bi se, neki će reći za dvadeset godina.

Trenutno salary cap iznos 109 milijuna dolara, odnosno gornja granica preko koje mogu prijeći klubovi koji nisu poslovali s gubitkom jest 132 milijuna dolara. Otkazivanjem sezone, vlasnici klubova bi u novim pregovorima oko kolektivnog ugovora tražili smanjenje za gotovo trideset milijuna dolara što bi značilo golemi pad primanja igrača.

Kada igrači poput Kyrieja Irvinga i Dwighta Howarda pozivaju na bojkot, mora se naglasiti da si takvo nešto mogu priuštiti. Da danas završe karijeru imali bi novca za iduća tri života. To se ne može reći za igrače koji su na minimalnim ugovorima ili tek nešto većim od prosjeka.

NBA liga nalazi se na raskrižju, ili će se sezona nastaviti posljednjih dana srpnja ili će igrači odbiti zaigrati, a to će po svemu sudeći dovesti do tzv. lockouta, odnosno prekida svih aktivnosti i pokretanja novih pregovora oko kolektivnog ugovora čime bi igrači u vjetar bacili sve godina truda i financijskog napretka lige čemu su i sami kumovali.

Naravno, gazde klubova ne bi čak imali ništa protiv takvog epiloga. Uštedjeli bi golem novac na plaćama igrača, a kroz nove pregovore imali bi prilike osigurati sami sebi povoljnije uvjete. No, isto je tako važno naglasiti kako bi i sami igrači bili tvrdi pregovarači jer ionako smatraju da vlasnici franšiza zarađuju i previše novca na njihovim leđima.

Potencijalni novi prekid aktivnosti (lockout), prvi nakon 2011. godine mogao bi biti katastrofalan za budućnost NBA lige.