Koliko bi Jordan postizao koševa u modernom NBA?

Saša Živko 10. svi 202016:53 > 16:54
Mike Powelll/Allsport

Ako je jedna rasprava aktualna posljednjih tjedana kako pratimo The Last Dance, kronologiju posljednje sezone Chicago Bullsa devedesetih godina prošlog stoljeća, tada je to ona oko snage i kvalitete Michaela Jordana.

Opće je rašireno razmišljanje kako je NBA liga posljednjih desetak godina poprilično ‘omekšala’. Igraju se loše obrane, ekipe postižu nevjerojatan broj poena, čak i one najlošije, a sve se vrti oko bitke tko će ispaliti najviše trica.

Milwaukee Bucksi, najbolja momčad regularne sezone drugu godinu zaredom, napadački je najefikasnija sa 118,6 poena po utakmici, nešto manje ubacuju Houston Rocketsi. No, potonji su dominantni u segmentu trica i to na kakav način. Momčad trenera Mikea D’Antonija ispali gotovo 45 trica po utakmici. Za usporedbu, prije dvadeset godina najefikasnija tricaška momčad lige bili su Boston Celticsi koji su iz daljine prema košu prosječno ispalili 20 trica, dakle za punih dvadeset i pet pokušaja manje nego današnji Rocketsi.

Raspravljajući o Michaelu Jordanu, zaista velik broj bivših i sadašnjih košarkaša procjenjuje koliko bi Mr. Air ubacivao u današnjoj ligi. Osamdesete su bile vjerojatno i najgrublje razdoblje NBA lige, kada su igrači redovito, u pokušaju prolaza prema košu, bivali bez pardona srušeni kao u američkom nogometu. Tučnjave su bila svakodnevnica, a takav način pristupa igri itekako je ojačao mentalitet igrača. U takvim okolnostima, kad je riječ o prosjeku poena, Jordanova najbolja sezona dogodila se 1986/87. kada je ubacivao nevjerojatnih 37,1 poena po utakmici.

Ako mislite da je to bio fascinantan podatak, pročitajte ovaj dio:

– Jordan je prosječno tricu šutirao 0,8 puta po utakmici (18 posto uspješnosti)
– Jordan je prosječno izlazio na liniju slobodnih bacanja dvanaest puta po utakmici

Getty Images

Michael je bio majstor ‘mid-rangea’, šut koji je danas praktički nestao, poput dinosaurusa izumro. No, Jordan je od početka karijere gradio svoj stil na šutu koji je ‘osvajao prvenstva’, kako je sam izjavio jednom prilikom. Možda najbliže takvom razmišljanju od svih igrača današnje lige jest DeMar DeRozan. Naravno, ako ćemo iz jednadžbe isključiti jednu sitnicu, znate, pobjede i naslove prvaka.

DeRozan je također sjajan mid-range igrač, ali očajan tricaš, kakav je uostalom bio i Jordan prvih pet sezona u NBA. No, Michaelova košarkaška veličina bila je vidljiva i po tom aspektu, ubaciti 37 poena bez tricaških pokušaja, danas se to čini zaista nemogućim.

James Harden smatran je najboljim napadačem lige, ove je sezone u jednom trenutku ubacivao 39 poena po utakmici što je u međuvremenu ‘propalo’ na 34, međutim distinkcija u usporedbi s Jordanom je evidentna – trice. Zvijezda Rocketsa ispali gotovo trinaest trica po utakmici s 35 posto uspješnosti. Isto tako, Harden ima priliku slobodna bacanja gađati dvanaest puta po susretu.

Shaquille O’Neal je prije nekoliko dana izjavio kako bi Jordan u sadašnjoj ligi ubacivao 45 poena, neki pak kažu oko 40, a ima i onih koji tvrde da bi lakoćom prošao granicu od pedeset poena po utakmici.

Možete li uopće zamisliti Jordana kako igra u aktualnoj ligi? Obrane se sklanjaju s puta, bekovi ‘kampiraju’ na trici čekajući loptu, a Michael trpa koš za košem, bilo iz mid-rangea ili prolazom prema košu.

Što vi mislite koliko bi prosječnih poena Jordan ubacivao u modernom NBA? Recite nam u ANKETI.