Sportski filmovi: Nezaboravni Sly, Senna i Woody

Saša Živko 6. tra 202014:18 > 14:19
Jed Jacobsohn / Staff

Doba je karantene, većina ljudi pronašla je kojekakvu zanimaciju ako već ne mogu raditi iz svojih domova, a svakako se mnogi okreću i serijama odnosno filmovima kako bi skratili vrijeme.

Obzirom na situaciju u kojoj živimo i s nadom da ćemo uskoro moći barem u ‘normalnu’ šetnju po lijepom proljetnom vremenu, potrebno je smisliti kako provesti vrijeme, u trenucima kad nismo zauzeti svojim obvezama i oni sretnici, poslom koji mogu obavljati iz svojih domova.

Donosimo ljestvicu sportskih filmova koji bi našim sportskim fanovima mogli dobro doći u ovo teško vrijeme. Ovo će biti moji osobni favoriti, redoslijed nije toliko bitan.

FRANŠIZA ROCKY

Očekivan izbor. Siguran sam da ste svaki od tih filmova pogledali, no možda ste spremni prisjetiti se kako je to izgledalo kada je legendarni ‘Sly’ Stallone uzviknuo: ‘Yo, Adrian…I DID IT!!!’

Glavni dio franšize ima pet dijelova, dakle to je bilo vrijeme kada je Sylvester Stallone bio mlađi i aktivniji sportaš, no svakako preporučam pogledati i njegovu završnu bitku, film iz 2006. godine, ukupno šesti nastavak. To je jedno od boljih Slyjevih izdanja.

CREED

U sličnom tonu, neki će reći nastavak Rocky franšize, ali mislim da to nije pošteno prema izvrsnom Michaelu B. Jordanu koji je u ovom slučaju u ulozi boksača, a Stallone je preuzeo ulogu trenera. Ako poput mene ponekad volite pogledati kako se film stvarao, onda ste mogli na neki način i doživjeti kako se razvijao Jordan kao boksač i koliko je stvarno udaraca pretrpio da bi dostigao razinu forme potrebne za stvaranje filma s realnim aspektima.

CINDERELLA MAN

Još jedan boksački film koji je ponudio istinitu priču o malo poznatom boksaču Jamesu Braddocku koji je sredinom 1930-ih godina prošlog stoljeća postao svjetskim prvakom u teškoj kategoriji. Riječ je o jednoj divnoj priči, a glavnu ulogu tumači Russell Crowe.

RUSH

Nakon boksačkih filmova selimo u spektar auto-moto utrka. Film Rush priča je o rivalstvu Jamesa Hunta i Nikkija Laude koja je ponudila nešto što zapravo ne viđamo često u filmovima, dva glavna lika koji su bili veliki prgavci i nisu prezali pred ničim kako bi pobijedili. Poznato glumačko ime je ‘Thor’ Chris Hemsworth.

SENNA

Ovu priču ne treba previše predstavljati. Dokumentarni film o nikad prežaljenom Ayrtonu Senni koji je poginuo 1994. godine. Film nudi neke od stvari koje možda niste znali o legendarnom Brazilcu koji je bio veliki miljenik navijača formule 1 diljem svijeta.

HOOSIERS

Odrastajući jedan od najdražih glumaca bio mi je Gene Hackman, inače poznat po špijunskim i triler filmovima. Ovoga puta ispričao je košarkašku priču od srednjoškolskoj momčadi iz malenog grada u Indiani koja pokušava osvojiti naslov državnih prvaka. Riječ je o nešto starijem filmu, izašao je 1986. godine.

WHITE MAN CAN’T JUMP

Za svakog košarkaškog fanatika nezaobilazan film o ‘haklerima’ iz Los Angelesa, u glavnim ulogama su fantastični Woody Harrellson i Wesley Snipes.

HE GOT GAME

Također jedan od filmova koji je bio preteča košarkaškim uradcima. Redatelj je Spike Lee, glavnu ulogu tumači Denzel Washington, a glavna igračka zvijezda je jedan od najboljih NBA šutera svih vremena i dvostruki prvak Ray Allen.

MONEYBALL

Istinita priča o bejzbol klubu Oakland Athletics koja opisuje nevjerojatnu MLB sezonu iz 2002. godine. Tada se prvi put na većoj razini spominje analitika u sportu, a izvrsne uloge prezentirali su Brad Pitt i Jonah Hill.

MIRACLE

Jedan od meni dražih sportskih filmova, riječ je uratku koji opisuje nevjerojatan olimpijski trijumf nepoznatih igrača, članova američke hokejaške reprezentacije na Olimpijskim igrama 1980. godine koja je u finalu nadigrala velike favorite, momčad Sovjetskog Saveza. Glavnu ulogu potpisao je Kurt Russell.

COOL RUNNINGS

Konačno, ovaj ću popis zaključiti s filmom koji ste vjerojatno gledali bezbroj puta. Fantastični John Candy u ulozi trenera bob reprezentacije Jamajke koja se pripremala za Zimsku Olimpijadu u Calgaryju. Film je ponudio možda i najbolji soundtrack ikada. 

Još je mnogo odličnih filmova koje bih mogao preporučiti, poput The Longest Yard (1974) s glavnom ulogom Burta Reynoldsa, naravno nogometni klasik Bijeg u Pobjedu, Major League i drugi. Izbor je zaista velik.