NFL bitka na najvišoj razini, Romo ili Manning?

Saša Živko 25. ožu 202012:20 > 12:24
Michael Reaves / Stringer

Tony Romo i Peyton Manning nekada su bili uspješni igrači u NFL-u, danas je njihova bitka na jednom drugom planu.

Ronald Martinez / Staff

Tony Romo jednom davno sanjao je postati Ivanom Ivkovićem ili možda Hrvojem Bulićem. Mogli bismo se tako našaliti, ali nećemo jer Tony Romo danas je upravo Ivković i Bulić, ali na jednoj drugačijoj razini.

Američki TV biznis vrijedan je stotine milijardi dolara, najveće televizijske korporacije poput CBS-a, ESPN-a, FOX-a, ABC-a vode nemilosrdnu bitku ne samo za otkup prava prijenosa već i kako bi svojim gledateljima osigurali stručnjake najviše razine za svaki pojedinačni sport. Ako ste u mogućnosti pratiti neke od tih TV kuća zasigurno ste primijetili neke od NBA legendi u tamošnjim emisijama, igrači poput Shaqa O’Neala, Charlesa Barkleyja, Tracyja McGrady, Paula Piercea i mnogih drugih koji su potpisali fantastične ugovore kako bi redovitim emisijama gledatelje upoznali možda i sa stranom sporta koju većina ljudi ne prepoznaje.

NBA liga trenutno je usred deset milijardi dolara teškog ugovora s ESPN-om koji je istovremeno i najizdašniji u povijesti košarkaškog kolektiva. Međutim, na jednoj sasvim drugačijoj razini nalazi se američki nogomet, odnosno NFL kao najpopularniji američki sport.

Monday Night Football jedna je od najpopularnijih emisija uopće na američkoj televiziji, emitira se u režiji ESPN-a. Slične iteracije imaju ABC i CBS, a svoju verziju javnosti prezentira i FOX. Utakmice ponedjeljkom neke su od najgledanijih u sezoni, NFL svaki put osigura da se u tom terminu sastaju ponajbolje momčadi. Emisija je sastavljena na takav način da su u studiju pored redovnog voditelja koji je zaposlenik TV kuće i neki od najpoznatijih bivših igrača poput dugogodišnjeg komentatora Terryja Bradshawa.

Međutim, u protekle dvije godine jedno novo ime lansirano je u galaksiju TV komentatora. Tony Romo proveo je 13 godina u dresu Dallas Cowboysa, bio je startni quaterback, velika zvijezda, no nikada klubu nije donio Super Bowl. Bio je vrlo cijenjen na svojoj poziciji, ali čini se kako mu je cijena drastično porasla otkako se upustio u komentatorski posao.

Nakon umirovljenja Romo se pridružio CBS-u kao glas analitičara i malo tko je unutar te televizijske organizacije očekivao kakav će utjecaj imati odluka da se angažira nekadašnju zvijezdu Kauboja. Romo je postao toliko popularan i hvaljen da su o njemu pisali i mnogi novinari pohvalivši način prezentiranja igre običnom gledatelju te mogućnost doslovnog predviđanja akcija pojedine ekipe prije nego će se ona dogoditi.

Romo je u CBS-u radio za ugovor od tri milijuna dolara godišnje što je samo po sebi ogroman novac. Međutim, nakon što mu je istekao trogodišnji ugovor, na kraju protekle sezone, počela je pomama za njegovim uslugama. ESPN je ponudio nevjerojatnih 15 milijuna dolara godišnje, no Romo je ponudu odbio. Mnogi su pomislili kako je ‘izgubio pamet’ što je odbio takve novce, ali sve dok nisu saznali i razlog. Naime, Romo je odlučio ostati na CBS-u potpisavši obvezu vrijednu senzacionalnih 17 milijuna dolara godišnje.

Iako su neki mediji tvrdili kako je ugovor na tri godine, odnosno do isteka ugovora CBS-a i NFL-a što će se dogoditi u kasnu zimu 2022. godine, ipak očekuje se da će ta TV korporacija ostati i dalje dugoročan vlasnik prava. Samim time, dobro obaviješteni izvori tvrde kako je Romo potpisao ugovor na čak 10 godina, dakle riječ je o 170 milijuna dolara ukupne vrijednosti.

Zbog čitave situacije oglasili su se i neki aktualni igrači NFL-a smatrajući kako je sramotno da jedan komentator ima veću plaću od većine igrača u ligi. Za usporedbu, sa 17 milijuna dolara godišnjom plaćom, Romo bi danas bio 17. najplaćeniji igrač lige.

ESPN je pokušao odgovoriti dovođenjem Peytona Manninga. Legendarni QB Coltsa koji je s Indianapolisom i kasnije Denverom osvajao Super Bowl navodno je dobio ponudu u vrijednosti od 18 milijuna dolara godišnje. No, i on je odbio ESPN iako nije imao drugu ponudu. Manning je navodno zadovoljan vlastitom financijskom situacijom, odnosno novcem koji je zaradio u igračkoj karijeri te nije spreman odreći se lagodnog mirovinskog života kako bi ‘full-time’ radio na jednoj od televizija.

To naravno ne znači da nema interesa s vremena na vrijeme pojaviti se u pojedinoj emisiji posvećenoj NFL-u, ali na takvo nešto odlučuje se isključivo kada mu to odgovara. Očito, u današnje vrijeme ta ‘sloboda’ košta oko 18 milijuna dolara.

Tony Romo svojim je ugovorom postao daleko najbolje plaćeni komentator ili kako u Americi to kažu ‘TV personality’, međutim zaista je mnogo onih koji zarađuju basnoslovne novce koji su pak nedosanjani san čak i nekim sportašima. Primjerice, najplaćeniji sportski novinar u Americi je Stephen A. Smith koji je nedavno potpisao novi višegodišnji ugovor sa ESPN-om vrijedan deset milijuna dolara godišnje. Iako je ESPN prije dvije godine znatno kresao troškove odlučivši raskinuti ugovore s mnogobrojnim novinarima i komentatorima, tada to nisu učinili jer su upali u dugove već su zbog pada gledanosti određenih programa odlučili restrukturirati čitav sustav.

ESPN je u vlasništvu korporacije Disney koja je također u protekle dvije godine prošla kroz velike promjene, formirane su neke nove usluge poput ESPN+ ili pak Disney+ koji je konkurent streaming servisima poput Netflixa ili Hulua.

Neki od najplaćenijih novinara na toj televiziji su Seth Greenberg (6,5 mil), Tony Kornheiser i Michael Wilbon (svaki po 6 mil), a tu su još Max Kellerman, Rachel Nichols i mnogi drugi koji zarađuju milijunske iznose.

Američki sportski TV biznis postao je ‘place to be’ i zato ne čudi što mnogi sportaši u ranoj fazi svojih karijera već stvaraju planove kako se jednog dana prebaciti na TV ekran u ulozi komentatora ili voditelja, pa tako neki ljetne mjesece provode na sveučilištima učeći o novinarskom poslu, a drugi pak odlaze na govorne vježbe kako bi se istesali i na tom planu.