Može li 'viša sila' kreirati apsolutnu NBA senzaciju?

Saša Živko 16. ožu 202011:48 > 11:49
Al Bello / Staff

Stanka u NBA ligi potencijalno otvara neke nove sulude priče koje bi aktualnu sezonu mogle učiniti posebno dramatičnom.

Znamo, već smo dosadni, NBA liga je suspendirana na 30 dana, a po svemu sudeći bit će to još dulji period stanke, potencijalno sve do sredine ili kraja lipnja. Ovom prilikom, zašto se ne bi poigrali prognozera ili jednostavno, ‘što bi bilo kad bi bilo?

Nažalost, ljubitelji NBA zakinuti su za onim najboljim što obično dočeka najjaču svjetsku ligu kako se bližimo mjesecu travnju, doigravanje. Mnoge stvari jasne su već sada, četiri momčadi formalno su osigurale svoju poziciju u playoffu (Bucks, Raptors, Celtics, Lakers), onaj srednji dio poretka u obje konferencije je prilično izvjestan (Heat, Pacers, Sixers s jedne, a Clippers, Nuggets, Jazz, Rockets, Thunder i Mavs s druge strane). Doduše, unatoč negativnom omjeru Brooklyna (30-34) i Orlanda (30-35) obje momčadi dobro su pozicionirane da zauzmu sedmu i osmu poziciju na Istoku obzirom da prva iduća ekipa koja konkurira ima čak šest pobjeda manje (Wizards).

Kao i svake godine jedna od priča sezone su ozljede, one su ponajviše postavile temelje za momčad Netsa koja od početka sezone igra bez Kevina Duranta, a od nedavno i bez Kyrieja Irvinga. Jasno, Durant nije niti trebao igrati ove sezone zbog ozljede tetive pete pretrpljene u lanjskom finalu Warriorsa i Raptorsa.

Međutim, nitko nije računao da će epidemija virusa narušiti strukturu čitave sezone i postaviti čitav niz neizvjesnih pitanja. Kad će se sezona nastaviti? Po kojem sustavu? Hoće li se naprasno skratiti regularna sezona? Kad će se igrati finale?

Postavit ću još jedno pitanje, nitko to neće reći naglas, vjerojatno zato što smatraju nerealnim, no….što ako se sezona reaktivira tek u lipnju kako se sve glasnije špekulira? Do tada je ostalo još puna tri mjeseca, a to znači 90+ dana vremena za oporavak igrača koji su do sada bili otpisani što se tiče aktualne sezone.

Što ako Kevin Durant i Kyrie Irving odjednom postanu dostupni svojim Netsima? Brooklyn će igrati playoff kao i lani, sedmi ili osmi nositelj manje je bitno, no što ako se igrom slučaja ili ‘višom silom’ odjednom na terenu pojave Durant i Irving? KD već neko vrijeme trenira, prema video snimkama koje putem društvenih mreža možemo vidjeti s treninga Netsa, čini se kako je peta oporavljena. Durant skače, trči punom brzinom, šutira, postepeno se vraća u trenažni proces. Za tri mjeseca bit će zasigurno spremniji nego danas, fizički aspekt pripreme bi teoretski mogao doći na potrebnu razinu.

Irvingov problem je nešto drugačiji, rame obično zahtjeva 2-3 mjeseca oporavka, a Kyrie bi također s tog aspekta bio spreman za ‘ljetni NBA’.

Američka vlada je u nedjelju proklamirala kako će zabraniti javna okupljanja većeg broja ljudi na dva mjeseca, gledajući sa sportskog aspekta, NBA klubovi s pravom gledaju prema razdoblju od tri mjeseca jer bi upravo takav period bio potreban da se sve dovede u normalu. Ukoliko se regularna sezona nastavi po planu, a ima još otprilike mjesec dana igre, nastavak sezone u lipnju doveo bi nas do playoffa u srpnju, dakle još dodatnih mjesec dana vremena za oporavak Duranta i Irvinga.

Možete li zamisliti tu priču? Apsolutno nitko nije očekivao da će Netsi na raspolaganju imati svoja dva superstara u tekućoj sezoni, onda se pojavio virus koji je stopirao sport u čitavom svijetu i odjednom javlja se mogućnost da bi se to čak i moglo dogoditi. Garantiramo, Bucksi, ma bilo tko pri vrhu Istoka proklinjali bi i viruse i sreću i ligu, ma i sve oko sebe što su morali igrati protiv Netsa predvođenih Durantom i Irvingom.

Harry How / Staff

Tko bi još mogao profitirati produženom sezonom?

Indiana je nedavno ostala bez Malcolma Brogdona koji se prema projekcijama trebao vratiti na teren tek sredinom travnja. Dakle, prilično je sigurno da će biti spreman za nastavak sezone. Čak i Bucksi imaju problema sa svojom najvećom zvijezdom. U nedavnom derbiju i porazu protiv Lakersa, Giannis Antetokounmpo neugodno je iskrenuo koljeno ostavivši samom sebi obvezan period oporavka.

New Orleans Pelicansi do travnja su ostali bez svog najvažnijeg veterana JJ Redicka koji će im sada biti spreman pomoći u borbi za playoff. Senzacija aktualne sezone Oklahoma City napokon će dočekati povratak važnog defanzivca Andrea Robersona. Orlando se bori za sedmo ili osmo mjesto na Istoku, a upravo su ostali bez svog ponajboljeg napadača Evana Fourniera sve do travnja. Problem riješen, Francuz će biti spreman za ključan dio sezone.

Što reći o Philadelphia Sixersima? Ben Simmons je do prekida sezone bio na bolovanju zbog velikih problema s leđima. Australac je nedavno spomenuo kako bi se mogao vratiti tek u doigravanju, to sada neće biti problem, veliko olakšanje za navijače Sixersa. Phoenix Sunsi imaju još male šanse izboriti doigravanje, do travnja su ostali bez Kellyja Oubrea, Franka Kaminskog i Camerona Johnsona.

Portland Blazersi su razočarali ove sezone, ali kad se god sezona nastavi na raspolaganju će napokon imati Jusufa Nurkića, a oporavit će se i Zach Collins. Sacramento, također u borbi za doigravanje, dočekat će povratak mladog Marvina Bagleyja. Aktualni prvaci Toronto Raptorsi usprkos golemim problemima s ozljedama čitave sezone djeluju izvrsno predvođeni Pascalom Siakamom, a do restarta sezone dočekat će i oporavak Freda VanVleeta, Normana Powella i Marca Gasola. Složit će te se, to je itekako velika stvar u njihovoj borbi za obranu trofeja najboljih.

Harry How / Staff

Spomenimo Lakerse i Clipperse. Mnogo je tinte proliveno na priču oko LeBrona Jamesa, činjenice da je lani prvi put u karijeri ostao bez playoffa što mu je omogućilo da ove sezone postavlja senzacionalne brojke, dovede Lakerse na korak od potvrde top pozicije na Zapadu, a sam sebe postavio je kao glavnog kandidata za MVP nagradu. James će sada imati dodatna 2-3 mjeseca pripreme da se ponovno odmori i spremi za završni dio sezone.

Clippersi čitave sezone imaju problema sa sitnim ozljedama, Paul George je početak godine propustio oporavkom od operacije ramena, odigrao je neke vrlo dobre utakmice, međutim muče ga druge manje ozljede koje će sada imati priliku u potpunosti sanirati. Clippsi su prije tjedan dana potpisali Joakima Noaha koji će dobiti pregršt vremena da se uigra sa svojim novim suigračima.

Možemo govoriti kako su ovo sve hipotetske situacije, no postoji itekako velika šansa da će mnoge od njih postati realne. Zašto ne bi Brooklyn Netsi šokirali NBA svijet i odjednom postali kandidati za naslov prvaka? Zašto Toronto Raptorsi, sada potpuno oporavljeni ne bi ponovili lanjsku priču? Hoće li LeBron James dodatno podići razinu svoje forme neočekivanom prilikom za rekuperacijom i dodatnim treningom?

Sve ove potencijalne priče čekaju nas ovog ljeta, igrom slučaja, virus koji je kao u nekom filmu katastrofe zaustavio svjetski sport, mogao bi postati i ključan faktor nekih novih razvoja događaja u nastavku sportske godine.