Istina jest….'Ćelavi Jordan' je zaista najboljI!

Saša Živko 20. sij 202013:20 > 13:21
Sean M. Haffey / Staff

Ako ste NBA fan i ne živite pod kamenom, sigurno znate tko je i što je Alex Caruso.

Možda ga prepoznajte pod nadimkom ‘Posejdon’, ‘Bald Eagle’ ili ‘Ćelavi Jordan’, on je jedan jedini Alex Caruso.

Čovjek koji je postao toliko popularan među navijačima Los Angeles Lakersa da su ga i raznorazni umjetnici počeli prezentirati u vidu grafita po ulicama LA-a.

Alex Caruso je toliko popularan da Internetom kruži više šaljivih meme-slikica s njegovim imenom i prezimenom nego što ima verzija ‘plačljivog Jordana’. Toliko je popularan da ga sam LeBron James u prolazu proziva ‘What’s up GOAT?’

Caruso ima tek 25 godina iako će zlobni ljudi reći kako izgleda kao da ima barem deset više. Nevjerojatno je atletski nadaren, a nakon podosta fantastičnih zakucavanja mnogi NBA fanovi traže njegovo sudjelovanje na All Star vikendu u sklopu natjecanja u zakucavanjima.

Kad smo kod All Star vikenda, neki s osmijehom, a neki sa šokom ispratili su dosadašnja tri kruga glasanja za početne petorke jer na četvrtom mjestu među bekovima na Zapadu nalazi se upravo Caruso koji je prikupio senzacionalnih 894 827 glasova, više nego Russell Westbrook, Steph Curry ili Donovan Mitchell.

Međutim, ako ste mislili da je Caruso samo produkt zabave navijača Lakersa ili pretjeranog uzdizanja u visinu, možda ste se ipak prevarili. Naime, jeste li znali kako je ‘Ćelavi Jordan’ zapravo najbolji u jednom vrlo važnom aspektu košarkaške igre, obrani!

Caruso je trenutno vodeći defanzivac lige u kategoriji ‘Real-Plus Minus’. To je jedna itekako bitna kategorija koja predstavlja učinak čitave momčadi u trenutku kada je pojedini igrač na terenu i koliko njegov individualan učinak na to utječe. Caruso je zaradio ocjenu 4,33, identičnu kao i LeBron James. Daleko iza njega čak su Kawhi Leonard, Paul George, Andre Drummond i drugi ponajbolji obrambeni igrači lige.

Možda je još fascinantnije pogledati ukupan RPM, Caruso je naime sedmi u tom pogledu što je posebno važno jer na terenu prosječno provodi tek 20 minuta. Čini se kako su tih dvadeset minuta najvažnijih u momčadi Lakersa, iako postiže tek šest poena u prosjeku.

Koliko god se činilo nevjerojatnim, Alex Caruso postao je ključan igrač s klupe Lakersa, a riječ je o igraču koji je prije samo tri godine prošao kroz NBA draft bez izbora, morao se sporednim putem izboriti za ugovor, putem nastupa u razvojnoj ligi za South Bay Lakerse.

Možda ga nećemo vidjeti na All Star vikendu jer na kraju krajeva navijači daju samo 50 posto glasova, preostalih pedeset će podijeliti igrači i mediji, jasno jest kako će se još itekako čuti za Alexa Carusa.