Gospodine Popovich, gdje je puklo?

Saša Živko 11. ruj 201918:09 > 18:10
Foto: Lintao Zhang / Staff

Senzacija koja to zapravo nije dogodila se u poslijepodne jedne maglovite srijede u Dongguanu.

Lintao Zhang / Staff

Amerikanci su izgubili četvrtfinale protiv odličnih, hrabrih Francuza koji su maksimalno iskoristili sve prednosti koje im daje znanje FIBA košarke koja je po mnogočemu gotovo pa drugi sport u odnosu na ono što znamo gledati u NBA ligi. A ova momčad Sjedinjenih Država nije niti izbliza opravdala, reći ćemo to rječnikom NBA zvijezda: ‘Novac koji zarađuju’.

Kemba Walker ovog je ljeta potpisao 141 milijun dolara vrijedan ugovor u Bostonu, a protiv Francuza nije imao niti jednu asistenciju, nadigrao ga je često ismijavani, od ne tako davno osmo izabrani Francuz s drafta, Frank Ntilikina. Khris Middleton također je tekućeg ljeta potpisao mega ugovor, Bucksi će mu platiti više od 170 milijuna dolara. Čovjek je Francuzima zabio pet koševa. Jedini čovjek koji je zapravo vrijedan spomena kod Amerikanaca ostao je Donovan Mitchell koji je kroz tri četvrtine ubacio 29 poena, dok u posljednjoj ne bi ciglom pogodio ciglanu.

Odgovoran je i Gregg Popovich. Prema mnogima najveći trener u povijesti NBA lige, iz nekog razloga igrao je praktički bez centra. Tri koja ima na rosteru zajedničkim zbrojem na parketu su proveli jedva 16 minuta ubacivši ukupno dva poena. Zašto Brook Lopez nije dobio pokoju minutu više (igrao je četiri i pol), a posjeduje sposobnost gađanja trica i širenja reketa? Usput, i on je zaradio ovog ljeta, također Bucksi podarili su mu 50 milijuna dolara vrijedan novi ugovor.

S druge strane, Francuzi su imali adute kojima vjeruju. Trio NBA igrača koji vrlo dobro poznaje način kako pobijediti prema FIBA pravilima iako su dio tog svijeta obično samo pri reprezentativnim okupljanjima. Rudy Gobert rastjerao je svakog Amerikanca koji se usudio približiti ‘kaznenom prostoru’. Dvadeset i jedan poen uz šesnaest skokova. Kakva predstava! Evan Fournier zabio je 22, a čovjek kojeg NBA nije želio, Nando De Colo odigrao je onako šmekerski, svojim na prvi pogled pomalo usporenim stilom dogurao je do 18 koševa.

Poraz Amerikanaca može čuditi samo one neupućene. Iako, budimo iskreni, kad su u punom sastavu s LeBronom, Durantom, Curryjem i ostatkom društva, nema sile u svemiru koja im može parirati. Međutim, to je na kraju i poanta priče. Europa i ostatak svijeta znatno su napredovali posljednjih petnaest godina, zapravo još je bolji naglasak na ‘ostatku svijeta’. U polufinalu su dva Europljana te po jedan ‘južni’ Amerikanac i Australci. Košarka je napredovala u svim segmentima društva, a dovoljno će pokazati i pogled na proteklu NBA sezonu.

MVP lige je Grk, rookie godine je Slovenac, obrambeni igrač godine je Francuz, igrač koji je najviše napredovao je Kamerunac, a NBA prvaci dolaze iz Kanade uz snažnu međunarodnu liniju.

FIBA

Svijet košarke se promijenio, a tako će se i nastaviti. Prošlo je vrijeme kad su Amerikanci mogli razmišljati linearno…’ma poslat ćemo tamo nekog Plumleeja ili Derricka Whitea i sve će ih razvalit‘. Ako žele biti zaista uspješni, Amerikanci će morati početi razmišljati nelinearno. Jedan je inozemni novinar prije prvenstva glasno razmišljao.. ‘nevjerojatno da Amerikanci nisu razmišljali o njihovim igračima koji igraju u Europi‘.

Ne samo da Amerikanci o toj ideji nisu razmišljali, već su se i potajno dobro nasmijali. Zašto bi jedan Will Clyburn ili Cory Higgins bili uopće u razgovoru za američku reprezentaciju, jedan je ‘samo’ MVP završnice Eurolige, a drugi europski prvak.

Amerikanci su pali na velikom ispitu, no svijet se neće osvrtati. Dok će ‘preko bare’ razmišljati gdje je sve puklo, svijet će razmišljati o polufinalu.