U 1. kolu Wimbledona ne propustite ovih pet mečeva

Blog 27. lip 202114:58 > 19:18
Guliver Image

U ponedjeljak nas čeka Wimbledon i gomila izravnih prijenosa na Sport klubu, a već na početku mnogo zanimljivi mečevi. Ne kažem to tek tako, stvarno će biti žestoko od starta, za to se pobrinuo ždrijeb. Piše: Saša Ozmo

Nećemo vam govoriti da gledate Đokovića i ostale naše igrače, ili Federera sa Mannarinom, ili Medvedeva sa Struffom.

Pretpostavljam da su vam ti okršaji svakako na radaru i da ih nećete propustiti, a evo mojih pet prijedloga za neke dvoboje koje možda niste primijetili na prvi pogled. Plus bonus još nekoliko mečeva na kraju.

STEFANOS TSITSIPAS – FRANCIS TIAFOE

Osnovno pitanje jest kako se Tsitsipas oporavio poslije poraza u finalu Roland Garrosa. Igru za travu ima, kao i za sve druge podloge, uostalom. Rival za prvo kolo je nezgodan, pogotovo kada se potencijalna ranjivost uzme u obzir, ali možda baš ozbiljnost rivala natjera i Tsitsipasa da bude ozbiljan i koncentriran.

Tiafoe je stigao do četvrtfinala na Queensu, osvojio je i challenger u Nottinghamu, tako da se naigrao tenisa na travi prethodnih tjedana, i navikao se na specifično kretanje.

Dosad su igrali samo jednom, Tsitsipas je dobio taj meč na Next Gen završnom turniru, sa drugačijim pravilima, tako da to se ne bi ni trebalo službeno računati.

Amerikanac je sklon oscilacijama, nekada i nerezonskim odlukama, a to sebi neće moći priuštiti u duelu sa Tsitsipasom. Prvo kolo Wimbledona test je zrelosti za Grka i on bi ga trebao položiti, možda uz izgubljeni set.

Alex Pantling/Getty Images
ALEX DE MINAUR – SEBASTIAN KORDA

Nije Eastbourne bio najjači turnir na svijetu, ali De Minaur je osvojio prvu titulu na travi u karijeri pobjedama nad Brodyjem, Pospišilom, Kwonom i Sonegom. Nema razloga da 22-godišnji Australac ne igra dobro na travi: ima vrlo dobar retern, može izravnati loptu, nije mu problem da bude nisko na nogama i ima brze reflekse.

Rival mu je Korda, koji je u Halleu dobio Bautistu Aguta i koji napreduje – polako, ali sigurno. Trenirao je s Agassijem u međusezoni, i sin nekadašnjeg pobjednika Australian Opena Petra pokazuje znakove da će postati veoma dobar igrač. Konstantan je, ne pravi gluposti, drži dubinu i čvrst je sa obje strane, mada je dojam da mu je bekhend nešto bolji.

Visok je 196 cm, i trebao bi još popraviti servis, prvenstveno da ga pogađa brže, i dojam je da će to u budućnosti uspjeti učiniti.

Bit će to zanimljiv duel dvojice mladih igrača, moguće je da bude i više brejkova od prosjeka, a igrat će se najmanje četiri seta, vjerojatno i svih pet.

Jason McCawley/Getty Images
DENIS ŠAPOVALOV – PHILIP KOHLSCHREIBER

Kanađanin je juniorski pobjednik iz 2016. godine – tada je u polufinalu svladao Tsitsipasa, a u finalu De Minaura.

Na zemlji je djelovalo kao da hvata formu nakon što je bio na korak do pobjede nad Nadalom u Rimu, a onda igrao i finale u Ženevi.

Povukao se sa Roland Garrosa kako bi zaliječio rame, ali je zaigrao na travi – četvrtfinale Stuttgarta i poraz od Čilića, polufinale Queensa i poraz od Norrieja. Solidno igra Šapovalov, ali očekivanog proboja već neko vrijeme nema.

S druge strane, 37-godišnji veteran iz Njemačke pokazuje da nije još za mirovinu. Na Roland Garrosu je dobio Karaceva, a u Halleu Rodionova i Mouteta, prije nego što je ispao od Rubljova.

Sa Mišom Južnim, Šapovalov je jedno vreme nastojao više igrati drive bekhendom, ali slice će mu i te kako biti potreban na zemlji. Svestran je Denis i može dobro igrati na svakoj podlozi, ali odabir udaraca, taktika i oscilacije ostaju problemi.

Ako Šapovalov upadne u rupu, što mu se zna dogoditi, možda nas čeka i senzacija, ali mislim da će Kanađanin ipak pobijediti. Tko zna, možda je novi proboj baš sad.

Adam Pretty, Getty Images
ASHLEIGH BARTY – CARLA SUAREZ NAVARRO

Lijepa priča čeka nas na Centralnom stadionu Wimbledona u utorak. Carla Suarez Navarro uspjela je pobijediti rak i vratiti se na teren, a sada je na oproštajnoj turneji koja će se završiti na US Openu.

Dobila je lijep poklon, obračun sa prvom nositeljicom na startu. Iako joj je zemlja omiljena podloga, Španjolka je triput u karijeri stizala do četvrtog kola Wimbledona.

Ni jedna ni druga nisu igrale pripremne turnire na travi, a ako Suarez bude na potrebnoj razini, sigurno ćemo gledati meč lijep za oko, s obzirom na to da obje igraju mudro i atraktivno.

Suarez Navarro će morati biti agresivnija ukoliko želi imati šansu za iznenađenje. Uspijet će jedan dio meča učiniti uzbudljivim, ali Barty će proći dalje, vjerojatno u dva seta.

Mark Metcalfe/Getty Images
NICK KYRGIOS – UGO HUMBERT

Prvi put od početka pandemije, Kyrgios je izašao iz Australije. Problemi sa vratom usporili su mu put, pa nije odigrao nijedan pripremni turnir za Wimbledon, mada je planirao.

Za razliku od njega, Humbert je došao do treće titule u karijeri (iz tri finala), pobjedom nad Rubljovom u finalu u Halleu. Prije toga je dobio i Aleksandera Zvereva.

Odigrali su nezaboravan meč u Melbourneu ove godine. Francuz je bio nadomak pobjede, imao i dvije meč lopte, ali je Kyrgios u ključnim momentima četvrtog seta odigrao neke od najboljih bekhenda u životu. Uzeo je četvrti set u tie breaku, a onda i peti.

Humbert je prije dvije godine igrao četvrto kolo Wimbledona – dobio je tada Monfilsa, Granollersa i Auger-Alliasimea, prije nego što je ispao od Đokovića. Agresivan servis, ravni bekhend s niskim odskokom, solidna igra na mreži – Humbert ima oružje za travu i bit će gladan revanša.

Ipak, Kyrgios je Kyrgios. Očekujte neizvjestan okršaj, a prednost dajem Francuzu.

Shaun Botterill/Getty Images
PAZITE, OSTAPENKO!

Obično, kada preporučujem mečeve prvog kola na Slamovima, nađe se više mjesta za mečeve ženske konkurencije – tamo su dueli obično neizvjesniji, i relevantne igračice često nisu nositelji. Ima i sada interesantnih mečeva, ali u top 5 sam smjestio jedino Barty i Suarez Navarro.

Na papiru je interesantan okršaj Petre Kvitove i Sloane Stephens, mada je Čehinja tu veliki favorit. Osobno, zanima me kako će igrati Barbora Krejčikova poslije titule na Garrosu, ne bi me uopće iznenadilo da ispadne od perspektivne Dankinje Clare Tauson.

Dobar bi mogao biti i duel Anett Kontaveit i Markete Vondrousove, mada Čehinja ne podnosi travu. Zanima me i što može mlada, ljevoruka Leyla Fernandez u sudaru sa Jelenom Ostapenko. Latvijka nije nositelj, ali dolazi poslije titule i bivša je polufinalistica. Također, bit će zabavno vidjeti može li Hsieh unijeti nervozu Igi Swiatek, koja se sigurno ne osjeća još sasvim komforno na travi.

Clive Mason/Getty Images
KOLIKO MOGU MURRAY I MUSETTI?

Kod muškaraca, i pored četiri navedena meča, izbor je širok. Jo-Wilfried Tsonga potencijalno igra posljednji meč na Wimbledonu, a rival mu je Mikael Ymer.

Koliko Andy Murray može sa udaračem Nikolozom Basilašvilijem i hoće li Fucsovics napraviti mini iznenađenje i dobiti Sinnera? Može Mađar zablistati na startu Slamova.

Za sladokusce – ljubitelje slajsova i voleja – igrat će Dan Evans i Feliciano Lopez, a vidjet ćemo i kako se igra Lorenza Musettija kotira na travi. Suparnik je Hubert Hurkacz, koji se ne može sastaviti od titule u Miamiju. Talijan je na betonu Acapulca djelovao vrlo dobro, na travu treba više navikavanja, ali u godinama koje dolaze, vjerujem da će Musetti biti dobar i tu.

Mitchell Layton/Getty Images