Marin na korak do velikog preokreta

Getty Images/ Julian Finney

Iako je prošle godine igrao finale Australian Opena i izgubio tek u petom setu od Rogera Federera, ime Marina Čilića rijetko kad ćete čuti u raspravama o tome tko može daleko ove godine u Melbourneu.

Možda je takva situacija i najpovoljnija za 30-godišnjaka iz Međugorja, koji je u prva dva kola izbacio Bernarda Tomića i Mckenzija McDonalda. Korak po korak, baš kao i svaki put kada je radio velike rezultate – ne zaboravite, jedino na Roland Garrosu od svih Grand Slamova Marin nije igrao finale.

U razgovoru za Sportklub, Čilić je govorio o nastavku turnira, periodu između dvije sezone i opuštanju koje mu je značilo, zatim o Borni Ćoriću, (ne)dovoljnoj medijskoj pažnji…

Marin je u meču sa McDonaldom vodio 1-0 i propustio je čak šest set lopti u drugom setu, ali nije pao i dobio je sljedeća dva seta. U takvim trenucima teško je ostati koncentriran na sadašnjost.

Ovisi od konkretne situacije, ali glavno je racionalno rezonirati, napraviti analizu onoga što se dogodilo i reći sebi ‘idemo dalje’. Vrijeme ne možemo vratiti, zato se trenutno pokušavam koncentrirati na sljedeći poen, na sljedeći set kako bih tu pružio maksimalni trud“, počinje Čilić za Sportklub.

U prva dva meča Čilić je iza sebe imao i brojne hrvatske navijače, naročito na Melbourne Park Areni u drugom susretu.

I prošle godine sam imao veliku podršku, tako je i ove. Mnogo je mladih, što me svakako veseli, jako su dobro navijali tokom cijelog meča – pjevali su i bili dobro raspoloženi, bilo je lijepo igrati”.

Getty Images/ Julian Finney

Sljedeći suparnik je Fernando Verdasco koji je u prva dva kola svladao Kecmanovića i Albota bez izgubljenog seta.

Igrali smo često jedan sa drugim (omjer 10-6 za Čilića, pet pobjeda u nizu), evo i prošlog tjedna u Kooyongu, znamo se jako dobro i tajni nema. Meni se Verdasco vrlo sviđa kao tenisač, mislim da posjeduje ogroman talent, a sada i veliko iskustvo s obzirom na to koliko godina ima. U igri nema previše loših strana – forhand je jedan od najboljih na ATP Touru, a servis mu također može biti vrlo neugodan”, rekao je Čilić i dodao:

Koncentriran sam na svoju igru, pokušat ću odigrati na vrhunskom nivou – moram biti konstantan na servisu, vršiti pritisak i pokušati ga što više držati u defanzivi jer mislim da je on mnogo bolji igrač kada napada. Također, i retern će biti vrlo važan”.

Grand Slam turniri specifični su i po tome što igrači imaju i dan pauze između mečeva. Stiže li Marin obići grad?

Ovisi jesam li umoran. Poslije prvog meča sam se osjećao OK i otišli smo u šetnju gradom, a i spavamo u centru, što olakšava stvari. Možda sad obiđemo neki drugi dio grada, vidjet ćemo”.

Quinn Rooney/Getty Images

Zbog problema s koljenom hrvatski tenisač povukao se iz Punea, pa je pred Australian Open odigrao samo egzibiciju u Kooyongu.

Situacija je dobra, ali nisam igrao mečeve i nisam mogao staviti tijelo pod takav stres. U nekoliko navrata sam blago osjećao koleno, vjerojatno je to reakcija na prvi meč. Malo na servisu, malo na kretanju, ali ništa što bi me usporavalo. Nadam se da će za sljedeći meč biti još bolje“.

Marin je kasno završio sezonu, osvojen je Davis Cup, ali to je malo utjecalo na start 2019. godine.

Bio je vrlo sretan kraj sezone i veliki uspjeh za našu reprezentaciju, ali emotivno sam se istrošio. Zato sam uzeo malo više odmora nego inače, imao sam i tih poteškoća sa koljenom, pa sam taj period iskoristio da se mentalno isključim kako bih dao sebi vremena da se oporavim i da maksimalno motivirano i ambiciozno počnem novu sezonu. To se i dogodilo, izuzetno sam motiviran, nadam se da mogu taj osjećaj zadržati tijekom cijele godine“.

https://www.instagram.com/p/Bstmbragu_M/

Čilić je aktualni doprvak Australian Opena, dugogodišnji član užeg vrha ATP Toura, pa ipak je na njegovoj konferenciji bilo samo nas troje za malim stolom u sobi broj pet. Čudi li ga to?

Nisam iznenađen, čak mi i odgovara”, smije se Marin, Mečevi dugo traju, neki drugi vrhunski igrači daju mnogo više intervjua nego ja, ali dolazim iz male zemlje i jednostavno je takva situacija, toga smo svi svjesni. OK, Novak je ipak na drugačijem nivou od mene jer je osvojio sve što je osvojio i na njemu je medijska pažnja mnogo veća, ali meni to stvarno ne smeta. Definitvno volim odraditi intervju, ali ne zamaram se time što toga nema više”.

Za kraj, pitali smo Marina da ocijeni napredak Borne Ćorića kojem mnogi predviđaju proboj na Grand Slam turnirima ove sezone.

Borna je napredovao nevjerojatno mnogo, možda i najviše od svih mladih igrača u 2018. godini. Imao je zaista izvrsne rezultate – finale Šangaja, polufinale Indian Wellsa, osvojio je i Halle, osvojili smo Davis Cup i bio je rezerva na Završnom Mastersu. Okružio se izvanrednim ljudima, mislim da mu Ricardo Piatti mnogo pomaže svojim iskustvom i da se Borna pronašao u tim promjenama koje su napravljene. Na njemu je da nastavi u tom smjeru, da nastavi raditi i da vjeruje, siguran sam da će ostvariti sjajne rezultate, a takav je čovjek da mu motivacija nikada nije problem”, zaključio je Čilić za Sportklub.