AUSTRALIAN OPEN Mečevi 1.kola koje trebate pogledati

Saša Ozmo 13. sij 20199:00
Quinn Rooney/Getty Images

Prvi Grand Slam turnir sezone je iza ugla. S ponedjeljka na utorak počinje jedan od najiščekivanijih turnira u kalendaru, teniska stanka od mjesec i pol taman je toliko da se svaki Australian Open čeka sa velikom žudnjom...

Naš dopisnik s lica mjesta, Saša Ozmo, izdvojio je mečeve prvog kola – izuzev naravno blockbustera između Čilića i Tomića – koje bi svakako trebalo pogledati. Objasnio je i zašto to misli. 

Znam da sam vas naviknuo da pred turnir izvlačim poneki bizarni par i uvjeravam vas kako baš njega morate vidjeti. Bit će toga i sada, ali ne mogu zažmiriti na činjenicu da nam je prvo kolo donijelo i dvoboje vrijedne drugog tjedna.

Stan Wawrinka – Ernests Gulbis
Pobjednik iz 2014. godine trenutno je 59. na svijetu, a Gulbisa je dobio u jedinom međusobnom okršaju još davne 2010. Wawrinka je u završnici 2018. davao neke pozitivne znakove, pitanje je koliko će moći izdržati mečeve u kontinuitetu, ali za prvo kolo trebao bi biti svjež. Gulbis kao Gulbis, za njega je vjerojatno i bolje što je dobio protivnika koji će ga nadahnuti jer “na parkinzima“ je često gubio i od znatno lošijih.

Taktički nema mnogo upitnika, obojica će nastojati što prije uspostaviti inicijativu u poenu, u tom smislu mnogo će ovisiti o servisu – bit će to sudar dva odlična bekhenda i sudar s kojeg će bar jedan potez završiti u najljepšima toga dana, ako ne i turnira.

Nick Kyrgios – Miloš Raonić

Getty Image/Darrian Traynor

U okršaju Wawrinke i Gulbisa bit će kratkih poena, ali očekujte i solidan broj izmjena s osnovne crte. To svakako nećete videti u meču Raonića i Kyrgiosa, ali samim svojim imenima oni jamče vrhunski meč za prvo kolo, njihovog meča ne bi se postidjelo ni četvrtfinale nekog Grand Slam turnira.

Obojica se muče sa tijelom – Kyrgios nije dovoljno ulagao u njega, Raonić često nije imao sreće, ali i jedan i drugi još mnogo toga mogu ponuditi tenisu. Prije tri godine je u Melbourneu Miloš igrao možda i najbolje u karijeri, vrlo lako je mogao doći i do finala, a Kygrios je prošle godine izbacio Tsongu i u jednom od najboljih mečeva turnira ispao je od Dimitrova.

Nisu igrali u posljednje dvije sezone, a međusobni omjer je 3-3. Kyrgiosa je ugrizao pauk krajem prošle godine, u Brisbaneu je bio daleko od svog najboljeg izdanja, ali kaže da je spreman. Od Raonića možemo da očekujemo barem njegovu osnovnu razinu, ali od Nicka zavisi hoće li ovaj meč opravdati svjetla koja su uperena u njega.

Simona Halep – Kaia Kanepi
US Open još nije bio ni maltene počeo, a Halep je već bila ispala. Kaia Kanepi je po vlažnom njujorškom danu testirala živce i noge osvajačice Roland Garrosa, na kraju je izbacila i dogurala do osmine finala gdje je otela set Sereni Williams. Dakle, nije pobjeda Estonke bila slučajna, a Simona se i dalje muči s leđima – sad je doduše rekla da je “100% spremna, ali se s leđima nikad ne zna“.

Rumunjka je izvanredna u učenju i u tome da ne ponavlja greške, tako da možemo očekivati mnogo koncentriraniji ulazak u utakmicu, izvjesna prilagodbe i agresivniju Halep. S druge strane, Kanepi više nije u komotnoj poziciji tolikog autsajdera, pobjeda u NewYorku stvorila je određena očekivanja i vidjet ćemo hoće li to značiti da 5-10% onih lopti koji su ulazile tada, ne uđu sada.

Darija Kasatkina – Timea Baszczynski

Quinn Rooney/Getty Images

Servis je njihova ružna prošlost, ali zato im kliker radi, ne staje. Obje imaju istančan osjećaj, sjajne “ruke“ i očekujte mnogo oštrih kutova, promjena ritma, drop shotova, poneki balon… Izrodit će se vjerojatno i neki poen s “milijun“ udaraca. Nije za svakoga, ali tko voli takvo nadmudrivanje, to je meč za njega.

Roberto Bautista Agut – Andy Murray
Dobio je Andy sva tri dosadašnja okršaja, ali sad je kontekst sasvim drugačiji i Španjolac je favorit. Postoji rizik da je ovo posljednji meč u karijeri nekadašnjeg broja 1 i to je sam po sebi dovoljan razlog da ga ne propustite. Murray je imao fenomenalnu karijeru, a Bautista će ga natjerati da iz sebe izvuče sve što ga je činilo vrhunskim tenisačem. Vidjet ćemo koliko Andy toga još ima u sebi.

Jelena Ostapenko – Maria Sakkari
Za razliku od dvoboj Kasatkina – Baszczynski, ovdje ćemo gledati sudar dvije suštinski jednodimenzionalne tenisačice koje ravnim udarcima vole napadati. Ni jedna ni druga nemaju bogzna kakav servis i bit će izmjena – ne toliko dugih, ali intenzivnih i barem dva-tri winnera koji će završiti među potezima dana.

Ostalo

Lintao Zhang / Getty Images

Čini mi se da bi Bernard Tomić mogao namučiti Marina Čilića, dvoboj Kylea Edmunda i Tomaša Berdycha također ima potencijal dugog, neizvjesnog i kvalitetnog susreta, a ne propustite pogledati i 18-godišnjeg Nijemca Rudolfa Mölekera, koji za suparnika ima Diega Schwartzmana.

Barem tri minute provedite uz najviši okršaj u povijesti Grand Slam turnira (John Isner i Reilly Opelka). Mlada Dajana Jastremska počela je, barem u ovoj fazi, izdvajati u odnosu na svoju generaciju, nije bez šansi u meču sa Samanthom Stosur, ispratite mlade Andreescu i Sviatek, zatim Anisimovu i Potapovu, a jedan od derbija prvog kola je sudar Donne Vekić i Kristine Mladenović.
Dodajte ako mislite da sam nešto propustio!

Veliki pozdrav,
Saša (@ozmo_sasa)