Rađa: Hrvatska može napokon osvojiti medalju

Saša Ozmo 24. kol 201811:35 > 11:40
sport klub

Legendarni hrvatski centar Dino Rađa kaže u intervjuu za Sportklub da je njegova generacija otvorila put stranim igračima u NBA ligi.

Osim o tome, govorili smo i o regionalnim igračima u najjačoj ligi svijeta, o reprezentacijama Hrvatske i Srbije, Golden Stateu…

Rađa je od 1993. do 1997. godine nosio dres Boston Celticsa, a u sljedećoj sezoni njegova bivša ekipa jedan je od favorita na Istoku.

“Definitivno se mogu umiješati u borbu za prsten, kada im se vrate ozljeđeni igrači. Klinci su već pokazali zavidnu razinu kvalitete, sada su stariji i iskusniji, bit će jako dobri ove godine i mogu se umiješati u borbu za titulu.”, počinje 51-godišnji Rađa za Sportklub.

Puno je igrača iz regije u NBA, od kojih neki igraju važne uloge u svojim timovima, što i Rađa potvrđuje.

“Više-manje svi igraju dobro. Šarić, Bogdanović i jedan i drugi, Jokić… Imaju zavidne karijere i svi mogu napredovati, jedino je pitanje koliko žele radit, nema tu neke velike nauke“.

Na pitanje koliko se sada razlikuje status Europljana u NBA u odnosu na njegovo doba, Splićanin odgovara:

“To je nebo i zemlja. Kada smo mi išli tamo, Europljani su bili podcijenjeni, morali smo im nositi torbe i raditi takve stvari, mediji te ne vole,… Ta naša generacija pokazala je zube, pokazala je da zna i može. Poslije je sve išlo znatno lakše, vidi se to po broju stranih igrača, ne samo Europljana. Mislim da smo mi generacija koja je širom otvorila vrata ostalima.”

Alex Livesey/Getty Images

Nezaobilazna tema u europskoj košarci sada su i FIBA “prozori“ i kalendar natjecanja.

“Vrlo je jednostavno, ovo ljeto je prazno, nema obaveza, mogli smo sve kvalifikacije odigrati u rujnu i svima bi bilo dobro. Neregularno je da neki imaju neke igrače nekad, a nekad nemaju. Zašto ne dati šansu najboljim igračima da igraju, može im se uskratiti Svjetsko prvenstvo npr. i automatski se spušta kvaliteta.”

Hrvatska još od 1995. nije osvojila neku veliku krunu, a Rađa je već “lud” na takva pitanja…

“Puna mi je kapa više tog pitanja: “Nema playa, nema playa”. Pa što, napravi se igra drugačije – Chicago Bullsi nisu imali playa kad su bili prvaci, nego su imali tri dvojke i trojke koje su dodavanjima ulazili u igru. Treba napraviti tako da play nije taj koji dribla loptu i zove akciju, nego lopta ide od ruke do ruke. Prilagodiš se onome što imaš i napraviš igru u skladu s time.”, grmio je Rađa.

fiba.basketball

“Ja se nadam (da ćemo osvojiti medalju), mislim da imamo kvalitetu i da klinci poput Zubca, Hezonje, Žižića i Bendera, uz Šarića i Bogdanovića, mogu u borbu za medalje. Imamo i dobre mlađe generacije, nekoliko interesatnih igrača, bit će to dobro“.

Reprezentacija Srbije je trenutno svjetski, olimpijski i europski vicešampion pod vodstvom  Aleksandra Đorđevića.

“Gledajte, vi imate tradiciju košarke, kod vas je fluktuacija imena non-stop, dobro se radi. Što se vas tiče, nema tu problema“.

Kompletan intervju s Dinom Rađom pogledajte u videu ispod: